Muusikkovieraana Jarkko Martikainen


Kirjaston vieraana oli 20.1. kulttuurialan moniosaaja Jarkko Martikainen (s. 1970) Hänet tunnetaan muusikkona, kuvittajana, dokumentaristina, tuottajana, kirjailijana ja kolumnistina. Jarkko Martikainen on tehnyt ja esittänyt musiikkiaan yli kahden vuosikymmenen ajan. Musisoinnin lomassa hän on myös julkaissut kaksi kirjaa, "Pitkät piikit ja muitakertomuksia" (Like, 2005) ja "9 teesiä" (Like, 2008). Lisäksi juuri julkaistussa teoksessa, "Sanasinfonia : novelleja Sibeliuksesta", on mukana Martikaisen kirjoittama novelli.

Vuodesta 2002 alkanut satunnainen tuottajan työ on tapahtunut muun muassa Timo Rautiainen ja Trio Niskalaukauksen, Timo Rautiaisen soolotuotannon sekä Samuli Putron kanssa. Tunnetuimman ja pitkäkestoisimman työnsä Martikainen on tehnyt YUP:n säveltävänä ja sanoittavana laulaja-kitaristina. Vuonna 1988 alkanut yhtyetoiminta on tuottanut tähän mennessä 11 albumia.
Martikainen kertoi tapaamisessa monipuolisesta urastaan ja siitä miten musiikin pariin alun perin päätyi. Aikoinaan lapsena radiosta kuultu punk-musiikki synnytti Martikaisen innon musiikin pariin.tähän mennessä 11 albumia. Hän esitti vierailun ohessa myös akustisesti kappaleitaan ja kertoi sävellysprosessin vaiheista. Martikaisen sävellystapa poikkeaa ehkä monen muun musiikintekijän tavasta, sillä hän lähtee lähes aina ensin liikkeelle ensin sanoituksesta. Sanat ovat tärkeässä osassa, sillä usein vasta sanoituksen synnyttyä hän lähtee miettimään, minkälainen musiikki siihen sopisi. Hän myös suunnittelee ja toteuttaa itse levyjensä kansikuvat ja usein niidenkin takana on jokin syvempi tarina.

Kiitokset Jarkko Martikaiselle ja paikalle runsaslukuisena tulleelle yleisölle mukavan tunnelmallisesta vierailusta!
Valokuvat: Karita Brun

Kommentit