Vaikuttavia nuortenkirjoja aikuisille

Heipä taas! Tässä postauksessa vinkataan loistavia nuorten osaston kirjoja aikuisille. Monet aikuiset jo lukevatkin nuorillekin suunnattuja kirjoja, mutta luulen että useampikin voisi niistä nauttia.

Nykyään nuorten kirjoissa käsitellään monipuolisesti kaikenlaisia aiheita, vaikeitakin, ja niistä voi saada vertaisukea ja tietoa ja ehkä jopa tunteen ettei ainoana maailmassa koe tietynlaisia asioita. On tärkeää tuntea ettei ole yksin, eikä ihan erilainen kuin muut. Kirjoja lukemalla oppii että ihmisillä kautta aikojen ja yli maiden rajojen on samankaltaisia ongelmia ja elämäntilanteita. Nuorten kirjat ovat myös usein todella hyvin kirjoitettuja eikä ole mitään syytä rajata niitä lukevien ikää mihinkään tiettyyn. Vinkkaan tässä kirjoja jotka ovat itselleni kolahtaneet, vaikka olenkin jo keski-ikäinen täti-ihminen. Näitä on aika paljon, sillä todella hyviä nuortenkirjoja on valtavasti!

Sarah Crossan on kirjailija joka on voittanut monia palkintoja. Hänen tyylinsä kirjoittaa on todella poikkeava, runomaisen kaunis, mutta silti proosaa. On käsittämätöntä kuinka harvoilla sanoilla hän kykenee maalailemaan niin syvällisiä tarinoita jotka vetelevät sydänten naruista. Hänen kirjoistaan yksi, nimeltään Yksi, on suomennettu ja meidän kirjastosta löytyy englanninkielisinä myös Moonrise ja Toffee. Vaikka nämä kirjat ovat paksuja, ne ovat todella nopealukuisia ja vaikuttavia. Kannattaa kokeilla myös englanniksi lukemista, nämä kirjat ovat helppoja ymmärtää.



Holly Bournen trilogia Normaali on todella hienosti kirjoitettu sarja. Sarjan ensimmäinen kirja, Oonko ihan normaali? käynnistää sarjan ja kertoo Eviestä, joka on toipumassa pahasta OCD eli pakko-oirehäiriöstä jonka vuoksi hän ei ole kyennyt käymään kunnolla koulussa. Koulumaailmassa hän tutustuu kahteen tyttöön Amberiin ja Lottieen, joiden kanssa Normaali-kerho muodostuu. Sarjan seuraavat osat Mikä kaikki voi mennä pieleen? ja Mitä tytön täytyy tehdä? kertovat Evien ystävien näkökulmasta tarinaa eteenpäin. Kirjoissa on aatetta ja ongelmia, feminismiä ja tyttöjen roolin pohtimista. Hyvää ja oivaltavaa luettavaa.





R. J. Palacion kirjat Ihme ja Auggie ja minä: Kolme Ihme-tarinaa kertovat Auggiesta, pojasta jonka kasvot ovat pahasti epämuodostuneet. Sen vuoksi hän on joutunut viettämään aikaansa sairaalassa ja leikkauksissa eikä sen vuoksi ole voinut osallistua normaaliin kouluopetukseen. Nyt on kuitenkin aika mennä tavalliseen kouluun...kuinka siinä käy? Jatko-osassa Auggien koulumaailman menoa seurataan hänen kolmen koulukaverinsa silmien kautta. Kaikki ei aina ole sitä miltä näyttää. Todella ajatuksia herättävä ja hyvin kirjoitetut kirjat.






















Annukka Salama, Faunoidit-sarja. Ensimmäinen osa Käärmeenlumooja tutustuttaa lukijan maailmaan, joka on kuin meidän, mutta joillain ihmisillä on poikkeavia ominaisuuksia. Päähenkilö Unna on ketterä kuin orava ja luulee olevansa ainoa laatuaan kunnes sattumalta törmää skeittijengiin jonka synkänkomea johtaja ottaa Unnan suojelukseensa. Samalla Unna tutustuu erilaiseen maailmaan kuin missä on aiemmin ollut. Sarja on fantasiaa ja totta sekoittava, hurmaavan vaarallinen ja romanttinen yliluonnollisin maustein. Tästä sarjasta tulisi niin hyviä elokuvia!





Anu Holopainen, Ihon alaiset, on kylmäävä kuva tulevaisuudesta, joka ei ehkä ole kaukana. Moderni ja monipuolinen tarina – blogikirjoituksista, nettipostauksta ja tv-katkelmista koottu kirja joka kertoo kauneusihanteista ja ulkonäön muokkauksesta ja ympäristön paineista olla tietynlainen. 


Rainbow Rowell, Eleanor ja park, tämä kirja on niin koskettava! Kirja sijoittuu c-kasettien aikakaudelle, joten jos se aika on itselle tuttua, niin tästä varmasti tykkää. Kirjassa on tyypillinen tyttö ja poika-tarina, mutta se on kerrottu niin sydäntälämmittävästi, myös raastavasti. Kummankaan kotiolot eivät ole kovin hyvät eikä koulumaailmakaan hyväksy. Mutta ei tarvita kuin yksi hyväksyvä ihminen niin koko elämä voi olla parempaa.


Ernst Cline, Ready Player One, Armada. Cline kertoo kirjoissaan pelimaailmasta, joten ajattelin ettei varmaan paljoa kiinnosta. Vaan hänpä on loistava kirjailija joka saa tällaisen pelaamattomankin ihmisen ahmaisemaan kirjat alka aikayksikön. Tarinoissa on vahva, jännittävä ja eteenpäin kuljettava juoni ja mukavia viitteitä 80- ja 90-lukujen populaarikulttuuriin. Jos on itse pelaillut noina aikakausina niin kirjoista saa varmaan vielä enemmän irti. Vahva suositus näille kirjoille.

MR






Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kilpikonna lemmikiksi?

Tammikuun 2023 vinkatut kirjat

Kirjavinkit helmikuulta 2023