Pelaamaan - kirjaston kautta

Jotkut ehkä tietävätkin, että kirjastoista voi lainata myös pelejä. Järvenpäässä lasten osastolla konsolipelejä on tällä hetkellä yli sata, ja aikuisten puolen pelikokoelmaa on alettu kasamaan vähitellen.

Kirjastojen konsolipelit ovat oleet viimeaikoina mediassakin esillä uuden EU-päätöksen myötä, jonka myötä kirjastojen pelien hankkiminen helpottui huomattavasti.
Aiemmin kirjastot ovat voineet lainata vain pientä osaa markkinoilla olevista konsolipeleistä, mutta Tekijänoikeusneuvosto on kesäkuussa tulkinnut tekijänoikeuslakia Euroopan tuomioistuimen linjausten pohjalta toisin. Uuden tulkinnan mukaan pelien lainaus ei vaadi erillistä lupaa pelien tuottajilta.

Näin ollen konsolipelejä koskevat nyt siis samat lainaussäännöt kuin kirjoja, mikä tarkoittaa sitä, että kirjasto voi siis hankkia pelejä huomattavasti aiempaa vapaammin. Lisäksi kirjasto voi nyt ottaa myös toimivia pelejä vastaan esimerkiksi lahjoituksina. Myös rikkoutuneen pelin voi korvata hankkimalla tilalle uuden vastaavan, ilman että mikään laki sitä estää.Monet varmasti pitävät pelaamista edelleen lasten ja nuorten juttuna, mutta myös aikuiset pelaavat. Monet peleistä ovat jo ikärajaltaan sellaisia, etteivät ne sovi lapsille. Järvenpään kirjasto noudattaa ikärajoja, eikä ikärajallisia pelejä tai elokuvia lainata liian nuorille lainaajille. Sekä ikärajoihin että pelien varoituksiin voi tutustua Pegin sivuilla.

Antti, Järvenpään kirjaston uusi työntekijä, vastaa muiden tehtäviensä ohella myös tulevasta aikuisten konsolipelikokoelmasta. Ja koska jostain oli aloitettava, aloitti Antti tilaamalla muutaman pelin uusimmalle konsolisukupolvelle, Playstation 4:lle:

Jostain on aloitettava.
Antti on itsekin pelaaja, ja siksi hyvä valinta hoitamaan kirjaston pelikokoelmaa:
"Oma pelimakuni on varsin laaja, tasohyppelyistä strategiapeleihin. Seuraan myös aktiivisesti pelialan kehitystä sekä alaan liittyvää uutisointia."

Millaisia pelejä kirjasto sitten aikoo hankkia? 
"Monet suositut teoskokonaisuudet julkaistaan nykypäivänä useissa erilaisissa formaateissa. On tärkeää, että kirjasto panostaa merkittävien teossisältöjen esilletuomiseen riippumatta julkaisuformaatista. Esimerkiksi Robert Kirkmanin luomaan Walking Dead universumiin perustuvia teoksia on lainattavissa kirjastostamme romaaneina, sarjakuvina, televisiosarjana sekä nyt myös konsolipeleinä."

Aikuistenosaston konsolipelien kokoelmaan pyritään valitsemaan sellaisia pelejä, jotka muodostavat teosmaisen kokonaisuuden, samoin kuten kirjoissa sekä elokuvissa. Esimerkkinä tästä on hiljattain hankittu The Witcher 3: Wild Hunt roolipeli. Witcher-sarjan pelit perustuvat Andrzej Sapkowskin Noiturikirjoihin, jotka myös ovat saatavilla kirjastosta.
Kirjasto pyrkii mahdollisuuksien mukaan kartuttamaan pelikokoelmaansa myös vanhemmilla peleillä.

Kirjastossakin pääsee pelaamaan, tosin vain lapset. Lastenosastolla on käytössään kaksi iPad -tablettia, joita voi käyttää kirjaston tiloissa. Tabletteihin on ladattu pelejä, joita lapset ovat itse toivoneet.

Lisäksi kirjastosta löytyy tietokoneita lasten ja aikuisten käyttöön, jolla voi toki halutessaan pelata esimerkiksi selaimella toimia pelejä. 


Tällä viikolla kirjastomme pelikokoelma kasvaa muutamalla kymmenellä pelillä, joten kannattaa tulla kurkkaamaan, mitä on tarjolla!


Tervetuloa tutustumaan alati kasvaviin pelikokoelmiin, ja kannattaa seurata kirjaston ilmoittelua, luvassa saattaa olla jotain muutakin peleihin liittyvää lähiaikoina...

PS. Konsolipelit saa näkyviin kirjaston Kirkes-aineistohaussa, kun valitsee aineistolajiksi "konsolipelit". Hakusanaksi voi lisätä haluamansa konsolin, esimerkiksi PS4 näyttää Kirkes-kirjastojen Playstation 4 -konsolin pelit.

Kommentit