Lisää heinä-elokuun vinkattuja kirjoja

 Tässä postauksessa on kaikki heinä-elokuussa kirjaston Instagramissa vinkatut kirjat! Se on hyvä kanava seurata kirjavinkkejä, vuoroviikoin siellä vinkataan kuukauden kaunokirja, tietokirja, kuukauden sarjakuva ja nuortenkirja! Tässä myös muutama kesänuoren vinkkaama kirja. Olkaa hyvät! 

Niklas Ahnberg: Poika joka käveli vetten päällä, Aula & Co 2022

Poika joka käveli vetten päällä aloittaa Daniel Dark –trilogian. Se on nuorille suunnattua kotimaista fantasiakirjallisuutta, missä on myös ripaus jännitystä ja kauhua.

Niklas Ahnberg teki mainiota työtä kirjoittaessaan 14-vuotiaasta Danielista, joka lähtee lomansa alussa kesäleirille parhaan ystävänsä kanssa. Pian kuitenkin paljastuu, ettei kyseinen kesäleiri olekaan aivan tavallinen. Daniel joutuu tekemään vaikeita päätöksiä leirillä, jolla on paljon suurempi merkitys hänen elämässään, kuin hän olisi osannut kuvitella.

Faridah Àbiké-Íyímídé:Ace of Spades, Feiwel Friends 2021 

Ace of spades on nuorille suunnattu jännitysromaani

Kouluvuoden ensimmäisenä päivänä anonyymi viestinlähettäjä Aces alkaa paljastaa salaisuuksia Niveus Private Academyn kahdesta oppilaasta, Devonista ja Chiamakasta. Aluksi paljastukset tuntuvat vain pilalta, mutta pian alkaa näyttää siltä, että Devon ja Chiamaka voivat olla jopa hengenvaarassa. Yhdessä he alkavat selvittää, kuka nimimerkin takana oikeasti on ja miksi he kaksi ovat uhreja.

Kirja on nopeatempoinen, koukuttava ja täynnä yllättäviä juonenkäänteitä. Kirjassa on esillä paljon tärkeitä yhteiskunnallisia aiheita, kuten rasismi. Romaania ei ole vielä käännetty suomeksi, mutta sanasto ei ole liian vaikeaa englantia taitaville nuorille.

Blackout, Dhonielle Clayton ym., Otava 2022, suom. Outi Järvinen

Kuukauden nuortenkirjana on usean kirjailijan yhteistuotos, novellikokoelma Blackout.

Blackout on tunnelma- ja hahmovetoinen tarinakokoelma nuorista New Yorkissa sähkökatkon aikana. Sähkökatko suurkaupungissa voi aiheuttaa jännnittäviä ja jopa vaarallisia tilanteita, mutta oikeastaan kirjassa on tärkeämpää hahmojen väliset suhteet, kuin se, mitä varsinaisesti tapahtuu. Novelleissa esiintyvät esimerkiksi entinen pariskunta, joka joutuu pohtimaan voisiko heidän välillään vielä olla jotakin, sekä ystävykset, jotka miettivät suhteensa laatua pimentyneessä kirjastossa. Kirjaa voi suositella niin romantiikkagenren ystäville kuin hlbt+-teemoista kiinnostuneille lukijoille, sekä ihan vain vetävästä käännöskirjallisuudesta kiinnostuneille.

Kirjan suomentamista on kenties edesauttanut, että tekijöiden joukossa on Suomessakin suosituiksi nousseita nuortenkirjailijoita kuten Angie Thomas (Viha jonka kylvät), Nicola Yoon (Aurinko on tähti) ja Nic Stone (Kolme on parillinen luku). Blackoutin lukemalla saa vetävien tarinoiden lisäksi myös katsauksen muutaman tämän hetken kiinnostavimman yhdysvaltalaisen nuortenkirjailijan kirjoitustyyliin. - Sonja

Tauri Oksala: Kymppiegee, Suuri Kurpitsa 2019

Vuoron saa jälleen kuukauden sarjakuva, joka tällä kertaa on Tauri Oksalan Kymppiegee.

Kymppiegee on sekä rikoskertomus että rakkaustarina mutta myös kuvaus Helsingistä. Tarina kuvaa muutaman päivän ajan kaupunkilaisten iloja ja suruja. Tarinan todellinen päähenkilö on kymmenen euron seteli, joka vaihtaa omistajaa päätyen niin skeittarinuorten, hienostorouvien, työläisten kuin rikollisten ja poliisien taskuihin ja lompakoihin.

Kymppiegee on ajoittain hyvinkin nopeasti etenevä tarina, jossa tapahtumapaikat ja henkilöt vaihtuvat kuin ihmiset raitiovaunussa. Joidenkin henkilöiden parissa olisi viihtynyt pidempään, mutta episodimaisessa kertomuksessa on perusteltua, ettei yhteen tilanteeseen jäädä pitkäksi aikaa. Kymmenen euron setelin lisäksi pysyvintä tarinassa on Helsinki, sen monille lukijoille tutut paikat. Oksala kuvaa Helsinkiä kauniisti ja tarkasti, paikat ovat tunnistettavia ja kuvastelevat erinomaisesti aina sen hetkistä hahmoa ja tilannetta, jossa hän setelin saa haltuunsa.

Kauniin kaupunkikuvauksen lisäksi Oksala kuljettaa tarinaa sujuvasti eteenpäin, tyhjäkäyntiä ei ole. Kymppiegee on nopeaa luettavaa, mutta tästä huolimatta se tarjoaa myös paljon ajattelemisen aihetta. Mustan, valkoisen ja harmaan sävyjen joukossa kymmenen euron setelin punertava väri on ainoa väripilkku – tehokeino, joka helpottaa hahmottamaan aina uuden tarinaosion alkua. Oksalan esikoisteos oli myös Sarjakuva-Finlandian ehdokkaana vuonna 2020. - Jenni

Susan Abulhawa: Rakkaudetonta maailmaa vastaan, Like 2022, suomennos Anna-Mari Raaska

Kuukauden lähestyessä loppuaan vinkkaamme kaunokirjallisuutta, tällä kertaa Susan Abulhawan uusimman romaanin Rakkaudetonta maailmaa vastaan.

Nahr on syntynyt 1970-luvulla Kuwaitissa palestiinalaispakolaisten lapseksi ja päätyy lyhyen avioliiton epätoivoisissa jälkimainingeissa itse pakolaiseksi Jordaniaan kun Persianlahden sota syttyy. Vuosia myöhemmin hän muuttaa Palestiinaan, juuri ennen toisen palestiinalaisten kansannousun alkamista. Palestiinassa hän rakastuu, perustaa perheen ja saa elämäänsä vakautta. Tarinaansa Nahr kuitenkin kertoo vankilasta ollessaan yksin eristyksessä.

Rakkaudetonta maailmaa vastaan ei ole pelkkä tarina pakolaisuudesta, vaikka se avaakin onnistuneesti pakolaisuuden ylisukupolvisia vaikutuksia. Se ei myöskään ole pelkkä tarina palestiinalaiskysymyksestä, vaikka romaani sitä käsitteleekin monipuolisesti useiden hahmojensa kautta. Rakkaudetonta maailmaa vastaan on erinomainen katsaus lähihistoriaan, jota se luotaa virkistävästi ei-länsimaisin silmin.

Kirja ei ole aiheidensa vuoksi aina erityisen helppoa luettavaa ja sivuilla on esimerkiksi paljon väkivaltaa ja seksuaalista hyväksikäyttöä, mikä herkempien lukijoiden kannattaa huomioida. Erityiseen puolueettomuuteen romaani ei myöskään pyri, mutta se on täysin sallittua, onhan kyseessä yhden uhriksi suostumattoman palestiinalaisnaisen tarina. Mikäli Lähi-Idän historia ja sen ymmärtäminen, feministinen ote tai mustalla huumorilla sävytetty vauhdikas juoni kiinnostavat, kannattaa tähän kirjaan tarttua. - Jenni

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kilpikonna lemmikiksi?

Tammikuun 2023 vinkatut kirjat

Kirjavinkit helmikuulta 2023