Karmaisevia kirjoja.

Kun illat pimenevät ja ulkona viuhuu hyytävä tuuli, on ihanaa käpertyä nojatuoliin viltin alle ja lukea jotain selkäpiitä karmaisevaa. Mieluiten vielä kynttilän valossa ja tee- tai kaakaokuppi käsiä lämmittämässä. Vinkkaan tässä itseäni säikytelleitä lukuelämyksiä. Mukana on nuorille ja aikuisille suunnattuja kirjoja. Suosittelen ennakkoluulottomasti tarttumaan kirjaan, oli se sitten alunperin suunnattu aikuisille, lapsille tai nuorille. Hyvä kirja on hyvä kirja, vaikka ei itse kuuluisikaan sen alkuperäiseen kohderyhmään.



Magdalena Hai: Haiseva käsi
Kokoelma kauheita novelleja, joita yhdistää olemassaolematon kylä Uhriniituntakainen, jossa kaikki tarinat tapahtuvat. Uhriniituntakaisella on hurja ja karmiva historia, ja jo pelkkä matka sinne saattaa olla kauhuja täynnä.

Tarinat ovat melko lyhyitä mutta pelottavia. Pahimmat ja hyytävimmät tarinat ovat kokoelman alussa: pelko saa kurkun kuristumaan ja lukijan tarkistamaan, ettei nojatuolin varjoissa lymyile ketään kutsumatonta. Loppupuolella on hieman kevyempää meininkiä: esimerkiksi nimikkotarina Haiseva käsi on hauska zombiekertomus. Myös pehmoleluista on oma lukunsa. Sen, onko luku hyytävä vai hauska, voit lukea itse!



Stephen King: Uinu uinu lemmikkini
Tämän kirjan jälkeen elämä ei ole enää entisensä. Kaikkea katsoo eri tavalla kuin ennen. Kissoja, lemmikkejä, hautausmaita, kallioita ja naapureitaan. Huh. Unettomia öitä on tiedossa, kun tämän kirjan lukee. Tai varmimmin sitä kannattaa lukea aamuisin ja iltaisin sitten jotain ihanan kevyttä ja hauskaa, niin ei ehkä menetä yöuniaan!

Creedin perhe muuttaa romanttiseen taloon maalle. Tutustuessaan lähiympäristöön he löytävät vanhan ja rapistuneen lemmikkien hautausmaan. Perheen isä näkee siitä seuraavana yönä unen, jossa hänet johdatellaan takaisin hautausmaalle ja vielä eteenpäin, pimeyteen. Hän herää seuraavana aamuna ja sängyssä on multaa ja havunneulasia. Kun perheen rakas kissa kuolee, hän joutuu valinnan eteen, eikä viimeistä kertaa. Voiko aikaa kääntää taaksepäin? Kannattaako se?

Jos luulet, että tiedät mistä on kyse nähtyäsi elokuvan, niin väärässä olet! Kirja on paljon paljon pelottavampi ja suorastaan ahdistavan kauhea. Eli tartu kirjaan jos uskallat.


H. P. Lovecraft: Kootut teokset 1 - 6
Näissä kootuissa tarinoissa on monenlaisia kauhukertomuksia, myös Cthulhu-tarinoita.

Lovecraftin Cthulthu-tarinat ovat niin pelottavia, että kerran ne luettuani en kykene niitä enää lukemaan enkä edes ajattelemaan. Niissä on niin pimeää kauhua, että se menee jonnekin ytimeen ja ja saa näkemään painajaisia. Ja se ilmeisesti on Cthulhun tarkoituskin.

Cthulhu tarinoissa pahat jumalolennot hallitsevat kaaoottista kaikkeutta. Nämä jumalolennot ovat suuria muinaisia, joista tunnetuin on kammottava Cthulhu. Hän ja hänen palvelijansa nukkuvat ja uneksivat R'lyehin mereen uponneessa kaupungissa. "Kun tähtien asento on oikea" Cthulhu herää ja aiheuttaa hävitystä koko maailmassa. Suosittelen lämpimästi tutustumaan, jos tämä maailma on sinulle vieras.


Tässä Cthulhumeemi, joka jaksaa huvittaa!

Guillermo del Toro: Vitsaus (Vitsaus-trilogian ensimmäinen osa)
Tämä on aivan loistava, erilainen kauhutarina. Tästä ei voi paljoa paljastaa ettei pilaa lukukokemusta, mutta koko trilogia on aivan erityislaatuisen ahdistava ja koukuttava samalla.

Ne ovat aina olleet keskuudessamme. Pesineet ja ruokailleet. Salassa ja pimeydessä. Nyt niiden aika on tullut.

Alkuasetelmassa New Yorkin lentokentälle lasketuu kone, joka on täysin pimeä ja hiljainen. Koneeseen ei saada minkäänlaista yhteyttä. Se on aivan kuin kuollut. Ja kun koneeseen viimein mennään sisälle, käy ilmi että lähes jokainen koneessa onkin heittänyt henkensä. Vain neljä matkustajaa on hengissä. Paikalle hälytetään biologisiin uhkiin erikoistunut tohtori Eph Goodweather ja hänen kollegansa Nora Martinez.

Samaan aikaan Harlemissa panttilainaamon pitäjä, iäkäs Abraham Setrakian huomaa että se, mitä hän on hyvin kauan odottanut ja pelännyt, on alkanut. Hän etsii käsiinsä Goodweatherin ja Martinezin ja yhdessä he alkavat taistella nopeasti leviävää, tappavaa vitsausta vastaan.

Kirjassa mennään niin synkkiin tunnelmiin että tuntuu ettei niistä millään voi selvitä, mutta selvitäänkö vai tuhoutuuko maailma - lue niin saat tietää!



Tässä pieni kauhupläjäys tummuviin iltoihin. Onko joku aihe, josta kaipaisit tällaista kirjatontädin kokoamaa pientä vinkkausta? Jos on, niin kirjoita rohkeasti kommentteihin tai ehdota aihetta Facebook-sivullamme!

Vinkkaajana toimi Mintti

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kilpikonna lemmikiksi?

Tammikuun 2023 vinkatut kirjat

Kirjavinkit helmikuulta 2023