Kirjapoistoja, poistokirjoja

Viime viikkoina sosiaalista mediaa on kuohuttanut muutaman lopetetun kirjaston jäljelle jääneiden poistokirjojen kohtalo.
Etenkin Tuusulassa ja Kangasalalla on kohistu:
Riihikallion kirjasto, Tuusula
"Väki pillastui kun Tuusula tuhosi kirjavarastojaan"- Keski-Uusimaa 10.7.2015


Suoraman kirjasto Kangasalalla
"Kangasalan kirjasto heitti lavallisen kirjoja paperinkeräykseen" - Helsingin Sanomat 9.7.2015

Molemmissa tapauksissa ilmeisen hyväkuntoisia kirjoja on siis heitetty suoraan roskalavalle, josta kansalaiset ovat niitä sitten käyneet pelastamassa.
Molemmissa kirjastoissa on kuitenkin ollut poistomyyntiä ennen roskalavalle päätymistä, kaikkia kirjoja ei kuitenkaan ole saatu myytyä ennen sulkemista.

Myös Järvenpään kirjastossa on poistomyyntiä koko ajan. Poistomyyntikärryt/hyllyt sijaitsevat kirjaston aulassa.

Mitä kirjalle pitää siis käydä, että se poistetaan? Ja mitä sitten?

Järvenpään kirjastossa kirjastonhoitajat pyrkivät systemaattisesti käymään aineistoa läpi aihepiireittäin. Osa aineistosta jaa tietenkin hyllyyn, osa varastoidaan, osa taas menee poistoon. Teoksen poistamispäätökseen vaikuttavat mm. seuraavat asiat:

- Kunto
- Lainaustapahtumat
- Sisällöltään vanhentunut
- Onko monta samaa teosta
- Onko muilla Kirkes-kirjastoilla ks. teosta
- Kuinka todennäköisesti kirjaa tullaan vielä kysymään

Kun kirja on ensin valittu poistettavaksi, siirtyy pallo seuraavaksi virkailijalle, joka manuaalisesti käy läpi jokaisen poistetun niteen, ja arvioi siirtyykö kirja poistomyyntiin vai kierrätykseen.
Jos teos on erityisen vanhentunut tai huonokuntoinen, esimerkiksi pahoin repeytynyt tai kastunut,  menee se alakertaan muiden kohtalotovereidensa kanssa odottamaan repimistä. Mutta vaikka kirjojen repiminen kuulostaakin pahalta, tehdään se vain sellaisille kirjoille, joilla ei ole toivoa tulla myydyksi. Revittäessä kirjasta irroitetaan kannet (jotka eivät muovituksen takia voi mennä paperinkeräykseen) ja sivut, jotka menevät paperinkeräykseen.

Kirjat, jotka kuitenkin voivat vielä kelvata jollekin, tuodaan poistomyyntiin.
Aikuisten kirjat maksavat euron kappale, lasten kirjat 0,50e/ kappale.


Poistomyynnissä aikuisten aineisto on kerrallaan kaksi kuukautta tällä hetkellä, ja jos kukaan ei kirjoja tässä ajassa osta, menevät nekin paperinkeräykseen. Myyntiaika on riippuvainen poistomyyntihyllyn koosta ja varastossa odottavista muista poistokirjoista.

Poistokirjoja on taannoisen Haarajoen kirjaston sulkeutumisen takia nyt jonossa paljon, koska Haarajoelta Järvenpään kirjasto sai paljon hyväkuntoista materiaalia, jolla on sitten korvattu omaa, heikompikuntoista materiaalia.

 Haarajoen kirjoja ei muutenkaan roskalavoilla näkynyt, koska suuri osa materiaalista tuli pääkirjastolle tänne Järvenpäähän. Haarajoen lasten- ja nuortenaineisto jäi muutamia suosituimpia ja uusimpia poikkeuksia lukuunottamatta kuitenkin Haarajoen koulun käyttöön, jossa onkin nyt aika kattava kokoelma etenkin kouluikäisten kirjoja.
Lastenosastolla poistokirjoja voidaan myös lahjoittaa päiväkodeille ja kouluille.

Aulan poistokirjojen lisäksi musiikkiosastolla on myös poistomyyntiä. Neuvonta/lainaustiskin edustalta löytyy laatikko, jossa on poistettuja levyjä sekä erilaisia musiikkiaiheisia teoksia, kuten esimerkiksi nuotteja. Levyjen hinnat vaihtelevat eurosta kolmeen euroon, boxin koosta riippuen.


Silmämääräisellä seuraamisella luontokirjat tekevät hyvin kauppansa poistomyynnissä, samoin sanakirjat. Myös taiteista ja historiasta kertovia kirjoja ostetaan, unohtamatta ruokakirjoja, joiden reseptit ovat ajattomia.
Vastaavasti bibliografiat ja tietosanakirjasarjat menevät useimmiten suoraan paperinkeräykseen, koska niiden tieto on vanhentunutta, ja kokokin sellainen, ettei niillä juurikaan ole menekkiä.

Kirjasto ottaa vastaan myös hyväkuntoisia lahjoituksia, jos haluaa saada omaan kirjahyllyynsä tilaa. Kaikkia teoksia kirjasto ei luonnollisestikaan kykene ottamaan vastaan, mutta usein lahjoituksella voidaan esimerkiksi korvata huonompikuntoinen kirjaston oma kappale. Lahjoitukset, jotka eivät päädy kirjaston omiin hyllyihin, päätyvät kierrätyspisteelle, joka sijaitsee myös kirjastomme aulassa.
Kierrätyshyllyyn voi kuka tahansa tuoda kirjoja, ja ottaa niitä mukaansa.


Kommentit