Kirjavaa työtä kirjastossa, osa 8

Kirjavaa työtä kirjastossa, osa 8: Kaukopalvelu

Kaukopalvelua meillä hoitaa pääasiassa yksi henkilö, kutsukaamme häntä vaikka Kaukoksi, tässä Kauko itse kertoo omasta työnkuvastaan:

Jos jotain tiettyä teosta (kirjaa, cd-levyä, dvd:tä, nuottia, karttaa - mitä vaan) ei löydy Kirkes-kokoelmasta, voi asiakas halutessaan tehdä siitä kaukopalvelupyynnön. Semmoisen voi täyttää neuvonnassa, musan tiskillä tai missä vaan mistä saa käteensä paperisen lomakkeen, mutta myös netissä on - yllättäin - kaksi vaihtoehtoista tapaa tehdä pyyntö.

Asiakas tekee normaalin aineistohaun tietokannassa eikä löydä mitään. Tällöin voi suoraan jättää kaukolainapyynnön siellä olevalla linkillä tai sitten Järvenpään kirjaston nettisivujen kautta tutkia ensin kaukopalvelun sivuja ja linkata sieltä itsensä lomakkeelle. Nämä kaksi nettilomaketta muuten poikkeat toisistaan sitten lähes täysin, mutta molemmilla saa asiansa perille. Paperinen lomake päätyy mystisesti kaukopalvelun työpöydälle ja sähköinen bitteinä suoraan kaukopalvelun sähköpostiin ja Kauko itse alkaa tutkailla asiaa.

"Kauko" valmiina metsästämään kirjoja ympäri maailmaa
Joskus aineisto on saatavilla ihan läheltä eli Ratamo-kirjastoista, joilla on sama kuljetuspalvelu käytössään kuin meillä ja nämä Joustavan kaukopalvelun -lainat kulkevat näppärästi sen mukana yli kunta- ja kimpparajojen.

Jos - otetaan nyt esimerkiksi vaikka kirja - aineisto on saatavilla lainaksi mistä tahansa kirjastosta mistäpäin maailmaa tahansa, sen melkein aina pystyy asiakkaalle hankkimaan. Tähän on oivana apuna ATK, josta voi tutkia yliopistokirjastojen kokoelmia, kaikenmaailman ulkomaisten kirjastojen kokoelmia ja tietysti kaikkien kotimaisten yleisten kirjastojen kokoelmia. Sitten vaan tilataan joko omistajakirjaston nettilomakkeella tai sähköpostilla, ja - hip hei - parin päivän kuluttua on posti toimittanut meille paketin, jonka sisällä kaivattu materiaali on.

Kaukono työvälineitä: ATK, energiajuoma ja pino posteja joissa aineistoa ympäri maata
Kauko itse avaa paketin ja tarkistaa omista salaisista tiedostoistaan kenelle saapunut kirja pitää lainata, merkitsee saapumispäivät ja eräpäivät itselleen ylös ja ilmoittaa asiakkaalle tämän toivomalla välineellä - Huom! savumerkkien käyttö kuitenkin kielletty paloturvallisuussyistä - että kirjan saa hakea lainauspalveluista sovittua maksua vastaan. Kaukolainan hinta vaihtelee yleensä 2€ (Ratamolaina) ja 7€ (kotimainen kaukolaina) välillä, mutta kyllä hinta voi nousta 25€, jos kirja tulee ulkomailta vaikkapa British Librarysta.

Saako aineiston vain ulkomailta? Silloin apuun astuu Helsingin kaupunginkirjaston kaukopalvelu tai Kansalliskirjaston kaukopalvelu, ja pian on käsissämme teos, jolla voimme saada asiakkaan onnelliseksi tai tentin onnistuneesti läpi! Helpolla Kauko ei luovuta, joku vastaus on asiakkaalle saatava, vaikkei teosta olisi lainaksi saatavissakaan. Melkein aina kylläkin on!

Säännöllisin väliajoin Kauko sitten tarkistaa milloin kaukolainatun materiaalin eräpäivä on lähestymässä ja käy uusimassa lainat - ihan niin kuin muutkin asiakkaat. Ja taas alkaa ilmoitusten lähettely ja asiakas saa tietää pitääkö aineisto palauttaa vai vieläkö voi sitä itsellään pitää.

Kun koittaa viimein hetki, jolloin uusimiskerrat on ylitetty ja Kauko lähettää asiakkaalle viestin, että nyt on tullut eron hetki, alkaa Kaukolla taas paperihommien aika. Asiakas tuo kirjansa surullisin mielin lainauspalveluihin ja sieltä se - jälleen mystisiä reittejä pitkin - päätyy Kaukon työpöydälle. Siellä merkitään salaisiin kansioihin, että kirja on palautettu Järvenpään kirjastoon ja hellin käsin se pakataan postin toimitettavaksi kotikirjastoonsa.

Tässä Kaukon aineista tulossa tai menossa
Mutta Kaukon työ ei vielä lopu tähän: vuoden vaihteessa lasketaan tilastot. Kaikki kaukolainat lasketaan sen mukaan ovatko ne tulleet tänne Järvenpäähän yliopistojen kirjastoista vai yleisistä kirjastoista vai onko kyseessä ollut ollenkaan alkuperäinen materiaali vaan kopio. Tässä yhteydessä Kauko haluaakin kiittää ystäväänsä Exceliä sydämellisestä yhteistyöstä! Kaikki kaukolainapyynnöt täytyy myös lain mukaan arkistoida viiden vuoden ajalta, eli Kauko pitää salaiset kansionsa järjestyksessä vielä silloinkin, kun asiakas on jo unohtanut kirjaa koskaan tarvinneensa.

Kaukolainoja on erilaisia muutenkin kuin vain materiaaliltaan. On aineistoa, jota ei tahdo millään löytyä mistään ja sitten usean päivän epätoivoisen netissä tonkimisen päätteeksi Kauko yhtäkkiä löytää kuin löytääkin pyydetyn kirjan, artikkelin tai äänitteen! Silloin iskee hirvittävä Flow-tila - Kaukoa ei saa kotiin kesken onnistumiselämyksen vaikka tuoli olisi tulessa. Tilaus on saatava eteenpäin! Ja joskus taas kaikki on vain yhden pienen klikkauksen päässä…eikä Kauko tunne itseään sankariksi eikä salapoliisiksi, mutta homma on silti hoidettu ja toivottavasti saatu taas yksi asiakas tyytyväisenä kirjastosta.

Tämän kaiken Kauko tekee siis silloin kun tiskissä asiakaspalvelulta kerkiää, Kaukolla pitää kiirettä eikä tylsää päivää näy kaikelta salapoliisityöltä! :)

Kauko ja MR

Kommentit