Elokuun kirjavinkkejä
Tässä uudessa blogikirjoitussarjassamme keräämme kirjaston somekanavilla ilmestyneet kirjavinkit keskitetysti tänne kirjaston blogiin. Täältä kirjavinkit on helppo löytää kun kaipaa lisäideoita omaan lukemiseen. Blogista voi etsiä postauksia tunnisteilla, esim. kirjoittamalla hakukenttään sanan kirjavinkit saat esille kaikki kirjavinkkauksia sisältävät kirjoitukset.
Elokuun kirjavinkit:
Mikä outo, viehättävä ja älykäs romaani! Hanna Weseliuksen vastikään ilmestynyt Sateenkaariportaat (WSOY 2021) on hyvän kirjallisuuden juhlaa. On aina ilo lukea kirjallisuutta, jossa kirjailija on solahtanut itsestään poikkeavan henkilöhahmon nahkoihin. Kun hahmon kautta lisäksi kuvataan yhteiskunnallisia ilmiöitä ja vieläpä pilke silmäkulmassa, on herkullinen lukupaketti valmis.
Päähenkilönä tässä tarinassa on Egon-niminen mies, jota voisi hyvin kuvata antisankariksi; hän on kuusikymppinen valtiotieteilijä, joka vain tuntuu raahautuvan läpi elämänsä, päivästä toiseen. Hänet nähdään keskellä värikästä Pride-kulkuetta harmaissa vaatteissa pää painuksissa. Näemme hänet Oodissa, Suomen uudessa ylpeässä kirjastossa, tyhjentämässä pikkolopullollisia viiniä. Näemme hänet pölyisessä toimistossaan. Saamme kurkistaa hänen ajatuksiinsa, kun hän selvittelee suhdettaan naisiin ja näiden erikoisuuksiin. Mitä Egonin pitäisi ajatella muuttuneesta maailmasta, jossa hän tuntuu jääneen täysin sivuosaan?
Egon käy säännöllisesti katsomassa vanhaa äitiään, jonka kanssa ei oikein tule toimeen. Välillä kerronta hyppää äidin ajatuksiin; äiti on Karjalan evakko, joka on ollut nuoruudessaan vasemmistolaisaktiivi ja on yhä edelleen hyvissä sielun voimissa yli 90 elinvuodestaan huolimatta. Kaikki äidin ajatukset eivät Egonia miellytä.
Yhtä pääosaa kirjassa esittää myös Helsinki. Tutuiksi tulevat muun muassa Sateenkaariportaat, Malminkartanon korkeat ja kuuluisat portaat, jotka on osana taideprojektia maalattu kaikkiin sateenkaaren väreihin. Teos sopii myös tiedonjanoisille lukijoille, sillä pitkin tarinaa saadaan kuulla mielenkiintoisia tietoiskuja niin karjalaisten tavasta maalata ikkunanpuitteet sinisiksi kuin kuuluisista, ikonisista valokuvistakin.
Ennen kaikkea arvostan Weseliuksen romaanissa sitä, ettei se selitä lukijalleen liikaa. Luulenkin, että tämä on jokaiselle lukijalleen vähän erilainen romaani, joka ei tyhjene yhteen tulkintaan, vaan josta voi löytää runsaasti erilaisia merkityksiä. SL
Kaikkiin kolmeen osa-alueeseen tutustuttaa Kai Myrbergin ja Matti Leppärannan Itämeri ja ihminen (Tammi 2019). Kirja on jaoteltu osioihin, jotka kertovat yleistajuisesti ja kiinnostavasti muun muassa luonnon vaikutuksesta Itämereen, kaupankäynnistä ja erilaisista matkakohteista. Teoksessa luodataan niin meren historiaa, nykypäivää kuin tulevaisuuttakin. Monipuolinen, vetävästi kirjoitettu ja kauniisti kuvitettu kirja on suositeltavaa luettavaa kaikille, joita Itämeri jollain tapaa kiinnostaa. JA
Kommentit
Lähetä kommentti