Kirjailijavieraana Heidi Köngäs



 
Kirjailija, ohjaaja Heidi Köngäs toi raikkaan tuulahduksen kirjallisuuden ja ohjauksen maailmasta, kun hän vieraili Järvenpään kirjastossa tiistaina 15.3. ”Minun on välillä pakko nauraa, välillä olla lapsellinen ja välillä vakava ja nämä elementit näkyvät myös töissäni sekä kirjallisuudessa että ohjauksen parissa”, kertoi kirjailija vierailun alussa.

Köngäs on työskennellyt vuodesta 1984 lähtien Yleisradion TV1:n toimittajana, tuottajana ja ohjaajana. Hänen ohjaustöitään ovat mm. Liian paksu perhoseksi, Viimeiset mitalit, jotka perustuvat Sisko Istanmäen teoksiin sekä Tauno Tukevan sota. Hän on saanut ohjaustöistään lukuisia palkintoja. 

Köngäs on kirjoittanut kirjansa virkavapaalla. Häntä on kiitetty erityisesti suomalaisen sielunelämän kuvauksesta. Aiheita hän on ammentanut omasta elämästään. Heidillä oli hyvät välit ompelija-äitiinsä, jonka naisasiakkaiden mukana tuli jutut, jotka kiinnostivat pientä tyttöä.  Hänen isänsä, joka ei ollut traumatisoitunut sodassa, puhui paljon sodasta. Niinpä Heidi innostui sodasta ja miesten sotamuistoista. Heidin perhe muutti 1960-luvulla Ruotsiin - tämän ajanjakson muistoja kirjailija on tallentanut mm. kirjaansa Jokin sinusta.
 
Köngäs kokee tulleensa kirjailijaksi vasta keski-ikäisenä. Vuonna 1993 Köngäksen kolmilapsinen perhe muutti Lontooseen, jossa Heidi suoritti televisioalan opintoja ja mies teki väitöskirjaa. Lontoossa Heidiin iski suunnaton ikävä Suomeen, hän kaipasi mm. ruisleipää, piimää ja puolukkasurvosta. Koti-ikävää helpottaakseen Heidi aloitti esikoisteoksensa ”Luvattu” kirjoittamisen. Hänen Maija-mummonsa tarina on mukana tässä kirjassa. Mummo oli köyhä piika, joka halusi purkaa kihlauksensa, koska sulhanen oli seonnut. Heidi kirjoitti Lontoossa kirjaansa 40-50 liuskaa. Koska kirjailijan maalaiselämän tuntemus oli heikkoa, hän pääsi jatkamaan kirjansa kirjoittamista vasta kotimaassa perehdyttyään maalaiselämän kuvaukseen lähdeaineiston kautta. Kirja valmistui lopulta vuonna 2000.


Teoksessa Dora, Dora, joka oli Finlandia-palkintoehdokkaana, Köngäs käsittelee mielenkiintoisesti Suomen ja Saksan sodanaikaisia suhteita. Kirjan tekoprosessi oli rankka, joten sen jälkeen Heidi kirjoitti kolmannen lastenkirjansa Henkselirouva ja Sininen Pupu vuonna 2013.
Uusimmasta kirjastaan ”Hertasta”, joka kertoo Hertta Kuusisesta, Köngäs on saanut yleisöltä runsaasti palautetta. Kirjan pohjalta on tehty myös televisiosarja Punainen kolmio, joka esitettiin joulukuussa 2015. Hertta Kuusinen oli aikanaan vihattu ja inhottu henkilö, mutta myös ihailtu ja hänen elämässään riittää tutkittavaa uusille sukupolville, tuumaili kirjailija. Hertta viritti myös kirjailijaillassa mielenkiintoisen keskustelun yleisön ja kirjailijavieraan kesken.


Romaanit
-          Luvattu, 2000
-          Vieras mies, 2002
-          Hyväntekijä, 2006
-          Jokin sinusta, 2008
-          Dora, Dora, 2012
-          Hertta, 2015

Lastenkirjat
-          Henkselirouva ja hänen koiransa Korkki, 2010
-          Henkselirouva ja Pusu-Sammakko, 2011
-          Henkselirouva ja sinivärinen Pupu, 2013

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kilpikonna lemmikiksi?

Tammikuun 2023 vinkatut kirjat

Kirjavinkit helmikuulta 2023