Kesäkuun vinkatut kirjat 2023

Kuumaa kesälukemista löytyy näistä kirjastomme somekanavissa vinkatuista kirjoista. Tässä postauksessa kaikki kesäkuun vinkit koottu yhteen paikkaan - lokoisia lukuhetkiä! 

Leena Paasio: Harmaja luode seitsemän ja Bengtskär itä kahdeksan, WSOY 2022 ja 2023.

Hyvää dekkariviikkoa ja maailman merien päivää! Näiden molempien kunniaksi Jenni vinkkaa kesälukemiseksi Leena Paasion teosparin Harmaja luode seitsemän ja Bengtskär itä kahdeksan.

Harmaja luode seitsemän alkaa tilanteesta, jossa Eetun elämä on hetkessä muuttunut äidin kadottua joka-aamuisella uintiretkellä. Epätietoisuuden keskellä pitäisi selvittää myös juuri alkanut lukio, huolehtia pikkusiskosta, ymmärtää hämmentäviä ihmissuhteita ja antaa kaikkensa purjehdusharjoituksissa, onhan Eetu seuransa paras kilpapurjehtija.

Mitä Eetun äidille tapahtui? Oliko katoaminen todella onnettomuus, niin kuin kaikki sanovat? Miksi äidin tutkimukset kiinnostavat outoja tahoja? Toiseen osaan Bengtskär itä kahdeksan mennessä joihinkin kysymyksiin on jo saatu vastauksia, ja Eetu ja pahin kilpakumppani Rasmus alkavat hiljalleen löytää saman aaltopituuden. Vielä on kuitenkin selvittämättä, miten Rasmuksen suvun yritys liittyy kaikkeen, ja mitä merisäästäkin tutut paikat ja ilmansuunnat oikein merkitsevät.

Harmaja luode seitsemän ja Bengtskär itä kahdeksan tarjoavat erinomaista viihdettä niin nuorille kuin aikuisillekin. Hahmot tuntuvat aidoilta ja rehellisiltä ja heidän kanssaan on helppo myötäelää niin pieniä kuin suuriakin elämänmullistuksia. Erityisen ihastuttava hahmo on Eetun pikkusisko Isla, joka yhdessä Eetun ystävän Henen kanssa tuo kirjoihin myös sopivan ripauksen huumoria. Jännitysjuoni ei ole liian monimutkainen tai pelottava, minkä vuoksi jännäreitä vähemmän lukevan on helppo tarttua kirjoihin ja uppoutua niiden maailmaan. No, entäs se purjehdus, ei kiinnosta yhtään, saatat ajatella. Ei kiinnostanut tätäkään lukijaa, mutta viimeistään toisen kirjan kohdalla jo vähän kävi mielessä, että pääsisiköhän tällainen maakrapukin jossain kokeilemaan, vaikuttaa varsin kiinnostavalta hommalta. Paasio osaa kirjoittaa aiheistaan erittäin vetävästi ja yleistajuisesti niin, ettei aiempaa tietämystä tarvitse olla.

Erityisen ilahduttavaa kirjoissa on se, että Itämeri näyttelee suurta roolia. Ei ainoastaan nuorten purjehdusharrastuksen myötä, vaan myös osana kouluprojektia sekä Rasmuksen suvun yrityksen kautta. Itämereen ja sen tilaan kiinnitetään paljon huomiota ja ensimmäisen kirjan lopussa kerrotaan, mitä kuka tahansa meistä voi tehdä meren hyväksi. Ei paasaavasti, alleviivaten tai syyllisiä etsien, vaan muistuttaen Itämeren erityispiirteistä ja siitä, kuinka monin eri tavoin sillä on tärkeä rooli suomalaisten elämässä.

Harmaja luode seitsemän ja Bengtskär itä kahdeksan ovat mitä parhainta kesälukemista sellaisiin hetkiin, kun haluat uppoutua tuntikausiksi kirjan pariin. Erityisen nautittava lukukokemus lienee, jos on mahdollista lukea veden äärellä, mutta aivan yhtä koukuttava tarina on sohvannurkassa ahmittuna. - Jenni

Neil Gaiman: Hautausmaan poika, Otava 2009, suomentanut Inka Parpola

Saisiko olla kesäksi hieman kauhua?

Neil Gaimanin Hautausmaan poika, ilmestynyt vuonna 2009.

Kirjassa seikkailee Ei kukaan- Eikku Owens, joka on jo hyvin pienenä lapsena jäänyt orvoksi. Vanhempiensa julman murhan aikaan pieni taapero on onnistunut omin avuin pakenemaan talosta, kipuamaan rappuset alas ja taapertamaan kaupungin hautausmaan liepeille.

Murhamiehen häntä jahdatessa päättävät hautausmaan kummitukset piilottaa pojan suojellakseen häntä veitsimieheltä ja karmealta kohtalolta. Poikaa ei löydy hautausmaalta ja murhamies joutuu jatkamaan matkaansa, mutta ei lopeta pojan metsästämistä, vaan jatkaa etsintöjään eikä lepää, ennen kuin on saanut Eikun hengiltä.

Eikun kasvattavat hyväsydäminen pariskunta sieluja, jotka eivät koskaan saaneet omaa lasta. Lapsi onnistutaan kasvattamaan 16-vuotiaaksi hautausmaan suojissa, mutta vielä tulee päivä, jolloin on aika kohdata Murhamies Jack..

Gaimanin upea ja paljon palkittu teos oli koukuttavaa ja kutkuttavaa luettavaa.
Hienosti kuvailtu kirjan tapahtumapaikat saivat tuntemaan, että on itsekin osa seikkailua hautausmaalla ja Gaiman todellakin onnistui pitämään lukijan jännityksessä aina loppuun asti. -Annu

Sarah Penner: Myrkynkeittäjä, Harper Collins Nordic 2023, suomentanut Päivi Paju

Sarah Pennerin Myrkynkeittäjä.

Jo yli kolmellekymmenelle kielelle käännetty Myrkynkeittäjä on Pennerin esikoisteos, joka sijoittuu niin 1790- luvun kuin nykypäivän Lontooseen.

Kirjassa on oikeastaan kolme päähenkilöä. 1790- luvun Nella ja Eliza, sekä nykypäivän Caroline.

Nella on apteekkari, jonka salainen apteekki tiedetään vain naisten keskuudessa. Epätavallisista yrteistä, rohdoksista ja lääkeseoksista on saanut kuulla myös nuori Eliza tyttö, joka on lähetetty hakemaan Nellalta tappava seos isäntäperheen isännälle.
Eliza kiinnostuu Nellan salaisista apteekkarin töistä ja yrittää päästä Nellalle oppitytöksi, tämän idean Nella kuitenkin torjuu, koska ei halua kenenkään koskaan tekevän samoja asioita mitä hän tekee.
Kaikenlaisten sattumusten kautta Nella ja Eliza seisovat yhdessä sillalla, valmiina hyppäämään hyiseen virtaan- vaan pääseekö jompikumpi hengestään?

Samaan aikaan historoitsija Caroline Parcewell saapuu Lontooseen, tarkoituksenaan viettää kymmenvuotis-hääpäivää- mutta yksin. Paetakseen ongelmiaan Caroline lähtee tutkimaan erään ryhmän kanssa ympäristöä ja löytää palan Lontoon historiaa.
Kun hän törmää vihjeeseen ratkaisemattomista apteekkarimurhista, jotka piinasivat Lontoota kaksisataa vuotta sitten, hänen elämänsä kääntyy ylösalaisin eikä paluuta entiseen ole.

Aluksi kirja on hieman sekava ja hankala päästä kärryille kuka on miltäkin vuodelta ja mitä oikeastaan on tapahtunut, että ollaan niissä pisteissä, joista kirjassa puhutaan.
Mitä pidemmälle kirjaa luki, sitä paremmin siihen koukuttui, ja oli pakko ahmia puolesta välistä loppuun asti yhdessä illassa.

Loistava teos naisten petollisuudesta sortavia miehiä kohtaan ja kirjailija sai loppuun asti pidettyä hämäränpeitossa asioita ja lukijan jännityksessä. - Annu

Lars Maehle, Lars Rudebjer: Hirmuliskojengi, Mäkelä 2020, suomentanut Virpi Vainikainen

Hirmuliskojengi, kirjoittanut Lars Maehle, kuvittanut Lars Rudebjer ja suomentanut Virpi Vainikainen

Hirmuliskojengi on kirjasarja, joista ensimmäinen kirja on ilmestynyt vuonna 2020.

Kirjoissa seikkailee Rasmus T-Rex ja hänen ystävänsä Turkka Troodon.

Sarjan ensimmäinen kirja Hirmuliskojengi ja salaperäinen muna.
Turkka kiirehtii herättämään Rasmusta, sillä hänen äitinsä muna on kuoriutumaisillaan. Turkka on haljeta innostuksesta ja koittaa parhaansa mukaan saada Rasmukseen vauhtia.

Rasmuksen mummi on kuitenkin iskenyt silmänsä Turkkaan ja Rasmuksen käydessä vessassa Turkka häviää. Rasmus luulee Turkan lähteneen jo edellä, mutta huomaakin mummin syöneen ystävänsä ja käskee häntä heti sylkeä Turkan ulos.

Vihdoin kaverukset pääsevät matkaan ja päättävät oikaista suuren ja pelottavan suometsän kautta - kielloista huolimatta. Suometsässä on kaikenlaisia pelottavia hirmuliskoja, joihin pojat auttamatta törmäävät.

Pitkän seikkailun ja kommellusten jälkeen kaverukset pääsevät Turkan kodille ja h-hetki on pian koittamassa, vaan tuleeko sieltä sisko vai veli? Vai kenties jotain ihan muuta?

Kirjasarja on pienille dinoista innostuneille ihmisille sekä hauskaa, että opettavaista iltasatulukemista, mutta kyllä alkaa aikuistakin naurattamaan kirjan hilpeät sattumukset. Ja joka kirjan lopussa juhlitaan!

Super suositus tälle sarjalle kesälomalukemiseksi!
ps. vinkkinä, että kirjoja on tulossa vielä ainakin kolme lisää jo olemassa olevien rinnalle. -Annu

Elisa Aaltola: Esseitä eläimistä, Into 2022 

                        

Kirjavinkki: Elisa Aaltolan Esseitä eläimistä 🐶🐱🐮

Elisa Aaltola on eläinfilosofi, jonka tuotantoon kuuluu useita ihmisten ja eläinten suhdetta käsitteleviä teoksia. Esseitä eläimistä on niistä ehkäpä helposti lähestyttävin.

Esseeteoksessaan Aaltola yhdistää eläinfilosofisen teoreettisen tietämyksensä omiin kokemuksiinsa ja lapsuusmuistoihinsa, mikä elävöittää lukukokemusta suuresti. Erityisen hyvin minulle jäävät mieleen kuvaukset Aaltolan lapsuudesta maaseudulla: eläinten syöminen ja niiden maidon juominen näyttäytyvät pienelle Elisalle jonain kummallisena ja käsittämättömänä, vaikka ne ovat maaseutuyhteisössä täysin arkisia ja tavallisia tapoja. Elisasta tuntuu, ettei yhdelläkään aikuisella ole antaa tyydyttävää perustelua sille, miksi ihmiset loppujen lopuksi toimivat näin. On mielenkiintoista, miten Aaltola on jo pienestä asti tällä tavalla haastanut vallitsevia tapoja.

Kirjan punaisena lankana on eläinten asemaan asettuminen, ja ihmiskeskeisyys saa osakseen kritiikkiä. Miksi olemme korottaneet itsemme sellaiseen asemaan, että meillä on oikeus tehdä elämänhaluisille ja tunteville olennoille sellaista mitä emme toisille ihmisille tee? Voisiko tämän asetelman, ihmisen ja eläimen suhteen, nähdä toisin kuin se on tähän asti nähty? Filosofina Aaltola uskaltaa haastaa vakiintuneet ajatustavat ja kysyä, olisiko meidän mahdollista ajatella hyvinkin uudenlaisella tavalla.

Kirjassa käsitellään kattavasti myös konkreettisia eläimiin liittyviä kysymyksiä, kuten pyyntirautojen vahingoittamia karhuja, susivihaa, niin sanottuja haittaeläimiä sekä eläinteollisuutta. Olo on lukemisen jälkeen kieltämättä surullinen, mutta myös hieman toiveikas: kuinka ihmeellistä ylipäänsä on, että tällä planeetalla on näin paljon erilaista elämää jakamassa tätä eloa kanssamme.

Teos muuten soveltuu erinomaisesti myös Kirkes-ekolukuhaasteeseen. - Saara 

Seuraavaksi muutamia kirjaston kesänuorten kirjavinkkejä:

Kirjasuositus 1: Agatha Christien Kuolema Niilillä

Hercule Poirot on kutsuttu häihin, jotka järjestetään Niiliä pitkin kulkevalla laivalla. Yhtäkkiä laivassa tapahtuu murha, ja Poirotin on ratkaistava murhaajan identiteetti.

Mukaansatempaava jännitysromaani sopii tapahtumapaikkansa ansiosta täydellisesti kesälukemiseksi.

Kirjasuositus 2: Jane Austenin Järki ja tunteet

Tämä 1800-luvun alkupuolelle sijoittuva romaani kertoo Dashwoodin sisaruksista, jotka kokevat niin rakkautta kuin sydänsuruja. Nokkelat henkilöhahmot ja heidän väliset keskustelunsa ovat kirjan ydin.

Kirja on helposti lähestyttävä klassikko, joka herättää lukijassa niin myötätuntoa kuin huvittuneisuutta.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kilpikonna lemmikiksi?

Tammikuun 2023 vinkatut kirjat

Sattuiko vahinko?