Miki-kirja, mikä se on?

Harmittaako joskus kun haluaisi vaikka junaan työmatkalle ottaa jotain luettavaa, mutta laukkuun ei mahdu? Kirja painaa liikaa ja vie tilaa? Nyt siihen on tullut loistava ratkaisu! 

Kustannusosakeyhtiö Otava toi Suomeen uuden kirjaformaatin - taskukokoisten Miki-kirjojen sarjan (Miki = MiniKirja). Kun kirjamarkkinoilla on viimeiset ajat puhuttu oikeastaan vain sähkökirjoista ja niiden mahdollisesta uhasta painetuille kirjoille niin nyt on sentään tulossa jotakin oikeasti uutta.

Formaatti on hollantilaisen Jongbloed-painon kehittämä. Ensimmäiset minikokoiset kirjat julkaistiin Hollannissa syyskuussa 2009, ja yleisö on ottanut ne innokkaasti vastaan. Hollannissa on tähän mennessä julkaistu minikirjoina jo yli 200 nimikettä. Formaatin oikeudet on lisensoitu tähän mennessä muun muassa Espanjaan, Ranskaan, Iso Britanniaan, Ruotsiin, Venäjälle, Tanskaan, Portugaliin. Formaattia kutsutaan englanniksi flipback -kirjaksi, suomalaista termiä ei vielä ole keksitty. Miki-kirja on Otavan sarjan nimi ja minikirja voisikin olla hyvä suomenkielinen termi.

Tältä näyttää Miki-kirja, pieni ja näppärä, pysyy hyvin auki ja kädessä.
Kirjastoihin Miki-kirjasarja on myös löytänyt tiensä - Kirkes-kirjastoilla on jo 16 nimekettä. Ja ne ovat lainassa ahkerasti eli rohkeita kokeilijoita on löytynyt.

Minikirjaa luetaan hieman erilailla kuin perinteistä kirjaa. Sitä pidetään pystyasennossa ja luetaan ikäänkuin ylhäältä alas ja aukeamalla on yksi sivu. Sivut ovat tavattoman ohuita, mutta kestäviä, joka mahdollistaa sen, että paljon asiaa mahtuu todella ohueen ja pieneen muotoon. Materiaali muistuttaa virsikirjojen ohuita sivuja ja niistä idea onkin lähtenyt. Kirja on myös valmistettu niin, että se pysyy hyvin auki ja vaikuttaa kestävältä ja todella kätevältä kuljettaa mukana vaikka matkoilla ja se mahtuu todellakin vaikka taskuun. Todella kiva niille jotka haluavat lukea reissun päällä.

PallasPro-Introsta kun haluaa etsiä mitä minikirjoja meiltä löytyy, voi nimekehakukenttään kirjoittaa vain miki - tai asiasanakenttään flipback tai minikirja ja saa tulokseksi meiltä löytyvät pikkuiset kirjat. Sieltä voi sitten tarkistaa onko niitä paikalla vai ovatko kaikki niteet matkalla luettavana jonkun taskussa. Jos varaa kirjaa ja sama nimeke on sekä normaalikokoisena että minikokoisena, on hyvä varmistaa kirjan luettelointikortista kummanlainen kirja on kyseessä. Vahingossa saattaa varata minikirjan vaikka haluaisi tavallisen kokoisen.

Mukavia minikokoisia suuria lukuhetkiä toivottaa Järvenpään kirjasto!

MR

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kilpikonna lemmikiksi?

Sattuiko vahinko?