Kesätöissä kirjastossa - starter pack kesänuorelle

 KESÄTÖISSÄ KIRJASTOSSA -STARTER PACK 

Hei! Täällä kirjoittelee Vilma, yksi kirjaston heinäkuisista kesänuorista. Olen 16-vuotias, lukion syksyllä aloittava nuori, ja kesätyöni Järvenpään kirjastolla ovat kahta päivää vailla kaput 

Kuva, joka sisältää kohteen kirjahylly, kirja, henkilö, vaate

Kuvaus luotu automaattisesti

Kuukausi kirjastossa on todellakin hurahtanut ohi paljon nopeammin kuin osasin odottaa. Joka päivä on ollut hieman erilainen, töitä on riittänyt ja uutta on tullut opittua vaikka kuinka. Kirjaston työtehtävälista on oikeasti yllättävän laaja, siihen kuuluu vaikka mitä logistiikkatehtävistä kirjojen repimiseen (kyllä, jostain on pakko luopua). Olen päässyt myös tutustumaan kirjaston upeaan henkilökuntaan, joka on auttanut meitä kesänuoria hurjasti läpi koko heinäkuun. 

Kuva, joka sisältää kohteen huonekalu, kirjahylly, kirjasto, hylly

Kuvaus luotu automaattisesti

Kirjastossa työskenteleminen on siis ehdottomasti ollut sekä avartava että antoisa kokemus! Se oli kuitenkin etenkin aluksi jopa hieman jännittävää, sillä sisäistettävää oli niin paljon. Tämän takia ajattelin mahdollisten tulevaisuuden kesänuorten avuksi kirjoittaa pienen kevytmielisen Kesätyöt Kirjastossa -starter packin, eli ne ykkösasiat, joita kirjastossa työskennellessä tulee tarvitsemaan:  

1. AAKKOSET. Tiedän, se voi kuulostaa helpolta, mutta kirjoja hyllyttäessä aakkosia tarvitsee lukemattomia kertoja päivässä, ja ne menevät sekaisin lähes jatkuvasti. Useampaan otteeseen olen joutunut oikein pysähtymään miettiäkseni, että tuleeko se T nyt ennen S:ää (ei tule). Suomen kielen aakkosiin kuuluu kokonaista 29 kirjainta, joilla on kaikilla oma kohtansa hyllyissä, joten niiden hyvin osaamista ei kannata vähätellä. 

Kuva, joka sisältää kohteen teksti, kirjahylly, sisä-, kohtaus

Kuvaus luotu automaattisesti

2. KÄRSIVÄLLISYYS, niin muiden kuin itsesikin kanssa. Siinä vaiheessa, kun jo toinen asiakas tulee kyselemään Keravalle lähetettyjä varauksia Järvenpään varaushyllyistä, kärsivällisyydelle tulee käyttöä, niin kuin tulee silloinkin, kun ei vielä ensimmäisen työpäivän jälkeen ymmärrä Aurora -järjestelmää alkuunkaan. On tärkeää muistaa olla armollinen muita ja itseään kohtaan, se tekee hommasta kaikille mukavampaa! 

Kuva, joka sisältää kohteen vaate, kirjahylly, henkilö, kirja

Kuvaus luotu automaattisesti

3. FYYSINEN JAKSAMINEN. Moni on yllättynyt, kun olen kertonut heille, miten fyysisesti raskasta kirjastossa työskenteleminen oikeasti on. En tainnut ensimmäiseen kahteen viikkoon istua alas kuin muutaman kerran työpäivien aikana. Täällä saa jatkuvasti ravata paikasta toiseen kirjakärryjä työntäen ja asiakkaita palvellen, joten siihen on hyvä varautua! Pienet tauot, veden juominen sekä tietenkin hullut salitreenit auttavat asiaa! 

Kuva, joka sisältää kohteen sisä-, Hyllyt, kirja, Julkaisu

Kuvaus luotu automaattisesti

4. KÄSIEN PESU. Vettä ja saippuaa aina kun mahdollista, se on tärkeää! Kirjastossa pääsee ihailemaan ja siirtelemään valtavaa määrää kirjoja, joita myös monet muut ovat tutkiskelleet, joten pöpöiltä välttyäkseen täytyy käsien pesu pitää mielessä. Onneksi kaikki kirjaston käsisaippuat on jotenkin aivan erityisen hyvätuoksuisia, se kyllä edesauttaa ainakin omaa muistia. 

Kuva, joka sisältää kohteen teksti, kirjahylly, Julkaisu, Hyllyt

Kuvaus luotu automaattisesti

5. HAUSKAN PITO, viimeisimpänä, muttei suinkaan vähäisimpänä. Juttele asiakkaille ja työkavereille! Tutustu hyllyjen sisältöön, lainaa mielenkiintoista lukemista! Nauti työjaksostasi, se on ohi ennen kuin huomaatkaan! Älä jumitu vakavan kirjastotädin rooliin, vaan ole oma itsesi ja anna muiden tehdä sama. Niin kuin olen itsekin saanut huomata, kirjastotädit voi todellakin olla myös super cool! 

Kuva, joka sisältää kohteen sisä-, huonekalu, henkilö, huonekasvi

Kuvaus luotu automaattisesti

Terkuin, Vilma 

(Kuvat ja teksti: Vilma) 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kilpikonna lemmikiksi?

Tammikuun 2023 vinkatut kirjat

Sattuiko vahinko?