Henkikökunta vinkkaa helmikuussa 2024

 Helmikuussa henkilökunta vinkkasi taas kirjoja laidasta laitaan, tähän poimittu kaikki vinkit eri kanavilta, olkaa hyvät! 

Rimpiläinen: Viking Sallyn veriteko
Takalo & Männistö-Funk: Polkimilla
Rannela: Yöuinti ja Vaarallinen keli
Tutustu tukiviittomiin - kirjoja lapsille


Tuomas Rimpiläinen: Viking Sallyn veriteko, Tammi 2023

Kuukauden tietokirja, Tuomas Rimpiläisen Viking Sallyn veriteko (Tammi 2023), vie meidät Itämerelle, kun kesällä 1987 kolme nuorta länsisaksalaista reppumatkaajaa nousee laivaan Tukholmassa ja suuntaa kohti Turkua. Keskellä yötä joku kumartuu helikopterikannella nukkuvan pariskunnan ylle ja tekee veriteon, joka jää ratkaisemattomaksi. Lähes kolmekymmentä vuotta myöhemmin yksi tekstiviesti avaa murhatutkinnan uudelleen.

Monelle varsinkin nuoremman sukupolven edustajalle Viking Sallyn tapaus saattaa olla tuttu lähinnä erilaisista selvittämättömät murhat -koosteista. Onkin siis erinomaista, että Rimpiläinen on ottanut tapauksen käsittelyyn ja todella syventynyt aiheeseensa. Lukijan on helppo aistia 80-luvun henki, asenteet ja tunnelma, jotka on tavoitettu erityisen onnistuneesti. Ajoittain paatuneempikin lukija huomaa vilkuilevansa olan yli ja melkeinpä odottavansa, tuleeko joku nukkuessa yllättämään. Harvoin törmää tietokirjaan, jossa painostava tunnelma on näin läsnä ilman, että se kuitenkaan tuntuu pahalta.

Lukiessa on helppo pyöritellä päätään vuosien takaiselle rikostutkinnalle, mutta samalla voi myös pohtia, millaisin harppauksin tutkintamenetelmät ovat menneet vuosien saatossa eteenpäin. Rimpiläinen esittelee kirjan henkilöt perusteellisesti ja ajoittain tuntuu enemmän siltä, kuin lukisi rikosromaania eikä tietokirjaa, niin elävästi kirjailija henkilöistä kertoo. Henkilöitä, yksityiskohtia ja tekstiä kirjassa on paljon ja vaikka hetkittäin tuntuu, että kaikkea on liikaa, ei kirjaa ole raskasta lukea vaan se haastaa lukijaansa juuri sopivasti. Vaikka kirjan niin sanottu loppuratkaisu on uutisjutuista tuttu, annetaan lukijalle reilusti eväitä tehdä omat päätelmänsä siitä, kuka ehkä on syyllinen ja kuka ei.

Tuomas Rimpiläinen on rikostoimittaja ja toimittajan perusteellisuus näkyy läpi kirjan, niin tapahtumien kuvauksessa kuin lopun viitteissä ja pitkässä lähdeluettelossa. Varsin kiinnostavia ovat myös kirjan kuvat, jotka Rimpiläinen on saanut viime metreillä mukaan kirjaan käytyään kuvaamassa alkuperäisiä rikospaikkakuvia Turun pääpoliisiasemalla. - Jenni

Tiitu Takalo & Tiina Männistö-Funk: Polkimilla – nyt, ennen ja tulevaisuudessa, Suuri Kurpitsa 2023

Kuukauden sarjakuva, Tiitu Takalon & Tiina Männistö-Funkin Polkimilla – nyt, ennen ja tulevaisuudessa tutustuttaa meidät pyöräilyn historiaan.

Polkimilla on sarjakuva, jossa yhdistyy tutkimus ja omakohtaiset kokemukset. Kirjassa poljetaan etenkin Turussa ja Tampereella, mutta myös muualla Suomessa ja hieman Suomen rajojen ulkopuolellakin. Teos pureutuu pyöräilyn olemuksen ja mahdollisuuksien lisäksi myös historiaan ja valottaa lukijalle, miten vallitsevasta liikkumismuodosta tuli marginaalia hyvinkin lyhyessä ajassa.

Polkimilla avaa kiinnostavasti pyöräilyn historiaa ja sitä, kuinka mullistava liikkumisväline polkupyörä oli vain vielä muutamia vuosikymmeniä sitten. Kirjassa tutustutaan myös kaupunkisuunnitteluun, jota peilataan myös tekijöiden omakohtaisten kokemusten kautta. Miltä tuntuukaan lapsena pyöräillä paikassa, jossa on ylitettävä isot sillat ja poljettava ohikiitävien autojen aiheuttamassa pauhussa, jotta pääsee perille.

Sarjakuva on visuaalisesti helppoa luettavaa ja seurattavaa, sillä tutkimuksiin perustuvat historialliset osiot erottuvat värimaailmaltaan ruskeasävyisenä, kun taas tekijöiden omiin kokemuksiin perustuvat osiot loistavat kaikissa väreissä. Eri osat limittyvät teoksessa luontevasti toisiinsa ja luovat hetkiä, joihin jokainen pyörällä ajanut ihminen kykenee samaistumaan. Nopealukuinen sarjakuva on nimensä mukaisesti oiva katsaus pyöräilyyn niin menneisyydessä kuin nykypäivänä, ja lisäksi se auttaa kuvittelemaan, millaista pyörällä liikkuminen voisi olla tulevaisuudessa. - Jenni

Terhi Rannela: Yöuinti, Otava, 2022, ja 
Vaarallinen keli, Otava, 2023

Helmikuun nuortenkirjavinkiksi nostetaan kaksi Terhi Rannelan novellikokoelmaa, Yöuinti ja Vaarallinen keli. Kirjat ovat itsenäisiä ja voidaan sellaisina lukea, mutta koska osa henkilöhahmoista vilahtelee molemmissa kirjoissa, kirjat toimivat erinomaisesti myös peräjälkeen luettuina. Kummastakin kirjasta aukeaa hiukan laajempi tarina kuin novellikokoelmista yleensä, sillä eri henkilöhahmojen näkökulmia seuraamalla saadaan samoihin tapahtumiin hiukan erilaisia näkemyksiä.

Yhteistä kummallekin novellikokoelmalle on realistinen suomalaisten nuorten elämän kuvaus, johon kuuluu rankkojakin kokemuksia. Yöuinnin teemana on erilaiset kohtaamiset: "Yksikin kohtaaminen voi muuttaa kaiken." Vaarallinen keli taas pohtii väkivaltaa sen eri muodoissa. Väkivalta tulee nuorten maailmaan termin mukaisesti väkisin, vaikka televisioruudulta välittyvinä sodan kuvauksina. Lähisuhdeväkivallan ja satunnaisen katuväkivallan kuvaukset tuntuvat uskottavilta ja kylmääviltä - tällaistakin maailmassa on, vaikka toivoisi, että ihmiskunta olisi jo kehittynyt paremmaksi.

Yöuinti jättää Vaarallista keliä kepeämmän jälkimaun, vaikka sekin käsittelee painavia aiheita. Molemmat kirjat ovat kuitenkin koukuttavaa luettavaa ja sikäli helppoja luettavia esimerkiksi äikäntehtävää varten. Kirjat sopivat myös vanhemmille kurkistukseksi laadukkaaseen kotimaiseen nuortenkirjallisuuteen. - Sonja

Sophie Irwin: Seurapiirineidon opas onnenongintaan, Bazar 2023, suomentanut Jänis Louhivuori

On jälleen kuukauden kaunokirjan aika! Otetaan tällä kertaa suunnaksi Lontoon seurapiirit Sophie Irwinin kirjan Seurapiirineidon opas onnenongintaan, matkassa.

Kitty Talbot tarvitsee rahaa, paljon rahaa. Tai oikeastaan hän tarvitsee aviomiehen, jolla on rahaa, sillä vuosi on 1818 eikä nainen voi itse päättää varallisuudestaan. Kittyn isä on jättänyt jälkeensä velat, joista Kittyn on selvittävä pelastaakseen kotinsa ja perheensä. Aikaa on kaksitoista viikkoa ja edessä Lontoon seurapiirikausi – jonne Kittyllä ei taustansa puolesta oikeastaan ole asiaa, mutta kekseliäs ja määrätietoinen nainen ei anna tällaisen pikkuseikan olla esteenä. Esteeksi muodostuu kuitenkin lordi Radcliffe, joka näkee Kittyn suunnitelmien läpi ja asettuu poikkiteloin hänen tielleen. Ainakin siihen asti, kunnes heidän keskinäinen nahistelunsa saa yllättävän käänteen.

Jane Austeninsa ja Bridgertoninsa lukeneet keksinevät jo tässä vaiheessa, mitä Kittyn ja lordi Radcliffen vähintäänkin kiemuraisessa yhteiselossa tulee tapahtumaan. Ei kannata kuitenkaan sivuuttaa kirjaa vain siksi, että sen juoni kuulostaa tutulta ja ennalta-arvattavalta. Seurapiirineidon opas onnenongintaan on nimittäin hauska, nokkela ja ennen kaikkea täynnä toinen toistaan odottamattomampia käänteitä. Tutuiksi tulevat niin hienot asunnot, puistokävelyt ja tanssikortit kuin hätäisesti keksityt valkoiset valheet, yllättävät suhteet ja luovat ongelmanratkaisutaidot.

Irwin on tavoittanut esikoisteoksessaan erinomaisesti 1800-luvun hengen, jossa luokkaretki yhteiskunnassa ylöspäin on miltei mahdotonta. Kirjan juonittelu on hyväntahtoista ja lempeää, mutta saa silti lukijan toisinaan puistelemaan päätään, toisinaan nauramaan ääneen, kun Kitty keksii mitä erikoisimpia selityksiä tekosilleen. Seurapiirineidon opas onnenongintaan on erinomainen viihdekirja, jonka parissa aika rientää kuin huomaamatta. - Jenni

Maaria Valtakorpi ja Sari Airola: Pupu auttaa ja Pupu ei nuku, Puheterapeuttien kustannus oy, 2022
Tisell/Johansson/Schubert/Hagstrand : Babblarna - sarja, suomalaisten tukiviittomien ohjeet Sandra Westerholm, Otava, 2020, suom. Jutta Joffel.
Anne Huttunen ja Saara Soikkeli, kuvittaja Larissa Saloranta: Laula ja näytä, Otava, 2020.

Satakielikuukauden kirjavinkki Annelta!
Tutustu tukiviittomiin!

Pupu auttaa ja Pupu ei nuku-ensikirjat ovat kestäviä paksulehtisiä kirjoja, joiden tähtinä ovat suloiset ja selkeät pupuhahmot. Sanat ovat äänteellisesti helppoja ja lyhyitä. Jokaisella aukeamalla pupu näyttää myös tukiviittomia. Kirjat on suunnattu puhumaan opetteleville ja täysin puhumattomatkin voivat osallistua yhteiseen lukuhetkeen tukiviittomien avulla.

Babblarna-sarja.
Babblarna- kirjat on kehitetty taaperoille, jotka tarvitsevat tukea kielenoppimiseen. Tukiviittomat löytyvät kirjan lopusta. Näissäkin kirjoissa hyödynnetään tuttuja äänteitä. Iloisen värikkäät hahmot rohkaisevat vastaamaan kysymyksiin ja lauseenmuodostamiseen.

Laula ja näytä.
Vauvoille suunnatussa kirjassa on nuotit ja tukiviittomat kahdeksasta tutusta lastenlaulusta. Kirja sopii hyödynnettäväksi myös monikielisessä ympäristössä. Jokaiseen lauluun löytyy QR-koodin takaa selkeät Käsipuheen tukiviitotut videot, jotka helpottavat laulun oppimista.

Tukiviittomien ja kuvien käytöstä kommunikoinnin ja puheen kehityksen tukena sekä valmista pohdittua materiaalia arkeen löydät myös Papunetin sivuilta. - Anne


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kilpikonna lemmikiksi?

Tammikuun 2023 vinkatut kirjat

Kirjavinkit helmikuulta 2023