Nojatuolimatka Italiaan
Tervetuloa mukaan nojatuolimatkalle Italiaan. Reittimme kulkee etelästä pohjoiseen. Aloitamme matkanteon etelästä Apuliasta ja Basilicatasta, pysähdymme välillä Roomassa ennen kuin päätämme matkamme pohjoiseen Lombardiaan.
Palmisanon kirous
eli elämää Italian saappaan kannassa 1900-luvun alkupuolella
Rafal Nadal Farrerasin romaani vie meidät maahan, joka on täynnä huumaavasti tuoksuvia kukkia, herkullisia ruokia ja matriarkkoja mutta myös köyhyyttä, epätoivoa ja pommitusten savun täyttämää ilmaa. Erityisen hienosti romaani kuvaa elämää vastikään Euroopan kulttuuripääkaupunkina olleessa Materassa. Vanhankaupungin luola-asumukset ovat nykyään kaupungin tärkein nähtävyys ja saamme tutustua niihin yhden kirjan hahmon hakiessa turvapaikkaa sodan syttyessä.
Palmisanon kirous on yhdistelmä kiehtovaa historiallista romaania ja vahvaa sukutarinaa. Eteläinen Italia herää Nadal Farrerasin kertomuksessa eloon ja tutustuttaa lukijan alueisiin, jotka saattavat olla monelle hieman tuntemattomampia. Etelän rosoisuus ja hahmojen elämännälkä tekevät matkan tästä osuudesta unohtumattoman ja saavat lukijan toivomaan, ettei tarina ihan vielä päättyisi.
Nadal Farreras, Rafal: Palmisanon kirous (Bazar kustannus 2019, suomennos Satu Ekman)
Missä milloinkin eli tuokiokuvia nykypäivän Roomasta
Aivan varmasti ei voida sanoa, että tämän teoksen kertoja asuu juuri ikuisessa kaupungissa, mutta kovasti Roomalta kaupunki ainakin vaikuttaa. Nimettömäksi jäävän kertojan matkassa pääsemme käymään esimerkiksi kaupoissa, trattoriassa ja uimassa, samalla kun hän tekee ihastuttavan arkisia asioita ja tarkkailee muita. Naiselle tutut maisemat ovat lohdullisia, mutta samalla hän pohtii, auttaisiko kotikaupungista lähteminen yksinäisyydentunteen torjumiseen.Yhdysvalloissa kasvaneen mutta jo lähes vuosikymmenen Italiassa asuneen Lahirin romaani kuljettaa meidät maahan, jonka Lahirin ilmava ja taidokas kieli saa elämään ja hengittämään kuin elävän ihmisen. Tarkat, yksityiskohtaiset kuvaukset saavat lukijan näkemään värikylläät vaatteet ohikulkijoiden päällä ja veden herahtamaan kielelle ruoka-annosten äärellä.
Missä milloinkin käsittelee universaaleja ilmiöitä, joihin lähes kaikkien on helppo samastua. Arkipäiväiset asiat ovat tuttuja, ympäristö vain on erilainen kuin meillä täällä pohjolassa. Satunnaiset hetket tallentuvat niin kertojan kuin lukijan mieliin, luoden kokoaan suuremman tarinan. Kauniisiin, lyhyisiin tuokiokuviin on helppo upota ja tuntea kuin kävelisi kertojan vierellä kaupungin kaduilla.
Lahiri, Jhumpa: Missä milloinkin (Tammi 2020, suomennos Helinä Kangas)
Palavan taivaan alla eli Pohjois-Italia toisen maailmansodan kourissa
17-vuotias Pino Lella ei halua olla missään tekemisissä toisen maailmansodan kanssa. Kun Milanoa pommitetaan ja hänen kotinsa tuhoutuu, Pino liittyy järjestöön, joka auttaa ihmisiä pakenemaan Italiasta Alppien yli. Sodan edetessä asiat kuitenkin muuttuvat ja halutessaan suojella poikaansa Pinon vanhemmat pakottavat tämän liittymään Saksan armeijaan. Sattuma puuttuu peliin ja Pinosta tulee yhden Kolmannen valtakunnan vaikutusvaltaisimman miehen autonkuljettaja.Palavan taivaan alla vie lukijan kiipeilemään Alpeille ajoittain hankalissakin olosuhteissa, fasistihallituksen kulissien taakse Salòn tasavaltaan Gardajärven rannalle ja historiallisten rakennusten juurelle Milanoon. Kirja on täynnä toinen toistaan huimempia tapahtumia, joita kuvataan kaunistelematta ja kaikki sodan raakuudet julkituoden. Tarina ei kuitenkaan ole synkkä tai epätoivoinen, mutta realismia siinä on – ainakin hyvälle romaanille sopiva määrä.
Palavan taivaan alla on erinomainen historiallinen romaani, jonka sivuilla etenkin Milano ja pohjois-Italia sykkivät elämää. Kirja ei suo kaikille hahmoilleen onnellisia loppuja, mutta jokaisen hahmon elämä ja tarina tuovat kirjaan syvyyttä, vimmaista halua selviytyä ja luoda itselleen parempaa tulevaisuutta. Vaikka tapahtumat sijoittuvat vuosikymmenien taa, on henkilöhahmojen tunteisiin helppo samastua. Tämä matkan viimeinen osuus ei ehkä ole se kaikkein iloisin, mutta se palauttaa takaisin maan pinnalle ja saa iloitsemaan siitä, että useilla meistä elämä on helpompaa kuin näillä hahmoilla. Ja toivottavasti koko nojatuolimatka saa lukijan onnelliseksi siitä, että Italia esittäytyy kirjojen sivuilla näin monipuolisesti.
Sullivan, Mark: Palavan taivaan alla (Sitruuna Kustannus 2019, suomennos Seppo Raudaskoski)
JA
Kommentit
Lähetä kommentti