Kirjavaa työtä kirjastossa, osa 2

Osa 2 - Saapuvan aineiston käsittely

Tilattu aineisto saapuu kirjastoon viikoittain postin kuljettamissa laatikoissa tiistaisin tai keskiviikkoisin. Yksittäisen kirjan tarkkaa toimitusajankohtaa ei pysty kertomaan. Joskus pystyy tilausajankohdasta arvioimaan saapumisajan. Jos kirja jo näkyy tietokannan mukaan saapuneen muihin kirjastoihin, voi päätellä, että se pian saapuu myös Järvenpäähän. Ellei sitä ala kuulua, sitä kysellään aineiston toimittajalta.

Kirjalaatikoita odottamassa purkajaansa
Kirjalaatikot puretaan ja tarkistetaan lähetyslistoista, että kaikki tilattu on tullut. Kirjat laitetaan kärryihin, aikuisten materiaali omaan kärryynsä ja lasten- ja nuorten materiaali omaan kärryynsä. Tämän yleensä tekee meillä Marita,mutta myös erilaiset harjoittelijat voivat tehdä tätä hommaa opastuksen jälkeen. Musiikkiosaston aineisto toimitetaan suoraan musiikkiosastolle myös viikottain ja siellä musiikkiosaston työntekijä purkaa laatikot ja tarkistaa lähetyslistat.

Kirjan väliin laitetaan lappu, josta  näkyy kirjan toimittaja, kappalemäärä, saapumispäivämäärä, hinta ja alennusprosentti. Tämä tarkistuslappu seuraa kirjaa muovitukseen asti. 

Uusinta uutta!
Henkilökunta voi tutustua saapuneeseen materiaaliin parin päivän ajan..Torstaina kirjat viedään eteenpäin, aikuisten kirjat kokoelmapalveluihin ja lastenosaston aineisto lastenosaston takahuoneeseen lastenosaston henkilökunnan käsiteltäväksi. Kirja merkitään koneelle saapuneeksi  mahdollisimman pian, silloin myös nähdään jos kirjasta on jo varauksia ja tällöin väliin laitetaan värikäs lipuke, jotta ne tiedetään käsitellä mahdollisimman nopeasti asiakkaan käsiin. Musiikkiosasto tekee omalle materiaalilleen samat toimenpiteet.

Näistä kaikista on varaus!
 Seuraava vaihe on luettelointi eli aineiston kuvailu. Pääosin aineistotietueet tulevat ostopalveluna, mutta kaikkeen aineistoon ei saa valmista dataa, vaan tietue "rakennetaan" kirjastossa alusta asti. Tästä työvaiheesta lisää seuraavassa postauksessa.

Musiikkiosaston takahuoneen hylly jossa saapunut aineisto odottaa jatkokäsittelyä
Kirjasta on mahdollista tehdä varauksia jo siinä vaiheessa kun se on tilattu kirjastoon, joidenkin suosittujen kirjojen varausjono saattaa olla hyvinkin pitkä. Vuositasolla Järvenpään kirjastoon hankitaan yhteensä noin 10 000 kirjaa ja lisäksi äänitteitä, dvd-levyjä, lehtiä ym. ja ne kaikki kulkevat monen käsiparin läpi ennenkuin ovat valmiita lainattaviksi.

MR


Kommentit