Kirjavaa työtä kirjastossa, osa 3

Osa 3 - Saapuneen aineiston kuvailu

Tässä vaiheessa kirjaseikkailua on päästy siihen, että seuraava vaihe on luettelointi eli aineiston kuvailu. Pääosin aineistotietueet eli yksityiskohtaiset tiedot aineistosta tulevat ostopalveluna, mutta kaikkeen aineistoon ei saa valmista dataa, vaan tietue "rakennetaan" kirjastossa alusta asti.

Marita tarkistaa koneelta juuri saapunut kirja kerrallaan, josko valmis tietue olisi valmiina; jos se on, kirja menee hyllylle odottelemaan aineistotietueen viimeistelyä. Jos tietuetta ei vielä koneella näy, kirja menee toiseen hyllyyn odottelemaan sitä, että se koneelle ilmestyy. Kirjat tarkistetaan uudelleen viikoittain ja jos muutaman viikon jälkeen tietuetta ei näy, se kirjoitetaan koneelle alusta asti itse, jotta materiaali pääsee eteenpäin. 



Tietokoneilla on nykyään kaikki tämä tieto
Tietue koneella vastaa vanhanajan kortistokorttia, siitä näkee kirjan kustantajan, sivumäärän, suomentajan, julkaisuajan, osakohteet (eli esim. cd-levyissä ja nuoteissa kappaleiden nimet) ja paljon muuta. Näillä tiedoilla asiakkaan ja kirjaston työntekijän on helppoa löytää haluamansa materiaali tietokoneella.

Koneella kirjan tietue tarkistetaan ja sinne lisätään kirjastokohtaiset merkinnät. Samalla kirja saa takakanteensa nidetarran, josta näkyy nidenumero, viivakoodi ja kirjaston nimi. Se asetetaan meidän kirjastossamme aina takakanteen, keskelle ja alareunaan.

Päivi tarkistaa tietoja koneelta, tässä kohtaa kirja saa oman nidenumeronsa ja nidetarran takalistoonsa
Uusia kirjoja odottelemassa vuoroaan
Eve kertoi seuraavaa omista töistään:
Tehtäviini kuuluu aikuisten elokuvien hankinta ja tilausten vieminen tietokantaan. 
Aikuisten elokuvien, lasten elokuvien, pikakirjojen, yllätyskassien ja uutuuskirjojen luettelointi eli niiden sisällön kuvailu.
Kokoelmatyö eli luokkien 6 ja 7 varastointi ja poistot, kirjaston luokat on jaettu eri henkilöiden kesken, joten tietyt luokat kuuluvat aina tietyn henkilön vastuulle.
Materiaaliin tehtävät täydennysluetteloinnit, osastosiirrot ja luokanmuutokset.
Asiakkaiden lahjoittamien kirjojen käsittely eli niiden vieminen tietokantaan.
Cd- ja DVD-levyjen hiomakoneen käsittely eli tarviketilaukset, huolto, aikuisten ja lasten levyjen hionta. Levyjen naarmuunnuttua käytössä niille saadaan lisää käyttöaikaa kun niiden pinta hiotaan.
Kirjaston aulassa olevasta kierrätyshyllystä huolehtiminen eli täydennys ja mahdollinen karsiminen.

Eve tarkistaa koneelta onko kaikki tiedot kunnossa
Näin Riitta kertoo työstään: Teen kirjaston aikuisten osaston tietokantaa: tietueita kokoelmaan valituista kirjoista, äänikirjoista, cd-levyistä. Kirjat ym. saavat samalla nidetunnukset, minkä jälkeen ne menevät muovitettaviksi.
Osallistun aikuisten osaston aineiston valintaan. Viikoittain tulee valintalistoja; myös niteinä tai verkossa ilmestyvää kustantajien tarjontaa seurataan.
Osittain tieto- ja asiakaspalvelutyön ohessa arvioin jo kokoelmissa olevaa aineistoa. Evaluoin erityisesti yhteiskuntaluokan kirjoja  ja osaa kaunokirjallisuudesta: päätän mahdollisten uusien kappaleiden hankkimisesta, varastoon siirrettävistä kirjoista ja poistoista.

Seuraavassa osassa materiaali jatkaa matkaansa tarroitettavaksi ja muovitettavaksi ja on taas askeleen lähempänä asiakkaan kohtaamista. 

MR



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kilpikonna lemmikiksi?

Tammikuun 2023 vinkatut kirjat

Kirjavinkit helmikuulta 2023