Kirjailijavieraana Laura Lindstedt



Viime vuonna kirjallisuuden Finlandia-palkinnon teoksellaan ”Oneiron” voittanut kirjailija, kirjallisuudentutkija Laura Lindstedt vieraili Järvenpään kirjastossa 11. lokakuuta.

Kirjailijan ammatti oli Lauralla haaveena jo lapsena. Hän oppi lukemaan 4-vuotiaana maitopurkin kyljestä. Leikkikirjoja hän teki jo ennen kuin osasi kirjoittaa. Laura kirjoitti ensimmäisen kirjansa, avaruusseikkailun, 12-vuotiaana. Hän opiskeli pääaineena yleistä kirjallisuustiedettä ja sivuaineina teoreettista filosofiaa, ranskan kieltä, taidehistoriaa ja semiotiikkaa Helsingin yliopistossa ja valmistui filosofian maisteriksi. Hän on työskennellyt kirjailijan työn lisäksi mm. kustannustoimittajana. Lindstedt luetteli kirjailijaillassa mielikirjailijoitaan: Jean-Paul Sartre, Albert Camus, Milan Kundera, Italo Calvino, Samuel Beckett ja Natalie Sarraute. Paras suomenkielinen kirja on hänen mielestään Marja-Liisa Vartion ”Hänen olivat linnut”. ”Kirjailija Nathalie Sarrauten olen kokenut erityisen tärkeäksi itselleni, koska Sarraute on antanut minulle kirjoittamisen äidinkielen”, kertoi Lindstedt, jolla on myös tekeillä väitöskirja ranskan kielellä kommunikaation ongelmasta Sarrauten tuotannossa.

Kirjailija kuvasi mielenkiintoisella tavalla kirjojensa syntyä. Hänen mukaansa jokainen kirja vaatii omat kirjoittamistapansa. Lindstedtin vuonna 2007 ilmestynyt esikoisteos Sakset oli myös Finlandia-palkintoehdokkaana. Romaani kertoo adoptioprosessista ja sen ydinteema on kohtaamattomuus. Lindstedtin mukaan ”Saksissa” ei ole mitään minua, mutta siinä on Lauran ajattelua, kieltä, kysymisen ja haastamisen halua. Finlandia-palkittua ”Oneironia” Laura kirjoitti kokonaista 8-vuotta. Siinä pohditaan oman kuolevaisuuden hyväksymistä. Kirja on jakanut lukijoiden mielipiteitä voimakkaasti kahtia. Siitä joko pitää tai sitten ei. Oneironin kieli on rikasta ja se rikkoo romaanikerronnan perinteitä. Teosta on käännetty jo 12 kielelle.

Kun Lindstedtiltä kysyttiin, voiko kirjailija muuttaa maailmaa, hän vastasi, että kirjoittamisella voi muuttaa hänen mielestään ajattelua. Kirjoittaminen vaatii vapautta ja arjesta pois hyppäämistä. Kirjoittaminen on lukemista ja lukeminen on kirjoittamista, filosofoi Lindstedt vierailunsa lopuksi.
 
 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kilpikonna lemmikiksi?

Sattuiko vahinko?

Miki-kirja, mikä se on?