Kirjavinkki Mintiltä: Paperijoutsen

 Anna-Kaisa Linna-Aho: Paperijoutsen, Otava 2019

Tämä oli mukaansatempaava esikoisteos johon toivoisin jatkoa. 
Kirja sijoittuu pieneen kyläpahaseen ja vuoteen 1942. Kaupungista maalle parempien ruokapatojen äärelle muuttanut Lydia saa asuinkumppanikseen Annan, kylän matriarkan pojan morsiamen. Tytöt päivystävät muutaman tunnin vuoroissa puutornissa ilmahyökkäyksen varalta ja koettavat pyörittää talon ja kylän kaikkia töitä ja toimia. Lähes kaikki miehet ovat rintamalla. 

Maalla on hieman enemmän ruokaa kuin Helsingissä oli ja Lydia viihtyy kylässä ja iloisen Annan seurassa mainiosti, vaikka isä pitikin jättää Helsinkiin yksi asumaan. Hieman Lydia kadehtii kun Annalla on sulhanen ja kirjeet kulkevat ja niitä luetaan ahkerasti. Kun rintamalta pääsee sulhanen lomille ja tuo mukanaan tovereita niin Lydiakin saa oman mielitietyn, viimeinkin. 

Tyttöjen arkeen saapuu myös toisenlainen lisäys. Metsästä harhailee kulkuri, jolla on kovin erikoinen tausta. Hänestä tulee suuri apu kylän hommiin ja hän sujahtaa elämään sujuvasti, joskin rintamalta tulevat vieraat saa hänet vetäytymään piiloon. 

Kirjassa on monenlaisia käänteitä ja kohtaloita, ihmiset ovat hyvin inhimillisiä ihastuksineen ja pettymyksineen. Sodan erilaiset haavat ja arvet tulevat hyvin esille ja se miten se kaikki vaikutti ihmisten elämään ja suhteisiin. Myös naisten ja miesten rooleja käsiteltiin sekä sukupuolivähemmistöjä, eli monenlaista tematiikkaa löytyy tästä kirjasta. Mielenkiinto pysyi yllä aivan viimeisille riveille saakka ja olisi mahtavaa tietää miten nämä kaikki jatkoivat elämäänsä ja mitä heille tapahtui. Toivotaan että tulisi jatkoa tai ainakin lisää kirjoja tältä esikoiskirjailijalta. 

MLu


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kilpikonna lemmikiksi?

Tammikuun 2023 vinkatut kirjat

Kirjavinkit helmikuulta 2023