Kirjailija Reeta Paakisen vierailu



Järvenpäästä kotoisin oleva toimittaja ja tietokirjailija Reeta Paakkinen vieraili Järvenpään kirjastossa tiistaina 4.2.2014 teemalla "Istanbul tutuksi". Paakkinen kertoi kirjastossa kokoontuneelle kuulijakunnalle kokemuksistaan ulkomailla, jossa hän on viettänyt viimeiset 15 vuotta, suurimman osan ajasta Istanbulissa.


Reetan kirjan kansi


Reeta Paakkinen on kirjoittanut kokemuksistaan myös kirjan "Kotona Istanbulissa" (2013, Otava), joka on matka- ja maahanmuuttokertomus. Reeta muutti nuorena ylioppilaana 1998 Turkin Istanbuliin, joka on kahteen maanosaan levittäytyvä suurkaupunki ja yli 16 miljoonan ihmisen koti. Ystävät ja sukulaiset olivat häntä varoitelleet sanomalla, että Turkissa alistetaan naisia ja kaupustellaan joka kulmassa.  Suomen uutiskuvissa Turkista vilahtelivat lähinnä mustakaapuiset naiset ja rähjäiset slummit.

Todellisuus osoittautui kuitenkin toiseksi  ja ennakkoluulot saivat kyytiä, kun kadulla miehet eivät olleet vaalean suomalaisnaisen kimpussa, vaikka tämä oli asia, josta jokainen muisti varoittaa.  Naiset eivät olleet Istanbulissa kietoutuneita mustiin kaapuihin, vaan suomalaisittain varsin vartalonmyötäisiin ja naisellisiin vaatteisiin.  Reeta tajusi, että Istanbul on aivan omanlaisensa maailma, mystinen, dynaaminen, yhteisöllinen ja kansainvälinen, mutta samaan hengenvetoon myös vahvasti turkkilainen kaupunki. 

Reetan sydän jäi Istanbuliin, kun hän lähti opiskelemaan Lontooseen Kreikan ja Turkin nykyhistoriaa, politiikkaa ja kieliä King´s Collegeen. Lisäksi Reeta opiskeli Aristoteleen yliopistossa Thessalonikissa. Maisterintutkintonsa hän on suorittanut London School of Economicissa pääaineenaan kansainvälinen laki ja nationalismi.

Reeta Paakinen Järvenpään kirjastossa
Paakkisen toimittajan ura alkoi Financial Times Busineksen aikakauslehtikustantamosta Lontoossa ja  jatkui  Hürriyet Daily News-sanomalehdessä Istanbulissa. Toimittajana Paakkinen pääsi tutustumaan lähimaihin työmatkoillaan mm. Pohjois-Irakiin, Pohjois-Kyprokselle ja Tunisiaan.
Reeta jutteli lähes täydelle Tyyni Tuulio-salille
 Reetan kirjan kautta pääsee tutustumaan Turkkiin turistinähtävyyksien takana; mm. miesten ja naisten rooleihin, turistibasaareihin, naapurisovun ja -kyttäämisen eri puoliin, turkkilaisen perhedynamiikkaan ja parinetsintään. Kevyiden kappaleiden välissä on painavampaa asiaa muun muassa Kreikan ja Turkin monimutkaisista suhteista ja Kyproksen kriisistä. Paakkinen kertoo kirjassaan avoimesti myös omasta elämästään ja kokemuksistaan.  Reetan mukaan hänen kirjansa on vallitsevia ennakkoluuloja vastaan suunnattu kertomus, joka pyrkii lääkitsemään Turkin arkielämään liittyvää tiedon puutetta. Kirja on mielenkiintoinen lukukokemus kaikille matkustamisesta ja Istanbulista/Turkista kiinnostuneille! 

Kuvia ryydittämään puhumista
Reeta on osittain palannut Järvenpäähän 15 vuoden ulkomailla asumisen jälkeen.  Nykyään hän matkustaa ahkerasti Turkin, Kyproksen ja Suomen väliä ja työskentelee mm. Maailman kuvalehden kolumnistina. Hänen toinen kirjansa on työn alla.

MK

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kilpikonna lemmikiksi?

Tammikuun 2023 vinkatut kirjat

Kirjavinkit helmikuulta 2023