Kirjavaa työtä kirjastossa, osa 4

Osa 4 - Aineiston ryhmittely ja esillepano

Aineiston kuvailun jälkeen, kun kirja on saanut oman nidetarransa (viivakoodin), sille tulostetaan oma infotarra, jossa näkyy kirjan nidetunnus, kirjan tekijä, nimi, luokka ja osasto. Infotarra tulee kirjan takakanteen (joissakin kirjastoissa kirjan takakannen sisälle) Pieni signumtarra kiinnitetään kirjan selkämykseen. Nämä tarrat kertovat kirjaston kirjan konkreettisen sijainnin kirjastossa.

Kuvassa kirjan signumtarrat, niistä saa jopa kauniita lauseita :)
Ylimpänä näkyy minkä kirjaston ja osaston kirja, sitten luokka ja alimpana kirjan tekijän kolme ensimmäistä kirjainta

Kirjan infotarra ja nidetarra- infotarrassa tietoja ja nidetarrassa viivakoodi

Tarra-arkille tulostettuja infotarroja ja reunassa niihin sopivat signumtarrat
Samalla kirjoihin laitetaan opastavia tarroja joilla jokin kirjaryhmä eli genre erotetaan muusta kirjallisuudesta, kuten romantiikka, kauhu ja muutama muu erityisalue



Lastenosasto tulostaa omat tarransa ja tarroittaa kirjansa ja musiikkiosasto tarroittaa omat cd-levynsä, nuottinsa ja muut materiaalinsa.

Kun tarra-arkit on tulostettu, tarrat kiinnitetään kirjoihin omille paikoilleen ja ollaan tarkkoja, että oikea tarra tulee oikeaan kirjaan. Yleensä tarra pyritään asettelemaan siten, ettei se peitä kirjan takakannessa olevia tekstejä tai muita tärkeitä tietoja. Joskus on kuitenkin mahdotonta välttää tekstin päälle tarroitusta ja tekstiä saattaa peittyä.

Tarroituksen yhteydessä kirja saa myös kirjaston leimat, joita tulee muutamia kappaleita kirjan lehdille. Kirjan alussa olevalle nimiölehdelle tulee yksi leima, viimeisille sivuille toinen leima ja sisus saa yhden tai kaksi leimaa riippuen kirjan paksuudesta.

Kirjaston leima
 Kirjaston kirjoilla on monia monia lukijoita, joten kirjat kannattaa suojata ja vahvistaa kestämään enemmän käsittelyä kuin kirja kodin kirjahyllyssä. Siksi kirjat muovitetaan kontaktimuovilla. . Kirjan muovitukseen on kullakin oma tyylinsä ja liitän tähän videon jonka eräs harjoittelijamme teki omasta tyylistään. Tärkeintähän on että kirja on hyvin suojattu ja siisti. Kun on muovittanut satoja kirjoja, työhön tulee rutiini ja muovittaminen sujuu  nopeasti ja kuplilta ja kurtuilta vältytään.


Näiden toimien jälkeen kirja onkin valmis asiakkaan käsiin!

Muovituksen jälkeen kirjat vedetään palautusohjelman kautta, jotta nähdään mistä on varauksia, nämä menevät varaushyllyyn lainaustoimistoon odottelemaan noutajaansa, jolle lähtee samantien tekstiviesti saapuneesta kirjasta. Jos kirjasta ei ole varauksia, se viedään kirjastonhoitajille jotka tutustuvat uutuusaineistoon ja vievät kirjat uutuushyllyihin odottamaan lainaajaansa.
Kirjoja lainaustoimiston varaushyllyssä odottamassa lainaajaansa.

Aikuisten kaunokirjallisuuden uutuushylly

Aikuistenosaston tietokirjojen uutuuksia
 Mutta ei kirjan elämänkaari vielä tähän pääty...eli tarina jatkuu.

MR

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kilpikonna lemmikiksi?

Sattuiko vahinko?

Liikuntavälineitä ja elämyksiä - näitäkin voit lainata kirjastosta