Tutustutaan luokkaan 86

Tässä kirjoituksessa avataan hieman kirjastoluokkaa 86 : kirjallisuustiede. 

Akateemiselta kuulostavan nimen taakse kätkeytyy monenlaisia kirjallisuuden lajeja: elämäkerroista kirjallisuuden historiaan ja runousoppiin, luovasta kirjoittamisesta esseistiikkaan, kirjallisuudentutkimukseen ja muistelmiin.
Kirjojen aihepiirit kattavat laajan säteen: erä- ja dekkarikirjallisuuden tutkiminen, tupakointi, postmoderni länsimainen kirjallisuus tai vaikka J.R.R. Tolkienin okkulttis-mytologinen lukeminen ovat vain pieni osa tämän vähälle huomiolle jäävän kirjastoluokan aiheiden kirjosta.



Tähän blogipostaukseen on koottu kirjasuosituksia 86-luokasta kera pienten esittelytekstien.

Sinikka Vuola & Tommi Melender  Maailmojen loput

Usein puhutaan kirjojen aloituksista, niitä siteerataan ja muistellaan. Sinikka Vuola ja Tommi Melender kääntävät katseensa toiseen suuntaan, loppuun. Maailmojen loput on kahden kirjailijan keskustelukirja, jossa syvennytään miettimään miksi joidenkin kirjojen loppu toimii ja toisten ei. Tarvitseeko kirjoja lukea loppuun saakka, vai saako lukija itse määritellä mikä ja milloin on kirjan loppu?
Vuolan ja Melenderin keskustelu polveilee myös lopetusten ulkopuolelle: kirjassa pohditaan realismin vaatimusta kirjallisuudessa ja onko kirjailija velvollinen siihen vastaamaan, kerrataan miten romaanitaide on muuttunut vuosisatojen aikana sekä mietitään miten tulisi kirjoittaa – ja lukea.
Maailmojen loput toimii oivana lukemisen ja kirjoittamisen oppaana kaikille, jotka haluavat syventää omaa kirjallisuussuhdettaan. Kirja sisältää keskusteluosuuden lisäksi pienoisesseitä valittujen romaanien lopetuksista.

Timo Hännikäinen (toim.)  Mitä Houellebecq tarkoittaa?

Ranskalainen kirjailija Michel Houellebecq on jäänyt Suomessa melko pienen joukon tietoisuuteen. Se ei yllätä, kun kyseessä on Houellebecqin kaltainen illuusioton ja armoton kirjailija. Romaaneissaan Houellebecq maalaa ihmisestä tympeän kuvan, eikä sellaista kuvaa ole helppo myydä.
Mitä Houellebecq tarkoittaa? on pieni esseekokoelma, jossa omaa suhdettaan Houellebecqiin ja hänen teoksiinsa avaavat yhdeksän suomalaista kirjailijaa. Houellebecqin teosten lisäksi kirjassa käsitellään muun muassa H.P. Lovecraftia, seksiä, uskontoa, kapitalismia, ihmistä ja modernia maailmaa. Kaikki aiheita, joista Houellebecq itsekin on kirjoittanut.
Kirjan tarkkanäköisistä esseistä vastaavat muun muassa Jaana Seppänen, Juha Seppälä, Laura Lindstedt ja Timo Hännikäinen. Teoksesta saa enemmän irti jos on tutustunut Houellebecqin tuotantoon, mutta se ei ole välttämätöntä. Mitä Houellebecq tarkoittaa? toimii myös täysin itsenäisenä teoksena, ja sitä voi suositella hyvänä ensiaskeleena suomalaiseen nykyesseistiikkaan.

Harold Bloom  Lukemisen ylistys

Yhdysvaltalainen kirjallisuustutkija, opettaja ja kriitikko Harold Bloom on perinteisen kirjallisuuskaanonin vankkumaton puolustaja. Lukemisen ylistys onkin lukemisen lisäksi myös ylistys länsimaisen kirjallisuushistorian suurimmille teoksille ja niiden kirjoittajille. Shakespeare, Dostojevski, Austen, Tšehov, Cervantes ja monet muut luovat kirjallisuuden perustan, jonka päälle kirjallinen kulttuurimme on rakentunut.
Kirjan alkukielinen nimi How to read and why avaa kirjan perusideaa hieman suomennosta paremmin: Bloom kirjoittaa miten ja miksi klassikoita tulisi lukea. Bloomin perustelut ja asiantuntemus vakuuttavat.
Aikaa lukemiselle on suotu rajallisesti, joten on syytä käyttää se harkiten. Bloom kehottaa klassikoiden syvälukemiseen: suuriin teoksiin rauhallisesti paneutuminen kasvattaa meitä ihmisinä, avartaa näkemystämme ja antaa lukunautintoa. Ahkeran lukemisen kautta klassisen kirjallisuuden kudelma ja merkitys avautuvat.
Kirja on jaettu muutamaan osioon: novellit, runot ja romaanit. Jokaisessa osassa syvennytään kyseisen kirjallisuudenlajin keskeisiin teoksiin, ja pohditaan miten ne ovat toisiinsa vaikuttaneet. Lukemisen ylistys on hyvä oppikirja syvälukemisesta ja länsimaisen kirjallisuuden klassikoista kiinnostuneelle.

Charles Baudelaire  Kurja Belgia!

Kurja Belgia! on Charles Baudelairen pieni ja erikoinen kirja.
Ankarista talousvaikeuksista kärsinyt ranskalaiskirjailija muutti elämänsä ehtoopuolella Pariisista Belgiaan, josta toivoi löytävänsä teoksilleen kustantajan ja saavansa raha-asiansa kuntoon. Baudelairen suunnitelmana oli pitää luentosarja, jota kuulemaan tulisivat kirjailijan potentiaaliset tulevat kustantajat. Hanke ei ollut menestys: kustantajat eivät saapuneet paikalle ja luentopalkkiotkin jäivät odotettua pienemmäksi.
Toistuvien pettymysten katkeroittama Baudelaire jäi asumaan inhoamaansa Belgiaan, ja tuolta ajalta kootut muistiinpanot muodostavat Kurjan Belgian! ytimen.
Kurja Belgia! on säälimätön hyökkäys, ”kokonaista kansakuntaa vastaan suunnattu vihanpurkaus” ja varsin kohtuuton kirja. Lukija joutuu hämilleen Kurjan Belgian! edessä: miten kirjaan tulisi suhtautua? Onko se kirja lainkaan? Itseään toistavissa fragmenteissa Belgia, belgialaiset ja belgialaisten tavat joutuvat armottomaan käsittelyyn. Charles Baudelaire sylkee myrkkyä.
Kurja Belgia! väistää määrittelyä ja totunnaisia lukutapoja. Mukavaa lukukokemusta ja helppoja ajatuksia etsivän lukijan kannattanee valita jokin muu teos. Ennakkoluuloton lukija saa luettavakseen erittäin hyvin kirjoitetun, ehdottoman väkevän kirjallisen voimannäytteen.
Kurjan Belgian! on suomentanut ja toimittanut Antti Nylén. 


Cheryl Strayed - Villi vaellus

Elettyyn elämään perustuva kirja, joka tempaa mukaansa huimaan vaellukseen Yhdysvaltojen länsiosien läpi etelästä pohjoiseen ja joka samalla muuttaa ihmisen elämän.
Kirja on voittanut useita palkintoja ja saanut muutenkin suurta suosiota, kirjasta on tehty elokuva ja käännösoikeudet myyty 18 maahan.
Cheryl vaelsi 1100 mailin mittaisen reittinsä Pacific crest trailin vuonna 1995, ja tätä nykyä hän elää miehensä ja kahden lapsensa kanssa Portlandissa ja kirjoittaa työkseen.
Cheryl kasvoi hyvin tiiviissä ja maanläheisessä perheessä. Äidin kuolema hajotti koko perheen ja Cheryl jäi ajelehtimaan ja menetti koko elämänsä hallinnan. Ihmissuhde ihanan miehen kanssa ajautui eroon ja Cheryl päätyi käyttämään heroiinia. Hän kuitenkin tajusi, ettei näin voi jatkua ja jostain syystä päätti, että pitkä vaellus voisi tuoda elämään takaisin värit ja muodot.
Kuvitelmat sielukkaasta itsensä etsimisestä ja meditatiivisen eteerisistä iltahetkistä vaihtuvat lihaskipuun, hiertymiin ja kovaan fyysiseen väsymykseen. Kuitenkin kehon vahvistuessa myös mieli vahvistuu, eikä hän jää rypemään menneeseen vaan suuntaa päättäväisesti eteenpäin, askel askeleelta vaikka hän meinaa lyhistyä rinkkansa painon alle.

Tittamari Marttinen – Nainen joka söi Napoleonin

Kirjan nimi ei kyllä yhtään anna osviittaa siitä millainen kirja on kyseessä. Itse tartuin kirjaan lähinnä kivan näköisen kannen perusteella. Ja lukiessa kävikin ilmi, että nyt luetaan erinomaista lohtukirjaa!
Tittamari Marttinen on kirjailija, jolta on ilmestynyt hurjasti kirjoja niin aikuisille kuin lapsille ja nuorillekin. Hänen kirjoitustyylinsä on sujuvaa ja kaunista. Ei ole ihme, että hän on saanut lukuisia kirjallisuuspalkintoja.
Tässä kirjassa hän paneutuu pieniin arjen iloihin. Asioihin, jotka tuovat nautintoa ja iloa tavallisen elämän keskelle. Hän kiinnittää huomiomme asioihin, jotka saatamme ohittaa niihin huomiota kiinnittämättä. Kirja saa käpertymään syvemmälle sohvan nurkkaan ja nauttimaan elämän pienistä hetkistä.  Tämä kirja on pienten ilojen ylistys, ja sen lukeminen itsessään hengähdyshetki arjessa.

Taija Tuominen – Minusta tulee kirjailija

Ohut ja nopealukuinen kirja ja hyvä perusopas jos ammatikseen kirjoittaminen kiinnostaa. Kirja vastaa moniin kysymyksiin siitä mitä kaikkea kuuluu kirjan matkaan käsikirjoituksesta kustannetuksi kirjaksi. Kirja antaa käytännön ohjeita ja varoittaa karikoista. Se kertoo tekstin hiomisesta ja palautteen vastaanottamisesta, miten käsikirjoitus viimeistellään, ja kuinka kustantajia lähestytään. Tämä on hyvä ensi askel, jos kirjoittaminen kiinnostaa. 

VM ja MR



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kilpikonna lemmikiksi?

Tammikuun 2023 vinkatut kirjat

Kirjavinkit helmikuulta 2023