Kirjasto maailman kartalle

Viime lauantaina, aurinkoisena alkukevään päivänä, kirjastomme lastenosasto sai erikoisia vieraita. Taiwanilainen TV-toimittajaryhmä TVBS-kanavalta tuli haastattelemaan Järvenpäässä asuvaa Tsui-Shan Tua. Hän on Taiwanista kotoisin oleva kirjailija ja freelance-toimittaja ja on julkaissut kolme kirjaa Suomesta sekä Taiwanissa että Kiinassa. Aiheina kirjoissa ovat suomalainen muotoilu, kulttuuri, yhteiskunta ja kasvatus. Tällä hetkellä hänellä on kolumneja taiwanilaisessa mediassa suomalaisista luovista toiminnoista, muotoilusta ja kasvatuksesta.


TV-ryhmä oli tekemässä uutiskanavalle reportaasia suomalaisten lukeneisuudesta ja kiinnostukseta kirjoihin. Suomi on maailman kärkimaita lukeneisuudessa ja kirjastojen tiheydessä. Eritoten heitä kiinnosti lasten lukeminen ja kuinka lapset saadaan lukemaan kirjoja ja kiinnostumaan kirjallisuudesta. He kuvasivat lastenosastolla näyttääkseen, millaista täällä on.

Kuvausryhmä haastatteli Tsui-Shania ja tämän lasta ja kuvasivat näitä lastenosastolla tutustumassa kirjoihin.

He haastattelivat myös allekirjoittanutta ja kyselivät mm. kuinka paljon suomalaiset lapset lukevat viikossa, kuinka usein perheet käyvät kirjastossa, kuinka lapsia houkutellaan lukemaan ja miten paljon kirjoja lainataan (tiesitkö muuten, että lastenosastolta lainattiin 250 000 lainaa viime vuonna!!).

Heitä kiinnosti todella paljon se, kuinka paljon meillä satsataan lasten lukemiseen ja lukuinnon herättämiseen. Lisäksi heitä kiinnosti myös yhteistyö päiväkotien ja koulujen kanssa: kaikki eskarit kutsutaan tutustumaan kirjastoon, samoin 2.- ja 4.luokat. Kerroin että meillä on satutunteja, kirjailijavierailuita, nukketeatteriesityksiä ja lukukoira, jolle lapset saavat lukea ja näin treenata ääneenlukua. Tämä eritoten heitä kiinnosti.



Esittelin heille myös joitain erittäin suosittuja lastenkirjoja, kuten Mauri Kunnaksen kirjoja, Muumeja, Kristiina Louhen kirjoja, Anneli Kannon kirjoja Virtasen perheestä, Tatu ja Patu-kirjoja, Viiruja ja Pesosia ja oli siinä dinosauruskirjakin, koska nehän ovat kestosuosikkeja!




Toimittajanainen oli todella mukava ja rento. Hänen kanssaan oli helppo jutella, vaikka oma englanti tuntuikin olevan ruosteessa, kun sitä niin harvoin tarvitsee. Toimittaja itse puhui erinomaista englantia. Hänen kanssaan hääräsi kuvaaja, joka oli aika hiljainen tapaus. He viihtyivät täällä kolme, neljä tuntia joten materiaalia heillä on aika paljon!

Seuraavalla viikolla he olivat vielä menossa kuvaamaan kirjastoautoa tähän samaan reportaasiin. Juttu tulee ulos Taiwanin tv-kanavalla, mutta he julkaisevat nämä tarinat myös heidän YouTube-kanavallaan. Hieman jännittää, millainen juttu sieltä tulee! :)


MR
kuvat MR ja TJ


Kommentit

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kilpikonna lemmikiksi?

Tammikuun 2023 vinkatut kirjat

Kirjavinkit helmikuulta 2023