Elävä kirjasto!

Elämme maailmassa joka tietokoneistuu koko ajan enemmän ja vapaa-ajan vietto muuttuu. Moni ihminen on ollut huolissaan kirjastojen kohtalosta ja kirjan kohtalosta. Alkavatko kirjastot ja kirjat olemaan vanhanaikaisia ja aikansa eläneitä? Itse kirjastontätinä ja bibliofiilinä olen vahvasti ollut sitä mieltä, että kirjoilla ja kirjastoilla on oma, pysyvä paikkansa ihmisten elämässä. Mikään ei voita kirjavaraston tuoksua tai sitä fiilistä kun voi mukaansa temmanneessa kirjassa malttamattomana kääntää uuden sivun...

Meidän kirjaston tilastotkin puhuvat omaa, selkeää kieltään. Kirjaston lastenosaston lainat ovat nousussa! Eivät laskussa. Kun lapset oppivat käyttämään kirjaston palveluita pienestä pitäen ja oppivat rakastamaan lukemista, he osaavat arvostaa näitä asioita myös vanhempana. Myös lapsille lukeminen tekee monella tapaa hyvää lapsen kehitykselle, se on ihan tutkittu juttu. Maaliskuu oli lastenosaston lainoissa ennätysmäisen vilkas! Viimeksi ehkä viime vuosituhannella on päästy moisiin lukemiin. 

Värikkäitä kirjoja
Lastenosaston kokonaislainamäärä oli maaliskuussa koko lailla päräyttävästi 24 314 lainaa. Kyllä, luitte aivan oikein. Kyseessä on KAIKKIEN AIKOJEN SUURIN  yhden kuukauden lainamäärä,edes viime syksynä ei päästy kertaakaan yli 24 tuhannen. Viime vuoden maaliskuusta nousua on 2249 lainaa eli prosentteina vähän toistakymmentä. Huikeaa. Prosenttiosuus koko kirjaston lainoista maaliskuussa on 37,5% mikä jää vielä aavistuksen verran viime syksyn ennätyslukemista.

Koko kirjaston lainamäärä maaliskuussa oli 64 914 mikä on 1161 lainaa enemmän kuin viime vuonna. Musiikkiosastolla lainoja oli 4 159 kappaletta ja osuus lainoista oli 6,5%. Laskua viime vuodesta musiikissa oli 556 lainaa eli prosentuaalisesti reilusti toistakymmentä prosenttia. Musiikin kuuntelu on mullistunut eniten viime vuosina, ja on sääli että ihmiset kuuntelevat mieluumin mp3:ia kuin CD-levyjä, sillä musiikin laatuero on aivan huomattava. Kokeile vaikka itse! :)

Ja kyllä tuon lainamäärien kasvun huomaa ihan arkipäivässäkin, kuvakirjanurkkaus on lähes koko ajan täynnä vilskettä ja ennen niin hiljaiset kesäkuukaudet ovat nykyään yhtä vilkkaita kuin muukin aika vuodesta - kyllä suomalaiset ovat kirjastokansaa! :) Kiitos teille siitä!

MR ja JL

Kommentit

Lähetä kommentti