Sateenkaarevia nuortenkirjoja

Kesäkuussa vietetään pridekuukautta. Kirjastossa on esillä aiheeseen liittyvää kirjallisuutta nuorten ja aikuisten osastoilla, ja tässä lisäksi muutama sateenkaareva nuortenkirjavinkki, jotka sopivat hyvin myös aikuiselle luettavaksi.

Salla Simukka: Lukitut

Viisikymmentä nuorta lukitaan vankilaan, koska algoritmin mukaan he tulevat tekemään tulevaisuudessa rikoksen. Ulos pääsee, jos arvaa rikoksen ja osoittaa riittävää katumusta ennen kuin täyttää 18. Muutoin edessä on loppuelämä vankilassa. Kirjassa seurataan viittä nuorta. Kun nuoret huomaavat, että ulospääsy onkin vaikeampaa kuin miltä se kuulostaa, he päättävät ottaa ohjat omiin käsiin. Samalla rakkaus, kaverisuhteet ja mukana tuodut salaisuudet kietovat nuoria toisiinsa.

Nina LaCour: Välimatkoja

Marin on katkaissut kaikki yhteydet vanhaan elämäänsä San Franciscossa ja muuttanut New Yorkiin opiskelemaan. Nyt hänen (ehkä entinen) paras ystävänsä Mabel on tulossa käymään. Onko Marin valmis kohtaamaan taakseen jättämänsä tunteet, surut ja kokemukset? Teksti on pohtivaa ja kuvailevaa; tunteita, olotiloja ja muistoja maalaillaan viipyilevällä otteella. Marinin ja Mabelin menneisyyttä avataan hiljalleen vähän kerrallaan.

Becky Albertalli: Minä, Simon, Homo sapiens

Simon ei ole kokenut tarvetta tulla ulos kaapista. Kun Simonin sähköpostiviesti päätyy vääriin käsiin, hänen on mietittävä koko kuvio uudelleen. Ehkä olisi ihan ok kertoa muille olevansa homo, mutta sähköpostiviestin saaja - Blue - tuskin ilahtuisi. Kuka on tämä mystinen Blue, joka ei suostu kertomaan itsestään mitään tunnistettavaa ja johon Simon ihastuu enemmän ja enemmän? Miksi kaapista tuleminen pitäisi edes olla iso asia? Minä, Simon, Homo Sapiens kertoo lämpimästi nuoren ihmisen elämästä ja ajatuksista, oman itsensä ja omien rajojensa löytämisestä.

J.S. Meresmaa: Dodo

Dodo on säeromaani, joka kertoo Iinasta, Tuukasta, Sarasta ja Dodosta. Dodo on jokin elävä ja villi, jonka Iina on löytänyt hylätystä kaivoksesta yksin ja avuttomana. Kun Iinan äiti passittaa hänet kesäksi kuuseen isän luokse (isän, jota Iina ei ole nähnyt vuosiin), herää huoli niin Dodosta kuin masennusta sairastavasta Tuukasta. Mutta kesä on yllätysten ja suurten muutosten aikaa...

Alice Oseman: Heartstopper

Charlie on koulun ainoita avoimesti homoseksuaaleja poikia. Kun Charlie tapaa rugbya pelaavan Nickin, hän ihastuu heti, mutta Nick on hetero. Vai onko sittenkään? Ainakin heillä on hauskaa yhdessä ja eihän hyviä ystäviäkään voi olla liikaa… Eglanninkielisen Heartstopper-sarjakuvan ensimmäinen osa aloittaa suloisen rakkaustarinan kahden lukioikäisen pojan välillä. Samalla pohditaan seksuaalista identiteettiä ja itsemääräämisoikeutta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kilpikonna lemmikiksi?

Tammikuun 2023 vinkatut kirjat

Sattuiko vahinko?