Kirjaston vieraana: Harri Virtanen



Psykoanalyytikko Harri Virtanen vieraili Järvenpään kirjastossa tiistaina 14.4. klo 18 luennoiden aiheesta Kirjallisuusterapia ja C. G. Jung : kohtaamisia tiedostamattoman kanssa.  

Sanan parantava voima on tunnettu ihmiskunnan historiassa kaikissa kulttuureissa. Kirjallisuusterapia sai alkunsa Yhdysvalloissa ensimmäisen maailmansodan aikoihin. Suomessa kirjallisuusterapiatoiminta alkoi 1970-luvulla. Vuonna 1981 perustettiin ensimmäisenä alan eurooppalaisena yhdistyksenä Suomen Kirjallisuusterapiayhdistys ry.


Kirjallisuusterapia on itseilmaisuun perustuva terapiamuoto. Kirjallisuusterapiaa harjoitetaan yleensä ohjatuissa ryhmissä, mutta myös yksityisterapiassa, jossa sitä käytetään psykoterapian lisänä. Palaute ja vuorovaikutussuhde erottavat kirjallisuusterapian päiväkirjan kirjoittamisesta. Kirjallisuusterapiassa tärkeintä on prosessi, työskentely sanojen parissa ja tunteiden käsittely erilaisten luovan toiminnan keinoin. Kirjallisuusterapiassa ei kiinnitetä huomiota kielellisiin eikä kirjallisen ilmaisun ongelmiin. 

Harri Virtanen esitteli luennollaan myös C. G. Jungin ajatuksia lähinnä Jungin teoksen The Red Book (Punainen kirja) kautta ja peilasi niitä kirjallisuusterapiaan. Jung kirjoitti kirjaansa yhteensä 16 vuotta ja se julkaistiin vasta Jungin kuoleman jälkeen vuonna 2009. Kirja sisältää kohtaamisia tiedostamattoman kanssa ja on sisällöltään sekä kaunokirjallinen että taiteellinen.



Virtanen valmistui jungilaiseksi psykoanalyytikoksi Kööpenhaminassa 3 vuotta sitten. Vuodesta 2012 hänellä on ollut psykoanalyytikkona yksityisvastaanotto Helsingin Alppilassa.

Virtanen on aiemmin kirjoittanut näytelmiä ja tv-käsikirjoituksia. Hänet tunnetaan mm. tv-sarjoista Kylmäverisesti sinun, Hyvät neuvot kalliit ja Suojelijat. Harri Virtanen on työskennellyt dramaturgian professorina, TV1:n ohjelmapäällikkönä. Psykoanalyytikon työn ohella Harri Virtanen tekee myös kustannustoimintaa. Hän on kustantanut Lars Ehnbergin Unia, satuja ja myyttejä, Pärttyli Rinteen Viimeinen sana sekä oman esikoisrunokokoelmansa Jäljillä.

MK

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kilpikonna lemmikiksi?

Tammikuun 2023 vinkatut kirjat

Kirjavinkit helmikuulta 2023