Automatiikkaa

Järvenpään kirjasto siirtyi ensimmäisten joukossa Suomessa tulevaisuuteen, automatiikan ihmeelliseen maailmaan. Meille tuli ensimmäiset lainausautomaatit heinäkuussa vuonna 2000, yksi aikuisten puolelle ja toinen lasten lainauspisteeseen. Pari vuotta myöhemmin perässä seurasi palautusautomaatti tammikuussa vuonna 2002. Kummankin automaatin käyttöaste on ollut alusta asti suuri ja ne saivatkin positiivista palautetta. Jotkut ihmiset tykkäävät asioida koneitse ja toiset haluavat ihmisen kanssa naamatusten hoitaa asiansa. Kumpikin tapa käy meillä.
Lastenosaston uusi lainausautomaatti
 
Tilastoja jos katsoo, niin esimerkiksi tämän vuoden huhtikuussa aikuisten lainausautomaatista lainattiin 11.928 nidettä ja lasten automaatista 9.962 nidettä. Palautusautomaattiin palautettiin huhtikuussa 20.031 nidettä, siinähän on sekä aikuisten että lasten materiaalia. Eli aika paljon kirjoja yhdessä kuukaudessa ja näiden lisäksi tietysti meidän ihmisten, eli kirjastovirkailijoiden käsien kautta menneet lainat ja palautukset.

Näitä käyttömääriä kun tarkastelee, ei ole ihme että uudet koneet olivat jo paikallaan. Automaatit olivat jo vanhoja ja reistailivat siihen malliin että eläkkeellepääsy oli ajankohtainen. Vaikka lainaus ja palautus sujuvat mainiosti myös manuaalisesti virkailijan kanssa, automaatit mahdollistavat sen että ihmiset vapautuvat hieman tekemään enemmän hommia joita vain ihminen voi tehdä, kuten kirjojen suosittelu ja asiakkaiden henkilökohtainen palveleminen ja kaikki muu työ jota tehdää muualla kuin tiskissä ja joka ei välttämättä näy asiakkaille mutta on välttämätöntä kirjaston toiminnan sujumiselle.


Palautusautomaatin ruutu näyttää nykyään tältä


Palautusautomaatti edestä päin
Palautusautomaatti henkilökunnan puolelta, noihin lootiin kone lajittelee kirjat
 

MR

Kommentit