Anna Kortelainen valaisi kaamosta 19.11.


Kortelaisen Anna (tietokirjailija, taidehistorioitsija) saapui pimeänä, marraskuisena iltana Järvenpään kirjastoon kertomaan uusimmasta kirjastaan "Ei kenenkään maassa". Sen lähtökohta oli omenalaatikollinen valokuvia ja satunnaisia papereita, sillä juuri muuta Kortelaisella ei aluksi äidinpuoleisesta isoisästään - viipurilaisäidin ja venäläisvälskärin aviottomasta lapsesta Reinosta - ollutkaan.

Reino kuoli ennen kuin Kortelainen syntyi, mutta Reinon tarina ei jättänyt historioitsijaa ja kirjailijaa rauhaan. Kortelainen kertoi, miten hän matkusti isoisänsä ja tämän äidin jalanjäljissä Viipuriin, katseli taloja ja katuja, tonki arkistoja, yritti ymmärtää, kuka isoisä oli. Reinosta kasvoi muusikko, hän pääsi Pariisiinkin, minkä kirjan kansikuvakin todistaa. Mutta kaikkea tietoa ei löytynyt. Silloin Kortelainen oivalsi, että lopun tarinasta voikin kuvitella. Tietokirjan sijasta syntyikin romaani, joka on mukaansatempaava matka Suomen 1900-luvun alun historiaan.



Sympaattinen Anna esitteli eloisasti, hauskasti ja liikuttavasti isoisänsä tarinan ja yleisö eli täysillä mukana. Kiitos Anna - toit valoa kaamoksen keskelle.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kilpikonna lemmikiksi?

Tammikuun 2023 vinkatut kirjat

Kirjavinkit helmikuulta 2023