Kirjailija Kristiina Vuori vieraana kirjastossa

Kristiina Vuori vieraili Järvenpään kirjastolla kertomasta kirjoistaan ja kirjoittamisesta tiistaina 17.9. ja häntä haastatteli itsekin kirjailija ja toimittaja Pauliina Susi.
Pauliina Susi haastatteli Kristiina Vuorta Tyyni Tuulio-salissa
 
Kristiina on lapsesta saakka haaveillut kirjoittamisesta. Nuorena hän luki paljon, oli kirjaston vakiasiakas ja myös kirjoitteli ruutuvihkoihin tarinoiden aloituksia ja ideoitaan. Myöhemmin hän sai käyttöönsä punaisen kirjoituskoneen jolla oli nopeampi saada ajatuksiaan paperille kuin kynällä, ja ensimmäisestä palkastaan hän osti sähkökirjoituskoneen kirjoituksiaan varten. Työelämä kuitenkin kaappasi Kristiinan mukaansa ja kirjoittamisharrastus jäi vuosiksi, kunnes neljäkymmentä täytettyyään hän alkoi kaivata elämäänsä jotain uutta.

Silloin ajatus ja haave kirjoittamisesta palasi uudelleen pintaan ja hän päätti osallistua Pauliina Suden Järvenpään Opistolla järjestämälle kurssille jossa opittiin pääsemään pois kirjoittamisen peloista. Siellä hän kirjoitti muutaman luvun kirjaa, josta sittemmin tuli Näkijän tytär.

Kristiinalle oli selvää alusta asti, että hän kirjoittaisi mieluiten historiallisia romaaneja. Aihe oli lähellä hänen sydäntään ja veri veti siihen suuntaan. Kynnys lähteä historiallisille poluille oli kuitenkin korkea kun hän ei ole historioitsija eikä ole opiskellut alaa. Joku viisas kuitenkin sanoi että romaani voi hyvin olla historiallinen fantasiaromaani, jolloin faktoilla ei ole niin suurta merkitystä. Se vapautti Kristiinan kirjoittamaan lempiaiheestaan.

Kristiina Vuori

Seuraava etappi oli Oriveden opiston kurssi Kohti mestaruutta, jossa vuoden aikana valmistui Näkijän tyttären käsikirjoitus, opittiin ammattimaista kirjoittamista, dialogia ja muuta tarpeellista. Kristiina myös perehtyi historiaan niin paljon, että pystyi sijoittamaan kirjansa tapahtumat oikeisiin historiallisiin raameihin. Hän pyysi ja sai apua muilta historiantuntijoilta, kuten Kaari Utriolta ja Anu Lahtiselta ja muutenkin nykyaikana on melko helppoa löytää tietoja menneistä ajoista, tavoista ja kielestä. Kristiina lukee paljon lähdekirjoja jotka liittyvät hänen kirjoittamiseensa, keskimäärin 40-50 kirjan tietoja tarvitaan per kirja.  Kirjojensa perään Kristiina on kerännyt sanastoa, joka auttaa nykyihmistä ymmärtämään ajanmukaista kieltä.

Kristiinan kaksi kirjaa
 
Lokakuussa 2010 käsikirjoitus lähetettiin viiteen eri kustantamoon, joista kaksi oli heti kiinnostunut ja he jopa kilpailivat siitä, mikä on jokseenkin harvinaista. Ja loppu onkin, kuten sanotaan, historiaa.

MR


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kilpikonna lemmikiksi?

Tammikuun 2023 vinkatut kirjat

Kirjavinkit helmikuulta 2023