Tarinoiden taikaa ja oivalluksia aikuisten satutunnilla


Viime vuoden puolella, pimeän marraskuun lopussa Järvenpään kirjastossa järjestettiin ensimmäinen aikuisille suunnattu satutunti. Valkoisen kissan maailmasta tuli satutunteja pitämään Marjo-Kaisu Niinikoski. Ensimmäisellä kerralla jännitti, millaista on kuunnella aikuisille suunnattuja satuja, kun kirjastotädin elämä on täynnä tarinoita ja kohtaamisia muutenkin. 
Satutuntien alussa on pieni meditaatiohetki, joka johdattelee mukavasti tarinaan ja auttaa keskittymään ja virittäytymään kuuntelutaajuudelle. Marjo-Kaisun tarinat ovat monitasoisia; vaikka ne ovat satuja, ne sisältävät paljon symboliikkaa ja mietittävää. Pari kertaa, kun satu on osunut oikein hyvin kaltaiseni elämänihmettelijän tunteisiin, on käynyt mielessä, että tämä pitäisi alleviivata tai kirjoittaa itselleen muistiin. Viisaat tarinat ovat täynnä elämänoivalluksia, joihin on itse omilla poluillaan törmännyt tai joskus jopa kompastunut. Tunnin lopuksi on keskusteltu sadusta ja sen  herättämistä ajatuksista ja tehty parikeskusteluharjoituksia, jotka ovat olleet valaisevia ja mielenkiintoisia.
Satutunnit saivat valtakunnallista julkisuutta, kun Radio Novan Sari Seppälä haastatteli Marjo-Kaisua tammikuussa. Keski-Uusimaa -lehtikin teki jutun.


Kevään viimeiselle satutunnille kokoontuneilta ihmisiltä pyydettiin palautetta ja kyllähän seuraavat palautteet antavat uskoa siihen, että syksyllä on hyvä jatkaa:

”Jatkan kyllä syksyllä.””Kiva idea, rentouttava hetki.”


”Tulin ensimmäisen kerran tänään 24.4. aikuisten satutunnille, jäi mukava fiilis tästä syvällisestä, henkevästä ja rentouttavasta tuokiosta. Alun meditaatiohetki oli ihana orientaatio satumaailmaan.”


”Olin ensimmäistä kertaa satutunnilla kevään viimeisellä (24.4.). Viihdyin kyllä hyvin, tuolit saisivat olla vähän mukavammat istua (vaarana tosin, että silloin nukahtaa, kun ilmapiiri on rauhallinen ja turvallinen ja lukijan ääni houkuttaa unen maailmaan). Yritän kyllä tulla mukaan syksyllä. Yhtenä mahdollisuutena ehdotan, että voisi olla lukijana välillä mies, välillä nainen.” 

Aikuisten satutunteja on syksyllä luvassa kolme – syyskuussa aloitetaan. Päivä on vielä avoin, mutta ilmoittelemme mm. kirjaston nettisivuilla ja Facebookissa tarkemmin syksyllä.
Iloisin mielin saattelen Valkoisen Kissan lentoon. /Anja

”Onnesi suurin este on se, että pienennät itsesi”, kuulin sanat jostakin pääni yläpuolelta. Samassa ilmasta lennähti valkopäinen lintu, joka istahti siivet suhahtaen viereeni. Se oli pullea satamalokki, joka jatkoi: ”Etkö sinä tiedä ystäväni, että sinä olet juuri niin suuri tai pieni, mitä kuvittelet olevasi?”

”Tiedä se, kuomaseni”, lintu jatkoi ja kaarteli ylläni jopa hieman uhmakkaasti. ”Rohkea ei ole se, joka ei pelkää, vaan se, joka nousee siivilleen pelosta huolimatta.”

(Maustelaivalla, Valkoisen kissan kirja, Kuvitus: Sirkka Shayan)

Kommentit