Toukokuun kirjavinkit

Toukokuussa kesä alkoi todenteolla ja ihmiset alkavat jo miettiä kesälukemisia. Tässä postauksessa on hyviä vinkkejä kesän lukemisiin ja myös muihin touhuihin, varsinkin lasten kanssa. Toukokuussa kirjastomme somessa vinkattiin näitä kirjoja: 

Jackson: Minne katosit, Monday?
Ketola: Pari suhdetta
Benedict Wells: Hard Land 
Daynes ja Kellaway: Miksi maassa möyrii matoja? 
Jänö ja Pensola: Lulun ja Pikon taikapuutarha
Wiberg ja Heikkilä: Iloinen metsäretki : puuhaa lähiluonnossa ympäri vuoden,


 Tiffany Jackson: Minne katosit, Monday? Karisto 2023, suom. Susanna Sjöman

Kuukauden nuortenkirjavinkkinä hurjan jännittävä ja koukuttava nuortenkirja! Kirja tuntui aluksi aika tavalliselta ja vaisultakin. Päähenkilö on Claudia joka palaa kesälomaltaan kotiin ja kouluun lukukauden alussa. Hän on huolissaan kun parhaasta ystävästä Mondaystä, ei ole kuulunut mitään koko kesänä, hän ei ole vastannut viesteihin eikä hän sitten tule kouluunkaan. Ei ekana päivänä, ei tokana, eikä koko viikkoon. Claudia ja Monday ovat todella läheiset, he viettävät kaiken aikansa kaksistaan, eikä heillä ole muita ystäviä. Mondayn kotiolot eivät ehkä ole ihan parhaat mahdolliset, he asuvat huonomaineisella alueella eikä Claudia juurikaan ole käynyt heillä. He viettävät kaiken aikansa Claudian kotona ja tanssiharjoituksissa – he ovat kuin siskokset.


Siksi onkin niin outoa että Monday ei yhtäkkiä olekaan missään. Koulussa ei tiedetä miksi hän ei ole siellä eikä ketään kiinnosta. Claudia tiedustelee opettajilta ja terveydenhoitajalta ja koettaa tehdä selväksi että kaikki ei nyt ole kunnossa. Claudia käy jopa Monday kotona, mutta Mondayn äiti on töykeä eikä päästä häntä sisään eikä halua edes jutella. Mondayn isosisko ei myöskään anna mitään tietoja. Huhuja liikkuu ja jotkut sanovat että Monday on muuttanut isänsä luo Baltimoreen, tai että hän on tätinsä luona tai että hän on kotona, mutta ei halua tulla kouluun. Claudian on vaikea uskoa että Monday vain hylkäisi hänet.

 

Claudia on todella yksin ilman Mondayta, ja vasta nyt hän tajuaa, kuinka paljon hän on saanut apua koulunkäyntiin. Monday oli todella hyvä koulussa ja yhdessä he halusivat hakea alueen parhaimpaan lukioon, mutta nyt näyttää ettei Claudialla ole mitään saumoja hakea sinne yksin. Hänen lukihäiriönsä tulee koulussakin ilmi ja se aiheuttaa hänelle hurjaa häpeää ja harmitusta. Vanhempiensa kautta Claudia tutustuu seurakunnassa erääseen poikaan, joka haluaa viettää aikaansa Claudian kanssa ja tämä tuttavuus vie Claudiaa ihan uusiin suuntiin. Samoin kuin tanssiharrastus, jota hän jatkaa Mondayn katoamisesta huolimatta.

 

Kirjaa kerrotaan useammalla aikatasolla, on tämä hetki, kun Monday on kadonnut ja on myös takaumia ajasta jolloin Claudia ja Monday olivat yhdessä ja mitä kaikkea he tekivät ja kokivat. Se kaikki tuntui silloin niin normaalilta. Mutta oliko se sitä? Voiko jonkinlaisia johtopäätöksiä vetää siitä että Monday ei halunnut olla kotonaan, että hänellä oli usein mustelmia ja muutenkin hänen käytöksensä oli joskus omituista.

 

Kirjassa käsitellään vaikeita aiheita hienosti ja mielenkiintoisesti, se nostaa esiin lukihäiriötä, ystävyyttä, kiusaamista, yksinäisyyttä, perheväkivaltaa ja luokkaeroja yhteiskunnassa. Aikatasot kirjassa tuovat mielenkiintoista lisää kirjan rakenteeseen, se ei kuitenkaan ole sekava, vaan avaa tapahtumia hiljakseen, kuin verho kerrallaan avautuisi tapahtumiin. Lopulta käy ilmi, että aikakerroksia onkin kolme ja se tulee selväksi vasta kirjan loppupäässä,  sellaisessa juonenkäänteessä jota todellakaan ei nähnyt tulevaksi! Kirjan ratkaisu ja loppukohtaukset voivat olla järkyttäviä ja yllättäviä. Ja juuri se tekee tästä kirjasta ahmittavan ja mieleenjäävän. - Mintti 


Saija Ketola: Pari suhdetta, Suuri Kurpitsa 2024


Saija Ketolan Pari suhdetta on nostalginen kertomus teiniaikojen romansseista ja muista murkkuvuosien kommelluksista ja draamoista. Päähenkilönä on teini-ikäinen Saikku, jolla ei ole muuta kuin pojat mielessään ja jolle jokainen uusi ihastus on enemmän tai vähemmän valtaisa tunne-elämys. Niin ihanaa kuin ihastuminen ja seurusteleminen voivatkin olla, rakkauteen voi liittyä myös paljon raskaita ja rumiakin asioita, minkä myös Saikkukin tulee huomaamaan.

Pari suhdetta on paitsi kurkkaus menneeseen 2000-luvun alkupuolen ilmiöineen, myös ikiaikaisia aiheita käsittelevä kasvutarina. Tarinassa korostuu paitsi romanttinen rakkaus ja siihen liittyvät ylä- ja alamäet, myös itsekunnioituksen ja itsensä rakastamisen tärkeys. Seikkoja, joita ei sovi unohtaa vanhemmallakaan iällä! - Elsi


Benedict Wells: Hard Land, Aula & Co 2023, suom. Raimo Salminen


Kuukauden kaunokirjavinkki, Benedict Wellsin Hard Land, virittelee jo kesätunnelmiin.

Hard Land sijoittuu Missouriin ja vuoteen 1985. Viisitoistavuotiaan Samin paras ystävä on muuttanut toiseen maahan ja sisko lähtenyt kotoa heti kuin mahdollista. Yksinäisyyttä poteva Sam pestautuu kesän ajaksi töihin vanhaan elokuvateatteriin. Hän saa työkavereistaan uusia ystäviä, rakastuu ja löytää oman mitäänsanomattoman kotikaupunkinsa ihmeet. Viimein Sam tuntee olevansa joku. Kunnes kesän yllättävät tapahtumat pakottavat hänet kasvamaan aikuiseksi.

Hard Land on omanlaisensa kunnianosoitus 1980-luvun nuorisoelokuville, sellaisille kuin Breakfast Club ja Stand By Me. Elokuvista tutut teemat nousevat esiin myös kirjassa, mikä tuntuu ainoastaan luonnolliselta, sijoittuvathan kirjan tapahtumat ajoittain elokuvateatteriin ja populaarikulttuuriviittaukset kulkevat vahvana läpi teoksen. Samin kotikaupunki vaikuttaa myös elokuvista tutulta, pysähtyneeltä ja vähitellen hiljenevältä paikalta, jonka pääkadun varrelta löytyvät pakolliset palvelut; kaupungilta, joita maailmankartalta löytyy enemmän kuin kukaan jaksaa laskea. Tästä huolimatta, tai ehkä juuri siksi, Hard Land on viehättävä tarina, joka tuntuu tutulta ja turvalliselta vaikka onnistuukin yllättämään käänteillään.

Ihaninta Hard Landissa ovat Sam ja hänen ystävänsä. Jokainen ystävistä on erilainen, on intohimoista ja päättäväistä, ivallista ja provosoivaa, pidättyvää ja ymmärtäväistä persoonaa. Jotain ystävistä siirtyy myös Samiin tuon kesän aikana, kun hän oppii tuntemaan itsensä paremmin. Hauskan tason kirjaan tuo myös sen nimi, sillä ”Hard Land” on tarinassa esiintyvä teos, jonka jokainen koulussa joutuu tietyllä vuosiluokalla lukemaan. Lukija voikin yhdessä Samin kanssa analysoida, mistä kyseisen kirjan tarinassa on kyse ja miten se liittyy kesän tapahtumiin – vai liittyykö lainkaan. Hard Land on tapahtuma-aikansa vuoksi erityisen hyvää kesäluettavaa, mutta viehättää varmasti myös muina vuodenaikoina. - Jenni


Daynes ja Kellaway: Miksi maassa möyrii matoja? Lasten keskus 2024, suom Tanja Falk
Jänö ja Pensola: Lulun ja Pikon taikapuutarha, Kustannus-Mäkelä Oy 2024
Wiberg ja Heikkilä: Iloinen metsäretki : puuhaa lähiluonnossa ympäri vuoden, Kustannus-Mäkelä Oy 2024

Tämä toukokuun viikko on lasten lintuviikko ja perjantaina vietetään Suomen lasten metsäretkipäivää.


Miksi maassa möyrii matoja? Katie Daynes ja Moesha Kellaway.

Pienten lasten Fiksut faktat-sarjassa on julkaistu lukuisia laadukkaita tietokuvakirjoja maailman eri ilmiöistä. Tässä kirjassa kysymysten ja luukkujen takaa paljastuvien vastausten kautta selviää pikkuruisen madon tärkeä tehtävä. Miksi terve maaperä on elintärkeä asia? Miksi kastemato tulee esiin sateella?

Lulun ja Pikon taikapuutarha, Rasaliina Jänö ja Anu Pensola.
Pastellisävyin kuvitettu iloinen, hauska ja hurmaava kuvakirja jatkaa Yön äänet- ja Merenneitopulveri-kirjoissa seikkailevien Pikon, lintu, ja Lulun seikkailuja. Tällä kertaa Piko herää aamulla peruna mielessään. Millaista olisi olla peruna? Parivaljakko päättää perustaa taikapuutarhan. Pikon ja Lulun mukana pääset seuraamaan puutarhan hoitoa keväästä syksyyn ja saat vinkkejä oman kasvimaan perustamiseen, helppoja askarteluideoita ja makoisia reseptejä vaikkapa nokkoslettujen tekoon. Ikäsuositus: yli 3-vuotiaat.

Iloinen metsäretki : Puuhaa lähiluonnossa ympäri vuoden, Julia Wiberg ja Cecilia Heikkilä.
Tämän lasten tietokirjan ikäsuositus on 6 +, mutta kirjasta saa ideoita nuoremmillekin retkeilijöille ja sen voi vaikka napata reppuun mukaan päiväkodin tai perheen retkelle. Iloinen metsäretki houkuttelee leikkimään metsässä ja samalla lapset tutustuvat kasveihin ja eläimiin. Kirjassa on tietoa ja monipuolista puuhaa usealle oppimisen alueelle. - Anne




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kilpikonna lemmikiksi?

Sattuiko vahinko?

Liikuntavälineitä ja elämyksiä - näitäkin voit lainata kirjastosta