Elokuussa 2024 vinkattuja kirjoja ja peli

Elokuussa palataan taas normiarkeen ja kerätään tänne blogin postaukseen kaikki kirjaston somessa elokuun aikana vinkatut kirjat ja peli. Meillähän ilmestyy kirjavinkkejä niin Instagramissa, kuin Facessakin, joten kerran kuussa ne kaikki kerätään tänne blogiin, josta niitä on helpompi selailla, eivät huku kiivastahtisen somen uutisvirtaan. Voit etsiä kirjavinkkipostauksia täältä myös asiasanoilla kirjavinkki, lukusuositus yms. Tässä kuussa vinkattiin hienosti 9 kirjaa ja yksi peli: 

Pelivinkki: Dredge
Tapani Bagge ja Jusa Hämäläinen: Komisario Pulmu ja kumiankkojen arvoitus
Mari Luoma: Mintun makuinen murha
Ali Sandini: Outoja tapauksia Baskervillen koulussa
Westerholm: Poikani Wimma, sarjakuva
Tom Ang: Valokuvan historia
Ane Riel: Pihka
Ryan T. Higgins: Hei, Mörri!
Katri Kirkkopelto: Molli ja väärä jalka
Petri Laukka ja Ari Turunen: Paha meri - Itämeren myrskyisä historia

Dredge, Black Salt Games, 2023

Pelivinkki perjantaille:

Dredge on loistava vaihtoehto, jos tykkäät tunnelmallisesta pelistä missä voi kerätä asioita.
Dredgessä pääset tutustumaan kaukaisiin saarin ja niitä ympäröiviin syvyyksiin. Opit tuntemaan paikallisia asukkaita ja suoritat heidän antamia tehtäviä. Mitä paremmin varustat kalastusaluksesi sitä enemmän pääset tutkimaan aluetta, voit troolata syvänmeren hautoja sekä navigoida kaukaisille saarille. Pidä kuitenkin aikaa ja syvyyksiä silmällä, sillä outoja asioita tapahtuu pimeässä.

Omat valintasi vaikuttavat siihen onko pelikokemuksesi enimmäkseen seesteinen vai kylmäävän karmiva. Ensimmäinen vaihtoehto myönnettävästi on vaikeammin saavutettavissa, sillä yö monesti pääsee yllättämään kunnianhimoisen kalastajan.
Dredge-peli löytyy Kirkes-kirjastoista Switchille, PS4 ja PS5 sekä Xbox Onelle. - Laura

Tapani Bagge ja Jusa Hämäläinen: Komisario Pulmu ja kumiankkojen arvoitus, KVALITI, 2024
Mari Luoma: Mintun makuinen murha, WSOY, 2024
Ali Sandini: Outoja tapauksia Baskervillen koulussa, käännös Jaana Kapari-Jatta, Tammi, 2024


Suurennuslasit esiin! Uusia salapoliisikirjoja lapsille Poirotin ja Sherlock Holmesin hengessä. Mukana myös komisario Pulmu.

Helppolukuisista löytyvässä Komisario Pulmu ja kumiankkojen arvoitus -kirjassa juttua ratkoo terävä ja temperamentikas ja esikuvaansa muistuttava komisario apulaisineen. Eihän salapoliisitarinasta, jossa varastetaan kumiankkoja voi olla pitämättä! Tämä on viihdyttävä helppolukuisen sarjan aloitus eskarilaisesta ylöspäin. Kirja sopii hyvin myös iltasaduksi tai vuorotellen luettavaksi. Kolmea varkautta selvitellessä voi vaikka yhdessä arvailla syyllisiä.

Mintun makuinen murha aloittaa kotimaisen murhamysteerisarjan noin 4–6-luokkalaisille vanhan ajan dekkarien henkeen. Tapahtumapaikkana on Koreilevan Kurjen tyttökoulu, jossa tapahtuu oikea murha. Olivia, 11-vuotias orpo ja tulisieluinen dekkarien ystävä, ja sietämätön, sosiaalisessa mediassa viihtyvä, julkkisetsivä Isac Icarus ratkaisevat yhdessä murhamysteeriä. Kirjan kerronta on sujuvaa, juoni oikeasti jännittävä, huumori keventää tarinaa luontevasti ja henkilöhahmot ovat mielenkiintoisia. Kirjassa ei ole paljon kuvitusta, mutta mustavalkoiset kuvat sopivat siihen mainiosti. Laitan etsivähatun päähän ja odotan jo kiihkeästi seuraavaa seikkailua.

Outoja tapauksia Baskervillen koulussa on toinen seikkailusarjan aloitus erityisesti viidennestä luokasta ylöspäin. Arthur Conan Doyle elää Edinburghissa köyhän perheensä kanssa. Mystinen piippumies huomaa Arthurin poikkeuksellisen hyvät päättelytaidot. Arthur saa kutsun salaiseen Baskervillen kouluun, jossa opiskelee erityisellä tavalla lahjakkaita lapsia. Arthur saa uusia ystäviä ja nuoret kutsutaan jäseniksi salaseuraan. Jäseneksi päästäkseen on suoritettava kolme testiä. Näitä ratkaistaessa kolmikko joutuu suureen vaaraan.

Kirjan lopussa on valokuvia ja tiivistelmä Doylen elämästä ja kirja seuraa alkuasetelmiltaan kirjailijan omaa elämää. Onhan kirjassa toki omat juttunsa Sherlock Holmesit lukeneelle aikuisellekin. Potter-suomentaja Jaana Kapari-Jatta tekee suomennoksellaan tietenkin kunniaa kirjalle. - Anne

Pia Westerholm: Poikani Wimma, Suuri kurpitsa 2024

Viikon lopuksi ja Keski-Uudenmaan Priden kunniaksi kirjastolaisen vinkkilistalta löytyy uutta kotimaista sarjakuvaa, Pia Westerholmin Poikani Wimma.

Poikani Wimma kertoo sivuillaan transnuoren tarinan. Kyseessä ei ole mikään iloinen tarina, sillä heti alkusivuilta lähtien lukija joutuu seuraamaan, kuinka väärään kehoon syntyminen saa teinin mielenterveyden horjumaan ja ajatukset kääntymään epätoivoisiksi. Nuorella on jatkuvasti kokemus ulkopuolisuudesta, vaillinaisuudesta ja asioista paitsi jäämisestä. Suurin tunne on pelko siitä, ettei tule hyväksytyksi sellaisena kuin on, vaan joutuu kyseenalaistetuksi koko ajan. Yhteiskunnan ja terveydenhuollon suhtautuminen ei helpota asiaa, vaan päinvastoin tuntuu kaikin keinoin jarruttavan nuorta matkalla kohti sitä itseä, joka hän oikeasti on. Avun saaminen on pitkä, uuvuttava ja tunkeilevakin tie, jonka varrelle nuoren lisäksi ovat uupua myös tämän läheiset.

Poikani Wimma on paikoin hyvinkin rankkaa luettavaa, sillä ihmisten sanat ja heidän käyttämänsä ajattelematon kieli voivat satuttaa todella pahasti. Ajoittain lukija turhautuu päähenkilön ja tämän perheen puolesta, sillä tapa, jolla heitä kohdellaan ei tunnu inhimilliseltä. Kaikesta huolimatta sarjakuvalla on valoisa loppu, joka antaa toivoa ja muistutuksen siitä, että lopulta kaikki muuttuu paremmaksi.

Sarjakuvan kuvitus on pääosin mustavalkoinen ja harmaa, tosin mukaan mahtuu myös jonkin verran värejä. Poikani Wimma on melkeinpä jotain muuta kuin sarjakuva, sillä sanat ovat kuvia tärkeämpiä ja tarina etenee sen mukaan, mitä sanotaan tai ei sanota. Teoksen näkökulma on päähenkilön vanhemman, mikä kannattaa pitää mielessä sitä lukiessa, sillä nuoren itsensä kertomana tarina olisi varmasti hyvin erilainen. Poikani Wimma on kipeä mutta tärkeä teos, joka toiminee tarvittaessa myös omanlaisenaan vertaistukena. - Jenni

Tom Ang: Valokuvan historia, Docendo 2015, suom. Eero Sarkkinen

Tänään vietetään maailman valokuvapäivää. Jos kaipaat inspiraatiota omien kuvien ottamiseen, kannattaa luettavaksi napata Tom Angin Valokuvan historia.

Valokuvan historia kertoo sen mitä nimessään lupaa, valokuvauksen historian ensimmäisistä daguerrotypioista nykypäivän kännykkäkameroihin. Muihin taiteenlajeihin verrattuna valokuvauksen historia on varsin lyhyt ja se käsitellään tässä kattavassa teoksessa perusteellisesti. Teos etenee kronologisesti, mutta hyvän sisällysluettelon ansiosta lukija voi myös helposti etsiä itseään eniten kiinnostavat osiot.

Osansa teoksessa saavat niin erilaiset valokuvaustekniikat kuin sota- ja muotivalokuvat, unohtamatta tietenkään muotokuvia tai luontovalokuvausta. Kirjassa esitellään myös ikonisia kameroita ja objektiiveja sekä tutustutaan joukkoon kuuluisia kuvaajia ja heidän töitään. Mielenkiintoisia ovat etenkin huomiota herättäviä ja tunnettuja valokuvia esittelevät sivut, joilla avataan syitä siihen, miksi jokin kuva on erityisen onnistunut. Painotus on tyypillisen historiateoksen tapaan melko miesvaltainen ja länsimainen, mikä kannattaa lukiessa ja selaillessa pitää mielessä.

Erilaisten valokuvien kirjo teoksessa on valtava ja jokainen löytänee kirjasta kuvan jos toisenkin, joka miellyttää omaa silmää. Valokuvan historiaa voi lukea historiateoksen lisäksi myös taidekirjana ja molempina se on hyvin antoisa. - Jenni

Ane Riel: Pihka, suom. Katriina Huttunen

Heinin uusin kirjavinkki!

Ane Rielin Pihka

Kaunista ja karmeaa, tunteita ja lukemisen imua; Pihka on aivan uskomattoman hieno kirja. Teksti on kiihkeää ja täynnä mahanpohjaa raastavaa jännitystä. Samalla tarina koskettaa ja sitä rakastuu tahtomattaankin kaikkiin henkilöihin, myös niihin, joihin ei haluaisi rakastua ja jotka kärsivät peloista, vainoharhoista tai jotka antavat kaiken anteeksi ja peittävät ja peittelevät rikoksien jälkiä.

Liv asuu saarella isän, äidin, pikkuveljen ja vieraisille tulevan isoäidin kanssa. Kauaa emme saa nauttia isoäidin seurasta sillä ”käytännön syistä” ja ”perheen parhaaksi” isoäiti päätyy oman poikansa käden kautta muistoksi vain. Takaumissa ja äidin vanhoissa päiväkirjanomaisissa kirjeissä maalaillaan rakkaustarinaa kauniin Marian eli äidin ja lempeän, metsää ja vanhaa sukutilaansa hoitavan Jensin eli isän välillä. Rakkaus on syvää ja kun henkisesti ylittämättömät esteet ja järkytykset alkavat kukin käyttää oma keinojaan. Jens linnoittautuu tavaravuorten keskelle ja eristäytyy muusta maailmasta. Hän kokee kaiken ulkopuolelta tulevan pelottavana ja vahingoittavana. Maria makaa loppujen lopuksi kotona ja paisuu, syö suruunsa ja tyhjyyteensä. Pieni Liv ja pikkuveli selviävät tämän kaiken keskellä. Toisaalta he elävät niin eristäytyneinä muusta ajattelumaailmasta, isän vainoharhainen ja epäilevä maailma kuuluu heidän arkeensa normaalina. Liv varastelee ruokaa pitääkseen perheen elossa, mikä sekin kuuluu asiaan eikä ole moraalisesti hätkähdyttävää tässä perheessä. Pikkuveli seuraa Liviä ja pian lukijalle alkaa aueta veljen arvoitus. Myös pihkaa tarvitaan paljon. Se on välttämätöntä veljen pelastamiseksi.

Pahuuden ja hyvyyden välillä ei ole kuilua, sillä kukin yrittää selvitä tarinassa tavallaan. Samalla kirja pakottaa selkeästi pohtimaan omia arvojaan ja mielipiteitään. Välillä pääsee pieni nauru tai lopun kauhujen jälkeen jopa onnen tunne mieleen siitä, että pääkertoja on lapsi, joka kaikesta huolimatta selviää ja elää. Tunteita nostattava kirja. Suosittelen kirjaa sekä lukuromaaneista että särmikkäästä jännityksestä nauttiville. Kaunis kieli kruunaa kirjan ja rakenne, joka rytmittää lukukokemusta, on oleellinen osa kirjan hengästyttävää juonta. Ensimmäisittä lauseista herää kiinnostus etsiä vastauksia; miksi ja mitä tapahtuu. - Heini

Ryan T. Higgins: Hei, Mörri! Kumma-kustannus 2024, suom. 
Katri Kirkkopelto: Molli ja väärä jalka, Lasten Keskus, 2023

Tässä vinkissä on interaktiivisia kuvakirjoja lapsille. Ne ovat lukijaa osallistavia kirjoja, joissa lukija pääsee vaikuttamaan tarinan etenemiseen.

Todella suosittu ja lasten rakastama pikkuisen äreä, mutta symppis, Mörri-karhu seikkailee tällä kertaa kirjassa Hei Mörri! Interaktiivinen kuvakirja. Saat tärisyttää, heiluttaa ja ravistaa kirjaa ja auttaa hiiriä päättämään, mitä Mörri tekee seuraavaksi. Suositusikä: 3+

Molli ja väärä jalka- kirjassa (Katri Kirkkopelto, Lasten Keskus, 2023) Molli herää väärällä jalalla ja päivä on tietenkin pilalla. Pienen lukijan apua tarvitaan, että saadaan pahatuuli karkotettua ja Molli takaisin hyvälle tuulelle. Kirjaa puhaltamalla ja paijaamalla tapahtuu kaikenlaista yllättävää. Kirja sopii pienelle ja vähän isommallekin oman tahdon testaajalle. Ikäsuositus: 3+

Lisää interaktiivisia kirjoja löydät esimerkiksi kirjoittamalla nettikirjaston hakukenttään interaktiiviset kirjat tai lastenosastolla olevasta näyttelyhyllystä. - Anne


Petri Laukka ja Ari Turunen: Paha meri - Itämeren myrskyisä historia, Aula & Co, 2024

Hyvää Itämeripäivää! Itämeripäivää vietetään vuosittain aina elokuun viimeisenä torstaina ja päivän tavoitteena on muun muassa innostaa ihmisiä nauttimaan Itämerestä. Mitäpä jos tänä vuonna tutustuisit Itämeren ja sen rannikkovaltioiden historiaan Petri Laukan ja Ari Turusen kirjan Paha meri – Itämeren myrskyisä historia parissa?


Itämeri on vuosisatojen ajan ollut keskeinen väylä, jolla ovat kulkeneet niin tavarat, aatteet kuin ihmisetkin. Sen vesillä ovat seilanneet viikingit, sotaruhtinaalliset ja turistit. Itämeren rannikon kaupungit ovat syntyneet tiiviistä yhteyksistä ja kehittyneet vuosikausien kuluessa sellaisiksi kuin tänä päivänä ovat. Itämeri on poliittisen pelin näyttämö, yksi maailman saastuneimmista meristä ja ekosysteemiltään rikas, vaikka lajistoltaan onkin niukka.

Petri Laukan ja Ari Turusen uutuuskirja luotaa kiinnostavasti ja helposti pureskeltavasti Itämeren historiaa satojen vuosien ajalta aina nykypäivään saakka. Läpi käydään niin eri valtioiden enemmän tai vähemmän sotaisat hallitsijat, muuttuva uskonnollinen ympäristö kuin tärkeimpien rannikkokaupunkien vaiheet. Sodat ja kauppa korostuvat kirjan sivuilla, onhan niillä aina ollut merkittävä rooli Itämerellä ja sitä ympäröivien valtioiden historiassa. Unohduksiin eivät myöskään jää eri valtioiden valtapyrkimysten aiheuttamat ympäristöongelmat ja niiden kauaskantoiset vaikutukset.

Paha meri on vetävä kirja, jota on helppo lukea pienissä pätkissä tai ahmaista kerralla. Satoja vuosia historiaa ei ole yksinkertaista tiivistää reiluun 200 sivuun, mutta Laukka ja Turunen ovat tässä onnistuneet. Kovin syvällisesti mihinkään tiettyyn hetkeen, henkilöön tai paikkaan kirja ei pureudu, mutta yleisteoksena Itämeren historiasta se toimii erinomaisesti. Lisää luettavaa kaikista Pahan meren käsittelemistä aiheista löytyy runsaasti ja jostakin tietystä asiasta kiinnostunut löytää helposti kirjan jos toisenkin, johon tarttua tämän teoksen jälkeen. Pahaa merta voi suositella kaikille Itämeren menneisyydestä ja tulevaisuudesta kiinnostuneille, mutta etenkin heille, jotka haluavat ymmärtää omaa paikkaamme maailmassa hieman paremmin. - Jenni

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kilpikonna lemmikiksi?

Sattuiko vahinko?

Liikuntavälineitä ja elämyksiä - näitäkin voit lainata kirjastosta