Lasten ja nuorten kirjoja neurokirjosta, peloista ja muusta tärkeästä

Anne vinkkaa lasten- ja nuortenkirjoja, joissa seikkailee mm. neurokirjon lapsia sekä kamppaillaan pelkojen ja ahdistuneisuuden kanssa.

Pirhonen, Nina: Leo Leijona voittaa pelon (Otava, 2021) 

Leo Leijonaa jännittää neuvolaan ja päiväkotiin meno, ja illalla ei uni tahdo tulla. Miksi pitää pelottaa, kun se tuntuu kurjalta? Tämä on hellyttävä ja valloittavasti kuvitettu kuvakirjasarja pienille uhmailijoille ja rajojen kokeilijoille.  

Kirjasarjassa ovat ilmestyneet myös Leo leijona tykkää kavereista ja Leo leijona sanoo ei! Jälkimmäisen kirjan voi myös katsoa ja kuunnella NHL-jääkiekkoilija Olli Määtän lukemana Niilo Mäki instituutin sivuilta, josta löytyy myös kirjaan liittyviä tehtäviä leikki-ikäisestä alakoululaisiin 

Lestelä, Johanna: Tuikku uskaltaa (Otava, 2021)

Ketäpä meistä ei olisi pelottanut aloittaa uusi harrastus tai mennä ihan uuteen ryhmään. Tuikku innostuu jalkapallosta ja äiti ilmoittaa Tuikun jalkapallokerhoon.  Ennen ensimmäisiä harjoituksia, Tuikkua jännittää niin kamalasti, ettei hän uskalla mennä mukaan. Onneksi naapurin Onni keksii, miten pelon voi voittaa. Kuvakirjasarjassa on ilmestyneet myös Tuikun tärkeä tehtävä ja Tuikku ja pimeän mörkö.

Paula Kuitunen: Pelokki (Enostone kustannus, 2021) 

Seitsemänvuotias Päivi muuttaa perheineen uuteen kaupunkiin, ja kun Päivin pitää esitellä itsensä uusille luokkatovereille, olkapäälle ilmestyy Pelokki. Pelokki ei poistu, mutta pienentyy, kun Päivi oppii hyväksymään sen osana itseään. Kirjassa on tieto-osio, jossa kerrotaan lapsen ahdistuneisuushäiriöstä.

Hewitt, Salla ja Austen Timothy (kuv.): Kaarle Karhun kirja, Kaarle – autisminkirjon karhu (Pinkumi, 2021)

Kaarlella ja hänen veljellään Vilkas Viljamilla on omat haasteensa, mutta onneksi äitikarhu tukee ja opastaa vaikeissa tilanteissa. Kirjan kuusi pientä tarinaa Kaarlen arjesta antavat tietoa neurokirjon lapselle itselleen, muille lapsille ja kaikille lapsen arjen aikuisille. Kirja auttaa lasta käsittelemään omia erityispiirteitään ja kääntää haasteet positiivisiksi.  Jokaisen tarinan yhteydessä on äitikarhun lyhyt vinkki aikuiselle.

Kulmala, Marianne: Saku, spesiaali lapsi (Aivoliitto ry, 2014)

Selkokirja kertoo 9-vuotiaasta Sakusta, jolla on Aspergerin oireyhtymä. Kirjassa Saku elää keväistä torstaipäivää, joka on kommelluksia täynnä. Saku toivoo, että kirjaa lukiessasi antaisit hänelle ohjeita, miten toimia erilaisissa tilanteissa. Kirjan lopussa, aikuisille tarkoitetussa osassa, Sakun äiti kertoo siitä, miten erityisyys näkyy arjessa ja heidän elämänsä spesiaalista rikkaudesta.

Selkokirja Saku, spesiaali nuori (2019) on jakoa edelliselle. Lukijaa osallistavassa kirjassa Saku on kasvanut 15-vuotiaaksi nuoreksi ja kertoo nuoruuden haasteistaan: tarpeesta ymmärtää omaa erilaisuuttaan, arjen kommelluksista, itsensä hyväksymisestä. Saku kertoo ajatuksiaan opiskelusta, mopokortin saamisesta, ensimmäisistä kotibileistä jne.

Rufus, spesiaali lapsi (2015) on Sakun luokkakaveri. Rufuksella on Touretten oireyhtymä. Kirjassa on oma osionsa lapsille sekä aikuisille, jotka lukevat kirjaa lapsen kanssa.  

Uskali, Marika: Pietari, Nella ja kulmakunnan kauhu (WSOY, 2007)

Kymmenvuotias Pietari piirtää mielellään ja on harrastelijasalapoliisi. Hän merkitsee muistikirjaan kaiken, mikä poikkeaa tavallisesta. Jospa poliisi tarvitsisi joskus hänen apuaan. Naapurin Nellan parveke sotketaan ja syyllistä lähdetään selvittämään. Epäily kohdistuu yksinäiseen, kiusaajana pidettyyn Leeviin, jolla on ADHD.  Mitä nuo kirjaimet tarkoittavat? Voiko Leeviin sittenkin luottaa? Kolmikko perustaa agenttikokoonpanon, Pyjamaporukan.

Sumanen, Nadja: Rambo (Otava, 2015)

14-vuotias Rambo on tottunut pärjäämään yksin, kun äiti on masentunut. Rambon pinna on lyhyt, mutta mielikuvitus sitäkin vilkkaampi ja yksi mielipuuhista on roikkuminen. Hänen elämäänsä rikastuttaa mökkilomalla rutiinien ja välittävien aikuisten lisäsi tyttö nimeltä Liina. Rambolla on diagnosoitu ADHD. Kirja on voittanut Finlandia junior- palkinnon.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kilpikonna lemmikiksi?

Tammikuun 2023 vinkatut kirjat

Kirjavinkit helmikuulta 2023