Miehille naisten kirjoittamia kirjoja

Eikö ole aika jännää. että naiset lukevat aika tasapuolisesti sekä naisten että miesten kirjoittamia kirjoja, kun taas miehet lukevat lähinnä miesten kirjoittamia kirjoja? Mistähän tämä johtuu?Kuvitellaanko että naiset kirjoittavat vain hömppää naisten elämästä, mikä ei juuri miehiä kiinnosta? Vai kuvitellaanko ettei mies löydä naisten kirjoittamista kirjoista samaistumiskohtia tai mielenkiintoisia tapahtumia? Vai onko se vain sattumaa?

Tästä aiheesta on kirjoitettu ainakin muutamassa kolumnissa, ne pääsee lukemaan tästä ja tästä. Myös Tilastokeskus on tutkinut asiaa, voit katsoa täältä.

Naiskirjailijat kirjoittavat todella monipuolista kirjallisuutta, joka sopii kaikkien luettavaksi. On dekkareita ja murhajuttuja, yhteiskunnallista kannanottoa ja elämäkertoja, historiaa ja romantiikka, fantasiaa ja maagista realismia, kaikkea mahdollista. Naiset ja miehet voivat kirjoittaa samoista aiheista, ja sehän laajentaa näkökulmia kun lukee molemipien kirjoittamia teoksia. Tähän postaukseen kerään nyt sellaisia naiskirjailijoita joista voi aloittaa, jos ei ole ennen tullut lukeneeksi naiskirjailijoiden kirjoja.


Gillian Flynn on kirjoittanut kirjat Teräviä esineitä, Paha paikka ja Kiltti tyttö. Kirjat ovat upealla tavalla pirullisia, koukuttavia, älykkäitä ja synkän hauskuuttavia trillereitä, joiden kaltaisia et ole ennen lukenut. Hänen kirjansa Kiltti tyttö on myös karmivan tarkkanäköinen kuvaus toimimattomasta avioliitosta. Hänen kirjoistaan on tehty myös elokuva- ja tv-sovituksia. 




 


Heidi Köngäs on kotimainen kirjailija, jota on kiitetty erityisesti suomalaisen sielunelämän oivaltavasta kuvauksesta. Hän on kirjoittanut kirjat Luvattu, Vieras mies, Hyväntekijä, Jokin sinusta, Dora Dora, Hertta ja Sandra. Näistä mietin että Dora Dora voisi olla sopiva vinkattava miehille. Kirja on kuvaus Hitlerin varusteluministerin Albert Speerin matkasta Suomen Lappiin vuosina 1943-1944. Virallisesti hän oli seurueineen tutustumassa nikkelikaivosten tuotantoon ja kävi samalla Wehrmachtin pohjoisimmassa tukikohdassa. Speerille tulee kuitenkin pakomatkaa muistuttava tilanne, sillä hän oli ollut erityisen läheinen Führerin kanssa. Heitä yhdisti rakkaus arkkitehtuuriin, mutta myös sanaton yhteisymmärrys siinä missä pimeän kielletyt sanatkin. Nyt tuo kaikki on vaakalaudalla ja uhattuna.  


Liane Moriarty on kirjoittanut jo seitsemän kansainvälistä menestysteosta, joista on suomennettu Hyvä aviomies, Mustat valkeat valheet, Nainen joka unohti, Tavalliset pienet pihajuhlat ja uusin Yhdeksän hyvää, kymmenen kaunista.
Moriarty osaa kirjoittaa kepeästi ja vetävästi aiheista jotka voivat koskettaa meistä jokaista. Kaikissa hänen tarinoissaan on käänne, jota ei osaa odottaa. Mustat valkeat valheet kirja alkoi onnettomuudella, ehkä jopa rikoksellakin, mutta mitä tapahtui, kenelle ja miksi eskarilaisten vanhempien illanvietossa, se selviää vasta kirjan lopussa. Nainen joka unohti -kirjassa Alice herää luullen ajan olevan kymmenen vuotta aiemmin. Millaista on, kun elämän onkin hypännyt 10 vuotta eteenpäin pikakelauksella. Moriartyn kirjoissa päähenkilö on nainen, mutta uskon, että mieskin voi saada näistä paljon. 






















Pauliina Susi on loistava kotimainen tarinankertoja, hänen dekkarinsa Takaikkuna voitti vuoden 2016 Johtolanka-palkinnon. Kirja on paksu ja erittäin jännä ja nopealukuinen trilleri nettimaailmasta ja sen vaaroista. 


Anna Gavalda on ranskalainen kirjailija joka  kirjoittaa elämän hyvistä ja huonoista hetkistä kepeästi ja ujostelematta. Mm hänen novellikokoelmansa Lohikäärmetatuointi ja muita pintanaarmuja on oivaltava ja arvaamaton. 


Paula Havaste kirjoittaa Suomen historian eri vaiheista kirjoissaan. Pronssitähti kirja on lyhyt mutta kertoo suuren tarinan. Pronssitähti vie lukijansa neuvostoajan Viroon, Saarenmaalle ja Tallinnan eliitiin notkuvien pöytien votkanhuuruun. Eestissä eletään vuonna 1949 veitsen terällä, toveri Stalinin silmien alla.  


Eve Hietamies on kirjoittanut hauskan ja elämänmakuisen trilogian, johon kuuluvat kirjat Yösyöttö, Hammaskeiju ja Tarhapäivä. Kirjoissa seurataan Antti Pasasen elämää, kun hän joutuu selviytymään kahdestaan pienen, vastasyntyneen poikansa kanssa. Kuinka isä selviää uudesta elämästä pienen nyytin kanssa, jota pitää hoitaa 24/7. 




Virpi Hämeen-Anttila on kirjoittanut dekkarisarjaa, joka sijoittuu Helsinkiin 1920-luvulla. Päähenkilö on Karl Axel Björk, virkamies jonka mielenkiintona on rikokset ja niiden ratkaiseminen hieman Sherlock Holmesmaiseen tyyliin. Sarjan kirjoja on ilmestynyt jo kuusi kappaletta. Jokaisessa kirjassa on oma juonensa ja taustalla kulkee kaikkien kirjojen läpi kulkeva juonikuvio, joten kannattaa lukea järjestyksessä. Voin lämpimästi suositella dekkarien ja historian ystäville


Anneli Kanto, kirjat Lahtarit ja Pyöveli Jos Suomen sisällissota kiinnostaa niin  Lahtarit on ehdottomasti The Sisällissotakirja. Tämä fiktiivinen romaani pohjautuu tarkkaan fakta-aineistoon. Kanto nimeää tärkeitä taistelupaikkoja ja todellisia henkilöitä. Kirjan lopussa on myös hyvä lähdeluettelo. Pyöveli taas on 1600-luvulle sijoittuva romaani, joka kuvaa vaasalaista elämänmenoa kolmen päähenkilön kautta. Vuorotellen seurataan tuomaria, apteekkaria ja pyöveliä. Miesten elämäntarinat nivoutuvat yhteen, mutta heidän elämänkaarensa muotoutuvat kovin erilaisiksi. 




Jody Picoult, hänen kirjansa ovat paksuja tiiliskivikirjoja lähinnä yhteiskunnallisista vaikeistakin teemoista, todella vetävää tekstiä. 


Muita tutustumisen arvoisia naiskirjailijoita ovat myös seuraavat: 


Margaret Atwood



Pirjo Hassinen

Rosa Liksom


Anne Tyler


Toivottavasti näistä löytyi hyviä vinkkejä, olisi kiva kuulla oliko tästä apua uusien hyvien kirjojen löytymisessä :)


MR 








Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kilpikonna lemmikiksi?

Tammikuun 2023 vinkatut kirjat

Kirjavinkit helmikuulta 2023