Lastenosaston uusi Paula

Kirjaston lastenosastolla aloitti uusi vastaava kirjastonhoitaja Paula maaliskuussa 2015, nyt kun hän on kerinnyt vähän asettua työhönsä, haastattelin häntä ja tässä hänet esitellään nyt lukijoille.


1. Hei Paula, mistä tulit tänne Järvenpään kirjastoon?

Työskentelin aiemmin Vantaan kaupunginkirjastossa, muun muassa Hakunilan ja Pointin kirjastoissa, kirjastonhoitajana. Sitä ennen tein pitkän uran it-alalla erilaisissa tehtävissä sekä Suomessa että ulkomailla. Vaikka asun Helsingissä hain Järvenpäähän töihin, sillä kirjaston työpaikkailmoituksessa oli hyvä meininki. Päätin siis luottaa vaistooni. Se kannatti: olen viihtynyt oikein hyvin.

2. Miten hakeuduit kirjastotyöhön?

Jatkoin työn ohessa opintojani Tampereen yliopistossa ja päädyin lopulta tekemään kaksi tutkintoa. Toinen niistä antoi minulle kirjastonhoitajan pätevyyden. Mietin asiaa muutaman vuoden ja vuonna 2009 irtisanouduin vaihtaakseni alaa.

Olin ollut Seinäjoen kaupunginkirjastossa työllistettynä 1990-luvun alussa, joten tiesin millaista kirjastotyön arki on ja mitä siltä odottaa. Kirjastoalalla palkkaus on huonompi kuin it-alalla, mutta työn sisältö on hyvin monipuolista ja kiinnostavaa. Minulla on informaatiotutkimuksen lisäksi myös kirjallisuustieteen tutkinto, joten kirjastossa pääsin toteuttamaan osaamistani monin eri tavoin.

Kirjastotyössä pidän siitä, että työ on toisaalta hyvin järjestelmällistä ja loogista ja toisaalta taas hyvin luovaa ja heittäytymistä vaativaa.

Etsi Paula kuvasta :)
3. Millaista kivaa kaavailet tänne lastenosastolle nyt kun olet 'pomo'?

Kirjastossa on käynnissä monenlaisia muutoksia. Tällä hetkellä tärkeintä onkin huolehtia siitä, että lastenosasto sopeutuu muutoksiin mahdollisimman mutkattomasti. Työhyvinvointi ja työssä jaksaminen ovat erityisen lähellä sydäntäni, sillä hyvinvoiva henkilökunta palvelee asiakkaita hyvin. Myös lastenosaston asiakkaiden tarpeet ja toiveet pidetään mielessä kun tiloja ja toimintaa uudistetaan.

Kirjaston näkyvin uudistus on uusi palautusautomaatti, josta keräämme nyt kokemuksia. Lapset rakastavat automaattia, sillä nyt kirjan koko matka liukuhihnan läpi oikeaan palautuslaatikkoon on näkyvillä. Syksyllä järjestämme lainausautomaattia koristavalle kissalle nimikilpailun. Kokeilemme myös lukukoiratoimintaa koulujen alettua ja lokakuussa eläinten viikko näkyy lastenosastolla. Eläimet ovat siis monin tavoin näkyvillä tänä syksynä.

4. Mikä on kivointa kun on töissä lastenosastolla?

Tykkään ihan erityisesti kouluryhmistä ja lukemaan innostamisesta. Luen paljon lastenkirjallisuutta, joten kannattaa kysyä kirjavinkkejä. Mottoni on, että jokaiselle lukijalle löytyy mukaansatempaava kirja – niillekin, jotka inhoavat lukemista tai eivät koskaan ole jaksaneet lukea kirjaa loppuun. Ei ole huonoja lukijoita, on vain väärin valittuja kirjoja!

5. Mitä harrastat?

Harrastan kuorolaulua, monenlaisia käsitöitä vaihtelevalla menestyksellä, lukemista leveästi ja laveasti, vapaaehtoistyötä sekä historiaa. Kotona on myös seniori-ikäinen greyhound Tara (Rabbit Rush Scarlett O’Hara), joka pitää ihmisensä aktiivisena. Koiran lisäksi suosikkiharrastukseni on kuitenkin opiskelu, jota olen jatkanut valmistumisen jälkeenkin. Olen mm. suorittanut kasvatustieteen opintoja ihan silkkaa uteliaisuuttani.

6. Kerro viisi lempikirjaasi?

Lempikirjat vaihtuvat päivittäin, mutta tässä heinäkuun aurinkoisen päivän lempparit:

lastenkirjat:
John Masefield: Keskiyön kansaa
Diana Wynne Jones: Noidan veli
Mary Norton: Kätkijät
Terry Pratchett: Vapaat pikkumiehet
Lauren St John: Valkoinen kirahviaikuisten kirjat:
Matti Yrjänä Joensuu: Väkivallan virkamies
Margaret Atwood: Orjattaresi
Terry Pratchett: Feet of Clay (Savijaloilla)
Squarzoni, Philippe: Climate Changed: A Personal Journey through the Science
Tuomas Heikkilä ja Liisa Suvikumpu: Pyhimyksiä ja paanukattoja : kulttuuriretkiä Suomen kirkkoihinKiitos haastattelusta, olemme onnekkaita että saimme noin mukavan ja innostuneen ja innostavan esimiehen ja työkaverin tänne kirjastoon!

MR ja PN

Kommentit