Lukukoulu aikuisille, osa 2: harjoitusohjelma

Haluatko lukea enemmän Pisa-tulosten vuoksi tai muuten vaan, muttet tiedä mistä aloittaa (kts. jutun edellinen osa)? Tässä kuuden viikon ohjelma, jolla pääset alkuun.

Ohjelmassa on vain kaksi sääntöä:
1) Tee kuuden viikon ajan kaksi harjoitusta viikossa. 
2) Lue vähintään harjoitukseen merkattu aika: voit ylittää ajan jos lukeminen sujuu, mutta älä alita sitä vaikka ajatus karkailisi. Säännöllisyys ja rutiinin haku on aluksi tärkeämpää kuin se, miten hyvin jaksat keskittyä.

Viikko 1:

Tiistai: 

Merkkaa kalenteriin joka viikolle kaksi harjoituskertaa. Bonus: perheelliselle nämä treenit ovat omaa aikaa! 

Mieti, millaisia juttuja luet lehdistä: Moottoriurheilua? Sisustusta? Kuninkaallisia?  Treeniartikkeleita? Luonnonilmiöitä? Tee lista kiinnostavista aiheista.

Mieti myös, millaisia tv-sarjoja ja leffoja katsot, ja tee niistäkin lista. On todennäköistä, että jos pidät kauhuelokuvista, pidät myös kauhukirjoista. Romanttisten komedioiden ystävä pitää romantiikkahyllyn antimista. 

Tee vielä nopeasti lista aiheista, joista et halua lukea, ja kirjallisuuden lajeista, jotka eivät kiinnosta. Jos et halua lukea urheilukirjoja tai sotakirjoja, älä lue. Klassikot voivat herätellä koulutraumoja.

Lopuksi voit venytellä, jos huvittaa.

Torstai:

Etsi tiistaina tekemäsi listat. 

Käy Kirjavinkit-sivustolla ja selaile kirjavinkkejä. Etsi 2-3 kiinnostavan näköistä kirjaa valitsemistasi aiheista. Tallenna kirjojen nimet tai kansikuvat. 

Voit myös hakea kirjavinkkejä Instagramista (#kirjagram). Tallena kiinnostavat kuvat.

Jos näet lehtiä lukiessasi kiinnostavien kirjojen arvioita, ota niistä kuva puhelimella. 

Pidempiä kirjajuttuja löytyy kirjallisuusblogeista

Palaudu kirjainfoähkystä esim. telkkaria katsomalla.

Tietokirja, jota ei malta jättää kesken.

Viikko 2

Tiistai:

Käy kirjastossa. Ota viime viikolla tekemäsi listat mukaan.

Pyydä henkilökunnalta apua kirjojen etsimiseen.

Voit pyytää myös suosituksia samoista aiheista. Muista huomauttaa, että tarvitset suositun, vetävän, aloittelijalle sopivan kirjan. Ei klassikkoja. Mieluusti aika ohut kirja. Myös sujuvalukuiset tietokirjat kelpaavat mainiosti.

Moni kirjaston työntekijä unohtaa olevansa lukemisen ammattilainen: heidän rakkaimmat kirjansa saattavat vaatia sujuvaa lukurutiinia. On ok muistuttaa näistä asioista. Nyt ei etsitä kirjallisuuden Suomi-Filmiä tai taide-elokuvaa.

Samalla voit kysyä, mistä hyllystä suosikkiaiheisiin (esimerkiksi "huumebisnes" tai "GoT-tyyppinen fantasia") liittyvät kirjat löytyvät. Paina tämä mieleesi.

Lainaa kirja. Palkitse itsesi!

Torstai:

Syö välipalaa. Laita puhelin äänettömälle ja jätä se toiseen huoneeseen. Sano perheelle, ettei sinua saa häiritä, ellei kyse ole kuolemanvakavasta asiasta. Lemmikit saavat osallistua lukemiseen, jos eivät häiritse. 

Asetu mukavaan asentoon. Aloita lukeminen kirjan alusta. Lue 30 minuuttia. Hyvä!

Viikko 3

Tiistai:

Toista viime torstain harjoitus eli lue 30 minuuttia. Varaa lisäksi käden ulottuville kynä ja paperia. Jos jokin tekemätön työ pulpahtaa mieleesi, kirjoita se lapulle ja jatka lukemista. 

Torstai:

Mieti, miten kaksi edellistä treenikertaa ovat sujuneet. Haittasiko jokin lukemista? 

Jos lukeminen keskeytyi häiriöiden vuoksi (melu, perhe, lemmikit), mieti miten estät häiriöt jatkossa. Voit esimerkiksi käyttää korvatulppia tai vastamelukuulokkeita lukemisen ajan. Kirjoita suunnitelmasi muistiin.

Ajatusten karkailu on yleistä lukuharrastuksen alussa. Siksi puhelin ja muut älylaitteet jätetään toiseen huoneeseen. Muistiinpanovälineet auttavat pitämään ajatukset kurissa. 

Yleensä 10-20 minuutin lukemisen jälkeen ajatus alkaa pysyä kirjassa. Treeni helpottaa keskittymistä, joten alussa kannattaa vain sietää ajatusten harhailua.

Lue pohtimisen päälle 30 minuuttia. 

Viikko 4

Tiistai:

Etsi torstaina tekemäsi muistilappu ja tarkasta, mitä muutoksia tarvitset treeniisi. Tee muutokset. Lue 30 minuuttia. 

Torstai:

Lue 30 minuuttia.

Viikko 5

Tiistai:

Lue 30 minuuttia. 

Torstai:

Kerro lukemisesta kaverille. Voit mainita treenisi sivulauseessa työpaikan kahvipöydässä. Kerro, mitä luet. On ok jakaa myös alun tuska ja sanoa, että lukee vain koska se on kuulemma lapsille hyväksi. Pyydä kirjavinkkejä. 

Voit myös somettaa lukemisesta. Ei tarvitse sanoa, miten "ihanaa" lukeminen on. Ota kuva lukemastasi kirjasta ja jaa se saatesanoilla "uusi harrastus" tai "treenipäivä". 

Älä perusta kirjablogia. Se luo turhia paineita.

Lue 30 minuuttia.

Murhat ovat hyvää iltalukemista. Ei nukuta, kun pelottaa.

Viikko 6

Tiistai:

Jos olet tehnyt kaikki aiempien viikkojen harjoitukset, olet lukenut valitsemaasi kirjaa 3,5 tuntia. Tuntuuko kirja tylsältä? Eikö tarina etene? Vaihda kirjaa. Ei ole huonoja lukijoita, on vain vääriä kirjoja.

Jos jätät kirjan kesken, käy läpi viikolla ensimmäisellä viikolla tekemiäsi muistiinpanoja. Olisiko kirjoissa jokin sellainen, joka kiinnostaisi? 

Jos treeniajoista kiinni pitäminen on vaikeaa, mieti missä kaikkialla voisit lukea. Voit lukea työmatkajunassa, futiskentän laidalla tai kahvilassa kakkupalan äärellä, jos et saa muuten perheeltä rauhaa. Äänikirjaa voi kuunnella puutarhatöitä tehdessä tai autoa ajaessa. E-äänikirja kulkee mukana kaikkialle. Tarvittaessa voit jakaa treenin esimerkiksi kahteen 15 min jaksoon.

Jos jatkat valitsemasi kirjan parissa, lue 30 minuuttia. 

Torstai:

Käy kirjastossa. 

Ota mukaasi aiemmin tekemäsi listat ja kiinnostavista kirjoista tekemäsi muistiinpanot.

Jos jätit aiemmin valitsemasi kirjan kesken, ota sen kannesta kuva puhelimella. Palauta kirja. Pyydä henkilökunnalta apua uuden kirjan valitsemisessa. Näytä heille kesken jääneen kirjan kuva. Kerro myös, miksi kirja jäi kesken. 

Jos haluat jatkaa saman kirjan parissa, pyydä henkilökuntaa näyttämään, miten laina uusitaan. Saat lisäaikaa lukemiseen.

Kuljeskele kirjastossa ja katsele esillä olevia kirjoja. Etsi palautushylly ja selaile palautettuja kirjoja. Lue kiinnostavien kirjojen takakansitekstit. Ensimmäisellä viikolla etsit hyllyn, jossa on kirjoja sinua kiinnostavasta aiheesta. Käy hyllyllä uudelleen selailemassa kirjoja. 

Ota puhelimella kuvia kiinnostavan näköisten kirjojen kansista tai kirjoita niiden nimet muistiin.

Kiinnostavan näköinen tyyppi kirjaston hyllyn päällä.

Lainaan et tarvitse kuin yhden kirjan. Muu selailu ja kirjojen katselu on maastoon tutustumista ja virikkeiden etsimistä, vähän samaan tapaan kuin messuilla käyminen.

-

Kuusi viikkoa hujahtaa ohi nopeasti. Toista harjoituksia, kunnes kirja on luettu. Merkkaa treenit kalenteriin. Lainaa uusi kirja. Lue. Puhu lukemisesta muille. Käy välillä kirjastossa.

Kehu itseäsi, jos saat kirjan loppuun. Osta pullaa ja keitä kahvit! Avaa pullo kuplivaa! Someta saavutuksestasi samaan tapaan kuin juoksukisoihin osallistuvat kaverit! Muistat varmasti, mitä olet lukenut. 

Voit somettaa myös huonoista kirjoista. "Kauhea kirja" kuvan kera kerää varmasti kommentteja.

Myöhemmin voit lukea myös yhdessä muiden kanssa tai osallistua tapahtumiin: esimerkiksi Helmet-lukuhaaste vastaa aloittelijaystävällistä juoksutapahtumaa tai vasta-alkajan käsityökurssia. Ota perhe mukaan kirjastoon. Lue lapselle ääneen. Käy Kirjamessuilla.

Kun säntillisesti treenaat lukemista, lapset huomaavat sen kyllä. Kotona on määrätietoisesti lukeva aikuinen, josta Pisa-tuloksia kauhistelevat ammattilaiset voivat olla ylpeitä. Ja kun hetken treenaat, puuha muuttuu vähitellen palkitsevaksi. 

Ja vaikket koskaan kävisi Kirjamessuilla, ainakin käyt kirjastossa ja voit sanoa lukevasi kirjoja.

Onnea matkaan! Kysy vinkkejä ja apua kirjastosta!

Paula / lastenosasto

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kilpikonna lemmikiksi?

Tammikuun 2023 vinkatut kirjat

Kirjavinkit helmikuulta 2023