Kirjavinkki erityisherkkyydestä

Kun mietin minkä kirjan haluaisin vinkata, niin tämä tuli mieleen. Kuuntelin tämän alkuvuoden aikana äänikirjana ja koin saaneeni siitä erinomaista vertaistukea. Eli, jos koet itse olevasi erityisherkkä, tai lähipiirissäsi on heitä, ja haluat lisää ymmärrystä, niin tälle kirjalle erinomaisen lämmin suositus!

Kirja on siis Ronja-Ilona Junkkarin: Herkän ihon alle




Kirjaan on koottu 9 eri ihmisen elämäntarinat erityisherkkyyden näkökulmasta. Mukana on miehiä ja naisia elämän eri osa-alueilta, eri ikäisiä ja eri lailla maailmaa kokeneita, mutta kaikilla oma elämä on värittynyt erityisherkkyyden omilla sävyillä. Erityisherkkyys sanana on minusta hieman sävyttynyt, moni kuvittelee että erityisherkät ihmiset jotenkin haluavat ja vaativat erityiskohtelua ja sitä että muut sopeutuvat heidän omituisiin vaatimuksiinsa (tähän olen siis itse törmännyt), vaikka pikemminkin kyse on siitä, että yrittää itse sopeutua elämään poikkeavalla hermostolla varustettuna.

Erityisherkkyys on aisti- ja tunneherkkyyttä, joka liittyy vahvasti autonomisen eli tahdosta riippumattoman hermoston herkkään reagointiin. Erityisherkät reagoivat voimakkammin ärsykkeisiin kuin valtaväestö. Kyseessä ei kuitnekaan ole sairaus, vaan synnynnäinen piirre, jolla on vahva vaikutus ihmisen persoonallisuuteen.

Kirjassa haastateltavina ovat mm. miesastrologi, mieskoomikko, pari muutakin miestä, ja naisia eri aloilta, mm. näyttelijä-ohjaaja, eläkkeellä oleva lastentarhanjohtaja ja insinööri. Kirja murtaa myyttiä siitä, että naiset olisivat herkempiä kuin miehet. Erityisherkkyys voi ilmetä kenellä vain ja sen kanssa on hyvä opetella elämään sovussa, niin että siitä tulee itselleen voimavara ja vahvuus pikemminkin kuin heikkous tai hidaste.

Kirja löytyy kirjastostamme luokasta 14.4

Eläköön kaikki erilaiset ihmiset, annetaan kaikkien kukkien kukkia ja hyväksytään että meillä on kaikilla hieman erilaiset lähtökohdat elämään ja erilaiset tavat selviytyä asioista.

MR



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kilpikonna lemmikiksi?

Tammikuun 2023 vinkatut kirjat

Kirjavinkit helmikuulta 2023