Esko Valtaoja kansantajuisti tiedettä JärvenpäässäAvaruustähtitieteen professori, tietokirjailija ja tieteen kansantajuistaja Esko Valtaoja vieraili Järvenpäässä tiistai-iltana 14.1.2014. Järvenpään kirjaston ja Järvenpään Opiston vieraana. Hän esitteli tuotantoaan Järvenpää-talon Juhani Aho-salissa, joka oli ääriään myöten täynnä. 

Esko Valtaoja tutkailee Järvenpään kirjaston hyllyjä
Valtaoja kertoi, että ei koe olevansa varsinaisesti kirjailija, mutta hän tuntee elämäntehtäväkseen tietokirjallisuuden puolesta puhumisen.  Hän kertoi aloittaneensa ensimmäisen kirjansa Kotona maailmankaikkeudessa (2001)kirjoittamisen hajamielisyyden puuskassa. Valtaojaa kiinnosti kirjoittaa asiallinen kirja maailmankaikkeudesta, hän haki apurahaa ja sai sen.

Esko Valtaoja Juhani Aho-salissa
Valtaoja on tietokirjallisuuden suurkuluttaja. Ajattelu on hänestä hauskaa ja kävellessään hän keskustelee itsensä kanssa. Alitajunnasta alkaa pulputa tekstiä, joka on lähestulkoon valmista, kun se siirtyy tietokoneen ruudulle. Tekstiä syntyy noin 10 sivua/päivä. Hänellä on persoonallinen lähestymistapa valitsemaansa aiheeseen ja kirjoittamisen tavoitteena on hauskuuttaa, viihdyttää ja jakaa tietoa tavallisille tallaajille.

Esko Valtaojan toinen kirja Avoin tie on kirjoitettu toivottomuutta vastaan. Valtaoja on ihan oikeasti sitä mieltä, että maailma on menossa parempaan suuntaanJ. Ihmeitä on Valtaojan persoonallisin kirja. Siinä hän paljastaa, että maailma on hänen salarakkaansa syystä, että maailma on ihmeitä täynnä!  Kaiken käsikirja ilmestyi 2013 ja on yksi Suomen myydyimpiä populaaritiedekirjoja. Lisäksi Valtaoja on kirjoittanut yhdessä piispa Juha Pihkalan kanssa keskustelukirjat Nurkkaan ajettu Jumala? ja Tiedän uskovani, uskon tietäväni. Näissä kirjoissa kaksi erilaista maailmankatsomusta kohtaavat ja niiden välille pyritään rakentamaan siltoja rehellisen keskustelun kautta. Kosmoksen sivuja ilmestyi 2010 ja Tähdenlento ja muita taivaan tarinoita vuonna 2013. 

Esko Valtaoja jutteli tilaisuuden jälkeen ihmisten kanssa
Valtaoja kirjoittaa kirjansa oman päivätyönsä, professorin työn ohella.  Lisäksi hän vierailee kirjastoissa noin 70 kertaa vuodessa ja pitää esitelmiä erilaisille ryhmille. 

Tilaisuus oli todella suosittu
Lyhyen tuotantonsa esittelyn jälkeen Valtaoja vastaili lukuisiin maailmankaikkeutta ja maailmankatsomuksellisia asioita koskeviin kysymyksiin.  Uusi kirja "Ikuisuus" on työn alla ja se ilmestynee parin vuoden kuluttua. Valtaojan kanssa sovittiin alustavasti, että hän on tervetullut esittelemään uutta kirjaansa Järvenpäähän ja silloin on syytä varata vierailua varten Sibelius-sali, jotta kaikki halukkaat varmasti pääsevät kuulemaan suosittua tähtitieteen asiantuntijaa.

MK

Kommentit