Celian äänikirjoja Järvenpään kirjaston kautta

 

Parin vuoden ajan lukemisesteiset asiakkaat ovat voineet liittyä Celian maksuttomien palveluiden käyttäjiksi omassa kirjastossaan. Myös lapset ja nuoret voivat käyttää Celian palveluita. 
Celia on opetus- ja kulttuuriministeriön alainen asiantuntijalaitos, jonka päätehtävänä on tuottaa ja välittää kirjallisuutta saavutettavassa muodossa eli äänikirjoina ja pistekirjoina yhteistyössä kirjastojen ja kustantajien kanssa. Celian valikoimassa on n. 40 000 äänikirjaa, joita voi kuunnella suoraan verkosta.

Käyttöoikeus on henkilöillä, joilla on lukemiseste. Lukemiseste todetaan haastattelussa, johon on syytä sopia aika. Voit jättää yhteydenottopyynnön kirjaston asiakaspalvelupisteisiin tai ottaa yhteyttä esim. sähköpostitse anja.kahonen@jarvenpaa.fi. Oma suullinen ilmoitus lukemisesteestä riittää, erillistä todistusta ei tarvitse kirjastoon toimittaa.
 
 Lukemisesteen syy voi olla:
heikentynyt näkö tai näkövamma
lukivaikeus tai muu oppimiseen liittyvä vaikeus
afasia tai muu kielellinen erityisvaikeus

kehitysvamma tai cp-vamma
ms-tauti, lihassairaudet tai muuten heikentynyt lihaskunto
reuma
keskittymis- tai muistivaikeudet
mielenterveysongelmat
Parkinsonin tauti
toipilasaika
 
Celian äänikirjoja voi kuunnella tietokoneella tai älypuhelimella. Lisäksi äänikirjoja voi ladata esim. muistitikulle ja kuunnella nettiyhteyksien ulottumattomissa. Kuunteluun tarvitaan kirjastosta saatavat tunnukset, jotka lähetetään asiakkaan sähköpostiosoitteeseen.

 
 
Jos tietokoneen ja älypuhelimen käyttäminen tuntuvat vaikeilta,  kirjasto voi liittää asiakkaan Celian äänikirjakerhoihin, joiden kautta voi saada enintään viisi äänikirjaa kuukaudessa suoraan kotiin.

CD-äänikirjat ovat mp3-muodossa, joten niiden kuunteluun tarvitaan cd-soitin, joka toistaa myös tähän muotoon tallennetut äänitteet. Tällainen soitin on esimerkiksi Sonylla.

Celian äänikirjoja kuuntelevilla henkilöillä on mahdollisuus myös lainata maksutta Näkövammaisten keskusliitosta Daisy-soitinta Liitteeksi tarvitaan selvitys hakijan vammasta tai sairaudesta. 

 

 

Kommentit