Kirjoja masennuksesta

 Moni ihminen joutuu elämässään kokemaan masennuksen, jos ei itse, niin joku lähipiiristä voi joutua sen kouriin. Joillain masennus saattaa olla ohimenevä tila, josta saa toipua ja joillain toisilla se saattaa toistua usein tai jäädä päälle niin että sen kanssa pitää opetella elämään. 

Hienoa on se, että nykyään masennuksesta puhutaan avoimemmin, eikä se ole enää tabu. Aiheesta on myös kirjoitettu useita kirjoja monesta eri näkökulmasta ja monella eri tavalla. Masennuksesta löytyy kaunokirjallisuutta, tietokirjoja, psykologiselta kannalta kirjoitettuja kirjoja sekä omaelämäkertoja. 

Olen tähän koonnut kolme kirjaa jotka itse olen kokenut hienoiksi lukukokemuksiksi. Ja nämä voi lukea vaikka masennus olisi itselle vieras, lukeminen tunnetusti lisää empatiakykyä ja aina tekee hyvää lukemalla kokea sellaista mikä muuten jäisi kokematta ja ainakin lukemalla voi lisätä omaa ymmärrystään. 

Miia Moisio: Toivon kirja masennuksesta, Otava 2018.

Kohti rakkautta, iloa ja vapautta.

Kirja näkee masentuneen ja katsoo hyväksyvästi, tietää, miltä masennus tuntuu ja houkuttelee masennuspeiton alta pois.

Matkakertomus itsestä etääntymisestä ja häpeästä sekä takaisinpaluusta oman ydinolemuksen äärelle.

Kuuntelin tämän kirjan äänikirjana ja tämä oli hyvä ja herkkä kirja masennuksesta ja antoi toivoa että siitä voi toipua vaikka olisit kärsinyt siitä yli 30 vuotta, kuten tämän kirjan kirjoittaja. Varsinkin pitkäaikaisen masennuksen kanssa eläneet voivat saada tästä vertaistukea ja ajatuksen että elämä voi olla myös toisenlaista. Toki jokaisen polku on omansalainen ja tässäkin kirjassa mainitut keinot eivät välttämättä toimi kaikille, mutta aina on mahdollisuus siihen että elämän suunta voi kääntyä parempaan.  Se on hyvin tärkeä sanoma. Myös fyysisenä kirjana tämä on hyvä, kirja on melko isokokoinen, mutta se on taitettu kauniisti ja kuvitus on upea ja tukee kirjan sanomaa. 



Matt Haig: Syitä pysytellä hengissä, Viisas elämä 2016, suomentaja Jaakko Heinimäki

Nuoruudessaan brittiläinen Matt Haig kärsi masennuksesta ja ajautui itsemurhan partaalle. Kirjassaan Syitä pysytellä hengissä hän kertoo asioista, joista olisi epätoivon hetkinään itse halunnut kuulla. Perehtyessään aihepiiriin hän päätyi yllättävään päätelmään: vanhat sananlaskut pitävät paikkansa. Aika todellakin parantaa. Murheen alhosta on vaikea nähdä, mitä ympärillä on. Ja tunnelin päässä on oikeasti valoa, vaikka sitä ei näkisi.

Masennus kaventaa näkökulmaa, ja kyky havainnoida itseään ja ympäröivää maailmaa huonontuu dramaattisesti. Teoksessaan Haig auttaa näkemään tuskan ja epätoivon läpi, niin että sisäänpäin käpertynyt ihminen saa kosketuksen todelliseen itseensä ja löytää laajemman perspektiivin elämäänsä. Syitä pysytellä hengissä on koruton, asiallinen, oivaltava ja hauska kirja vaikeasta aiheesta. Teos on ollut valtava menestys Britanniassa.

Kirja on myös mukavan helppolukuinen, teksti on väljää eikä kirjaa ole pakko lukea kannesta kanteen, vaan sen voi vaikka vain antaa avautua jostain kohtaa ja voi lukea mitä sillä kohdalla on sinulle sanottavaa juuri nyt. Aina, ihan aina on syitä pysytellä hengissä. 


Anni Saastamoinen: Depressiopäiväkirjat, Kosmos 2017

Riemastuttava masennuskirja! Twitterin tunnetuimpiin rääväsuihin kuuluva Anni Saastamoinen kirjoittaa masennuksesta omien kokemustensa perusteella. Depressio on kokonaisen sukupolven sairaus, mutta siitä ei vieläkään osata tai uskalleta puhua. Anni puhuu suoraan ja ymmärtävästi, välillä caps lock pohjassa ja kirosanoja säästämättä. Miltä tuntuu kun ei tunnu miltään? Miksei tunnu miltään? Mistä masennus tuli ja miksi? Onko syy muualla vai itsessä? Voiko siitä parantua?

Kuten nimikin kertoo, erään ihmisen oma ja yksilöllinen masennustarina. Kirja kuvasi hyvin miten vaikeaa on itselleen myöntää olevansa sairas, saatikka masentunut. Miten vaikeaa on löytää apua, miten vaikeaksi on tehty päästä avun piiriin - joskin hänellä kävi hyvä mäihä ja sai terapiaa, mikä ei ole mitenkään taattua kaikkien kohdalla. Miten vaikeaa on olla masentunut, miten mitkään neuvot eivät auta eikä kenenkään apu. Tämäkin henkilö kuitenkin kömpi sieltä ylöspäin, ei lopussa voinut vielä sanoa olevansa terve, mutta sinnepäin. Eli onnekas siinäkin suhteessa, kaikki eivät parane eivätkä kohene.  Todentuntuinen ja elämänmakuinen kirja. 


MLu

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kilpikonna lemmikiksi?

Tammikuun 2023 vinkatut kirjat

Kirjavinkit helmikuulta 2023