Kirjoista elokuvia, osa 4

Neljäs postaus kirjoista, joita ainakin näillä näkymin ovat päätymässä elokuviksi

Jotkut kirjat ovat niin hyviä, että niitä lukiessa on kuin elokuva pyörisi jo päässä. Parasta siinä on, että saa itse päättää miltä henkilöt ja paikat näyttävät. Kun kirjasta tulee elokuva, onkin aina jännittävää nähdä millaiset henkilöt on valittu esittämään kirjan hahmoja ja millaiset paikat ja lavasteet on valittu.

Usein kirjastossa huomaa, että kun kirjasta on tehty leffa, myös kirjat menevät menevät hyvin lainaan hyllyistä. Kirjoihin voi jopa muodostua varausjonoa. Jos tässä listauksessa on jokin kiinnostava elokuva tulossa, kannattaa kirja napata itselleen jo nyt!

Huomaathan kuitenkin, että studioiden ja muiden elokuvantekijöiden suunnitelmat saattavat muuttua, eikä elokuvaa välttämättä koskaan tehdäkään. Myös näyttelijät saattavat vaihtua. Kirja ei kuitenkaan vaihdu tai katoa minnekään.


Stephen King: Se (It)Rooleissa: Bill Skarsgard esittää Pennywise-klovnia. Ohjaajana toimii Andres Muschietti, joka ohjasi kauhuelokuva Maman. 

Ensi-ilta: 8.9. (USA)

Katso traileri: Se.

Derry on pieni kaupunki Mainessa. Kaupungin uumenissa asuu paha, joka vainoaa lapsia tarkoituksenaan raadella ja tappaa heidät. Pahalle ei ole muuta nimeä kuin Se.

Häviäjät on seitsemän lapsen jengi, jota isommat lapset kiusaavat. Häviäjät kuitenkin uskovat pystyvänsä voittamaan Sen jollain konstilla. Paha katoaa ja pakenee lapsia, ja hetken aikaa kaikki on hyvin.

27 vuotta myöhemmin Häviäjät saavat puhelinsoiton. Derryyn jäänyt jengin jäsenkertoo onnettomuuksista ja väkivallanteoista, joita siellä on alkanut tapahtua. Häviäjät vannoivat verivalan siltä varalta että Se taas näyttäytyisi. Nyt heidän on lunastettava vala.

Agatha Christie: Idän pikajunan arvoitus (Murder on the Orient Express)Rooleissa: Kenneth Branagh ohjaa ja näyttelee Poirotia. Muissa rooleissa mm. Johnny Depp, Daisy Ridley, Michelle Pfeiffer ja Leslie Odom Jr.

Ensi-ilta: 22.11. (USA)

Idän pikajunan arvoitus kuuluu Agatha Christien tunnetuimpiin tarinoihin ja se on nähty myös valkokankaalla. Klassinen salapoliisikertomus säilyttää jännityksensä aina yllättävään ratkaisuun saakka.

Juna lähtee kello viisi eräänä talviaamuna Syyriasta. Siinä matkustaa myös belgialainen salapoliisi Hercule Poirot. Hän saa jo alkumatkasta kummallisen tarjouksen herra Ratchettilta, amerikkalaiselta miljonääriltä. Poirot kieltäytyy. Seuraavana aamuna herra Rathchett löydetään hytistään murhattuna. Kuka on syyllinen? Nerokas Poirot alkaa selvittää johtolankoja ja haastattelee kaikkia epäiltyjä.


Jeff VanderMeer: Hävitys (Annihilation) / Eteläraja-trilogia


Rooleissa: Natalie Portman, Gina Rodriguez, Tessa Thompson ja Oscar Isaac, ohjaaja on Alex Garland.

Tuntemattoman voiman eristämälle, vihamieliseksi ja vieraaksi muuttuneelle ”Alue-X:lle” on tehty vuosikymmenten aikana 11 tutkimusretkeä. Neljä naista muodostaa 12:nnen retkikunnan, joka lähtee vaarojen täyttämälle matkalle – ja törmää Alueella sekä ulkopuolisiin kauhuihin että sisäisiin jännitteisiin. Käy ilmi, että osalla ryhmän jäsenistä on täysin omat syynsä saapua alueelle.

Jeff VanderMeerin Eteläraja-trilogia on ollut sekä arvostelu- että myyntimenestys. Kauhua, trilleriä ja scifiä yhdistelevä kokonaisuus vie lukijansa uudenlaisiin maisemiin, jotka ovat kuitenkin oudolla tavalla tuttuja. Näissä kirjoissa Lost kohtaa Lovecraftin ja le Carrén.

Jeannette Walls: Lasilinna (The Glass Castle)


Rooleissa: Jeannetten roolissa Brie Larson, Naomi Watts ja Woody Harrelson hänen vanhempinaan.

Ensi-ilta: 11.8. (USA)

Lasilinna on uskomaton ja epätavallinen elämäntarina. Se on myös koskettava kuvaus ehdottomasta rakkaudesta perheessä, joka kaikista virheistään huolimatta antoi eväät toteuttaa rohkeasti omaa elämäntietä.

Jeannette Wallsin vanhempien epäsovinnaisuus oli perheen kirous ja pelastus. Aluksi nelilapsinen perhe eli kuin kiertolaiset. He siirtyivät Yhdysvaltain lounaisosan pienestä kaupungista toiseen ja leiriytyivät vuorilla. Rex oli karismaattinen ja kekseliäs mies, joka selvin päin ollessaan kertoi lapsilleen lumoavia tarinoita fysiikasta ja geologiasta ja siitä, miten elämää eletään täysillä ja pelotta. Rose Mary oli innokas taidemaalari ja kirjoittaja. Hänen innostuksensa taiteen tekemiseen oli niin palavaa, että ruoanlaitto ja lapsista huolehtiminen jäi toiselle sijalle.

Myöhemmin rahat loppuivat ja kulkurin elämäntavasta karisi romantiikka. Wallsit asettuivat asumaan Länsi-Virginian osavaltioon pieneen kaivoskaupunkiin. Rex pakeni todellisuutta. Hän joi, varasti perheen ruokarahat ja hävisi päiväkausiksi. Jeannette joutui veljensä ja siskojensa kanssa huolehtimaan toisistaan. 

Kun muutosta ei tullut eivätkä vanhemmat pystyneet kantamaan vastuutaan, lapset löysivät lopulta tarpeeksi tahdonvoimaa lähteä kotoa.

Lauren Oliver: Kuin viimeistä päivää (Before I Fall)


Ohjaajana Ry Russo-Young, rooleissa mm. Zoey Deutch, Halston Sage ja Cynthy Wu.

Ensi-ilta: 3.3. (USA)

Samantha Kingstonilla on elämä edessään ja maailma jalkojensa juuressa: nätti naama, syötävän makea poikaystävä ja paikka lukion parhaissa piireissä. Helmikuisena perjantaina kaikki kuitenkin muuttuu silmänräpäyksessä. Lupaavasti alkaneesta päivästä tulee Samin viimeinen. Kirjaimellisesti.

Yllätyksekseen Sam herää seuraavana aamuna ja huomaa elävänsä elämänsä viimeistä päivää loputtomana uusintojen sarjana. Yksi päivä on vastaus toiselle, haastaa tai kumoaa sen tai ottaa jonkin tyystin toisen suunnan. Seitsemän päivää muodostavat seitsemän vaihtoehtoista totuutta, jotka nivoutuvat sekä Samin että hänen läheisimpiensä tulevaisuuteen. 

MR

Kommentit