Kirjailijavieraana Jussi Valtonen
Kirjailija ja psykologi Jussi Valtonen vieraili Järvenpään kirjastossa tiistaina 20. lokakuuta. Valtonen esitteli tuotantoaan ja kertoi kirjailijan työstään. Ilta vierähti vuoden 2014 kirjallisuuden Finlandia-palkinnon saaneen romaanin He eivät tiedä mitä tekevät parissa. Kirjan kirjoittamisprosessi kesti 6 vuotta. Sen piti ilmestyä jo vuotta aiemmin, mutta kirjan loppu tuntui Valtosesta väärältä ja siksi julkaisemista lykättiin vuodella. Kirjailijan mukaan teoksen lopun kirjoittaminen on aina vaikeinta. He eivät tiedä mitä tekevät romaani avaa näkymän ekoterrorismiin, eläinkokeisiin, tutkimusetiikkaan, psyyken muokkaamiseen ja digitaalisen maailman vallankumoukseen. Tarina on runsas ja monipolvinen. 

Valtonen on noussut Finlandia-palkinnon myötä suuren yleisön tietoon. Toivottavasti lukijat löytävät myös Valtosen aiemmin kirjoittamat kirjat. Vuonna 2000 Valtonen julkaisi yhdessä Ben Furmanin kanssa teoksen Jossakin on ilo: tietoa ja toivoa masennuksesta kärsiville ja heidän läheisilleen. Hänen esikoisromaaninsa Tasapainoilua  (2003) kertoo aloittelevasta rockyhtyeestä ja musiikinteon kivisestä tiestä. Vuonna 2006 ilmestyi ihmissuhdeaiheisia kertomuksia sisältävä novellikokoelma Vesiseinä ja vuonna 2007 koulumaailmaan sijoittuva rakkausromaani Siipien kantamat, jossa opettaja rakastuu oppilaaseensa. Kirja sai toisen palkinnon Tammen ja Bonnierin pohjoismaisessa romaanikilpailussa. 

Valtonen on opiskellut neuropsykologiaa Johns Hopkinsin yliopistossa Yhdysvalloissa ja viimeistelee parhaillaan sen alaan kuuluvaa väitöskirjaa. Hän on opiskellut käsikirjoittamista sekä ulkomailla että kotimaassa. Kirjailijaillan aikana Valtoselta kysyttiin, mitä hän haluaisi tehdä, jos ei olisi kirjailija eikä psykologi. Kirjailija vastasi haluavansa olla muusikko. Valtonen on soittanut kitaraa rockyhtyeissä Kuha ja Maunula.

Kommentit