Mitä kirjastossa tapahtui lomautussulun aikana.

Meidän kirjastomme oli kiinni heinäkuun kaksi ensimmäistä viikkoa osana kaupungin säästötoimenpiteitä. Koko henkilökunta lomautettiin kahdeksi viikoksi. Osa henkilökunnasta kuitenkin piti lomautuksensa ja aiemmin toukokuussa, sillä sulkuaikana lehtilukusalia pidettiin auki ja sitä varten kirjastossa piti olla muutama henkilö katsomassa että ovet avataan ja suljetaan ajallaan ja kaikki menee kuten pitääkin. Myös muita hommia oli runsaasti vaikka ei varmaan heti uskoisi.

Nyt meinaan kertoa kuvin ja sanoin mitä kaikkea täällä tapahtui suljettujen ovien takana. Pääset kurkistamaan kirjaston pimeälle puolelle...

Palautusluukun satoa yhden rauhallisen yön jälkeen
Joka aamu tuli törmättyä tähän näkyyn. Edellisen illan ja yön aikana palautusluukusta oli aina tupsahtanut runsaasti palautuksia. Viikonlopun jälkeen niitä oli oikea vyöry! Tämä on tiistaiaamuna jolloin tilanne oli tuollainen keskiverto. Kirjat kerättiin tuosta kärryyn, jolla ne kuskattiin palautustiskiin ja siinä palauteltiin palautuskärryihin, josta ne siirrettiin palautushyllyyn, josta taasen kärryllä hyllytettiin hyllyihin omille paikoilleen. Tähän meni jokaisena päivänä useampia tunteja, sillä palautusluukku oli ahkerassa käytössä ihan koko ajan ja sieltä kolisi kirjoja tasaiseen tahtiin.

A-P hyllyttää tässä kirjoja palautushyllystä omille paikoilleen tuolla kärryllä
Kuten näkyy, hyllytys oli paikoin hieman haastavaa kun hyllyt pursuilevat kirjoja kun niitä vain palautuu, mutta kukaan ei lainaa hyllyjä tyhjemmiksi 

Tässä hyllytellään nuorten manga sarjakuvia, myöskin täpötäisiin hyllyihin
Aamuisin myös postimies toi kirjastolle postilaatikon, jonka sisällöstä eroteltiin sanomalehdet, aikakauslehdet ja muu posti. Sanomalehdet laitettiin omille paikoilleen, edelliset lehdet siirrettiin alakaappeihin ja sieltä vanhimmat lehdet siirrettiin vahtimestarin kopin takavarastoon. Tämä piti tehdä aina ennen yhdeksää jolloin lehtilukusalin ovet avattiin asiakkaille. Aikakauslehdet vietiin rekisteriin koneelle, sen jälkeen ne leimataan kirjaston leimasimin ja muovitetaan ne lehdet jotka sitä kaipaavat. Uudet lehtien numerot pujotellaan omille paikoilleen hyllyihin ja edelliset numerot viedään tarroitettaviksi jotta ne saadaan ihmisille lainattaviksi.  Muu posti jaetaan asiaankuuluvilla tahoille ja ihmisille.

Lehtilukusali oli kovassa käytössä ja siellä kävi paljon ihmisiä lukemassa päivän lehdet ympäri Suomea ja tutkimassa aikakauslehtien tarjontaa.
Postilaatikon päivän postit

Aikakaus- ja sanomalehdet omiin kasoihinsa ja postit erikseen


Aikakauslehdet viedään rekisteriin
Sanomalehdet pujotellaan omiin lokeroihinsa
Aikakauslehdet järjestyksessä
Tässä muovitetaan aikakauslehteä
 Aamupäivän aikana kuriiri tuo kassit muista kirjastoista. Ne tyhjennetään ja palautetaan niistä tuleva materiaali. Sieltä tulee meidän kirjaston omia kirjoja jotka ovat olleet muualla lainassa ja kirjoja muista kirjastoista jotka on varattu meidän asiakkaillemme.
Kuriirin tuomia kirjakasseja
Muista kirjastoista tuleva materiaali odottaa palautusta
Huolehdimme päivittäin myös että kierrätyskärryssä aulassa on tarpeeksi luettavaa niille asiakkaille, jotka poikkesivat kirjastossa siinä toivossa että kirjasto olisi auki. Kierrätyskärrystä pysyi ottamaan mukaansa lomalukemista pahimpaan hätään, ja se olikin ahkerassa käytössä koko sulkuajan ajan. Oli ihan hyvä idea laittaa se tuohon aulaan.

Kirjojen kierrätyskärry josta sai ottaa luettavaa mukaansa
Kaikkien näiden hommien jälkeen oli paljon hyllytettävää ja palautusluukustakin koko ajan tömpsähteli kirjoja joita palauteltiin. Oli myös aikaa käydä hyllyjä läpi ja poistaa sieltä vanhentunutta materiaalia ja laittaa hyllyt ojennukseen ja katsoa että kaikki olivat oikeassa järjestyksessä. Myös muita 'sisähommia' riitti, kirjojen korjausta, muiden kirjastojen tekemien varausten etsimistä hyllyistä ja paljon muuta

Näin pääsit kurkkaamaan tänne suljettuun kirjastoon jossa pari meistä hipsutteli hämärässä ja teki töitään kaikessa hiljaisuudessa. Tervetuloa taas avoimeen kirjastoon - ja muistathan, jos haluat antaa palautetta kirjaston sulkuajasta, se kannattaa kohdentaa kaupungin päättäjille, jotka näistä asioista päättävät, meillä siihen ei ole paljoa sanomista, mutta asiakkaiden sana painaa aina! Palautekanavahan löytyy Järvenpään kaupungin sivuilta.

Leppoisaa ja lukuisaa loppukesää!!

MR

Kommentit