Kirjailijavieraana Teemu Keskisarja


  


Historioitsija, Helsingin yliopiston suomen ja pohjoismaiden historian dosentti Teemu Keskisarja vieraili tiistaina 4. marraskuuta Järvenpään kirjastossa. Keskisarjaa pidetään tällä hetkellä Suomen kiinnostavimpana kirjailevana historiantutkijana, sillä hän kirjoittaa sujuvalla ja mukaansatempaavalla tavalla vaikeistakin asioista.  

Keskisarja puhui tilaisuudessa uusimmasta kirjastaan " Tolvajärven jälkeen: suurtaistelun ihmisten historia", joka ilmestyi syyskuussa. Tolvajärvi on jäänyt nimenä muistiin historiallisten taistelujen sarjaan. Tolvajärven jälkeen -teos seurailee Mäntän, Vilppulan, Längelmäen, Tampereen ja muutaman muun pitäjän poikia heti sodan ensi hetkistä historialliseen taisteluun ja sen jälkeen talvisodan kovia päiviä aina musertavaan rauhaan asti. Osin kerronta ulottuu myös jatko- ja Lapin sotaan ja tuleviin rauhan vuosiin asti.  

Keskisarja tutkailee tarkasti rivimiesten ja rintamaupseerien sotaretkeä. Erityisen mielenkiintoista on suurien sotapäälliköiden Paavo Talvelan ja Aaro Pajarin toiminnan ja mielenliikkeiden kuvaus. Keskisarja mainitseekin kirjansa esipuheessa: "Minulle sotahistoria niin kuin kaikki muukin on ihmiskuvausta". Vaikka kirjan tuoma näkökulma päähenkilöihinsä on kaunistelematon, jää päällimmäiseksi tunteeksi kuitenkin suuri kunnioitus. Tolvajärven voitto on yksi talvisodan ihmeistä.

Teemu Keskisarjan vierailu keräsi Tyyni Tuulio-salin täyteen väkeä. Yksi kuulijoista kiteytti osuvasti kiitoksensa Keskisarjalle: "Esityksesi sisälsi sekä tunnetta, tietoa että taitoa."  

Kommentit