Henkilökunnan loput vinkit maaliskuulta

Tässäpä yhdessä paikassa maaliskuussa Instagramissa vinkkaamamme kirjat! Ole hyvä. 

Siiri Enoranta: Kesämyrsky, WSOY, 2020

Kesä tuntuu vielä olevan liian kaukana, joten kesätunnelmiin voi yrittää edes kirjallisuuden kautta. Kuukauden nuortenkirjana Siiri Enorannan Kesämyrsky.

Kesämyrsky sukeltaa englantilaiseen rikkaiden ja etuoikeutettujen maailmaan, jonka erikoisia kiemuroita tarkkaillaan sisarusten Joshin ja Penelopen, sekä ulkopuolisen Andrewn kautta. Sisarukset, erityisesti Josh, vetävät Andrewta puoleensa vastustamattomasti, vaikka Andrew tietää, ettei hän kuulu samaan huviloiden ja rikkauksien maailmaan, johon sisarukset ovat tottuneet.

Eletään viimeistä lapsuuden kesää, aikaa jolloin leikki ja valtapelit sekoittuvat. Andrewn yritys Joshin maailmaan kulkee Nokisiipien, Joshin johtaman eliittijengin kautta. Andrewn täytyy päästä mukaan, vaikka se olisi vaikeaa, melkein mahdotonta. Entä miten selviää kaikkia järkyttänyt murha, jonka ainoa silminnäkijä on ailahteleva Penelope?

Siiri Enorannan kieli on oivaltavaa ja kielikuvat kekseliäitä. Kirja tavoittaa vuorotellen kepeän ja toisaalta uhkaavan tunnelman, kun lukija koittaa päästä selville Summersuttonin salaisuuksista. - Sonja

Paco Roca; Ryppyjä, WSOY 2010, suomennos Anu Partanen

Kuukauden sarjakuvavinkkinä tällä kertaa Paco Rocan Ryppyjä.

Emilion lapset laittavat hänet vanhainkotiin, kun hän ei enää pärjää yksin kotona Alzheimerin aiheuttamien muistiongelmien vuoksi. Vanhainkodissa Emilio kohtaa uuden elämän, tutustuu erilaisiin päivärutiineihin ja muihin vanhuksiin. Hiljalleen elämä asettuu uomiinsa, mutta uudesta kodista löytyy kuitenkin myös jotain pelottavaa: toinen kerros, jossa asuvat kaikki he, jotka eivät enää selviydy arjesta omin neuvoin.

Rocan sarjakuva on kaunis ja koskettava tarina vanhenemisesta ja ihmisistä, joiden normaali arki hiljalleen katoaa unien, unelmien ja muistojen valtaamaan maailmaan. Tarinassa kuvataan hienovaraisella huumorilla Emilion uusia tuttavuuksia vanhainkodissa sekä sitä, mitä kaikkea vanhuus tuo mukanaan. Ryppyjä-teoksen sävy on kunnioittava ja jokaiseen hahmoon suhtaudutaan huomaavaisesti, pienetkin tarinat ovat suuria ja tärkeitä. Roca pohjaa teoksensa hahmot ystäviensä vanhempien ja sukulaisten kertomuksiin ja tutustui tekoprosessin aikana useisiin vanhainkoteihin ja niiden elämään.

Ryppyjä herättää lukijoissaan varmasti ajatuksia eikä välttämättä ole kevyttä ja helppoa luettavaa lyhyestä mitastaan huolimatta. Yleisvire tarinassa on kuitenkin toiveikas ja varsinkin loppu on erittäin kaunis ja liikuttava. Teoksen kantava teema, niin tekstissä kuin sanoissa, on huolenpito ja välittäminen. Rocan piirrostyyli on selkeä, mutta samalla vivahteikas ja sopii tarinaan erinomaisesti. Matkan varrella kuviin ripotellaan pieniä yksityiskohtia, jotka syventävät kertomusta ja paljastavat varsinkin yhdestä hahmosta lopussa paljon. Erityisen onnistuneesti Roca kuvaa elämän pysähtyneisyyttä ja toisteisuutta kuvissaan. - Jenni

Sujata Massey: Murha Bombayssa, Gummerus 2019, suomennos Maija Heikinheimo

Kuukauden kaunokirjavinkin parissa matkustetaan itään, kun vuoron saa Sujata Masseyn Murha Bombayssa 

On 1920-luvun alku ja Perveen Mistry on juuri aloittanut työt isänsä lakiasiaintoimistossa Bombayssa, yhtenä ensimmäisistä naisista Intiassa. Mistryt saavat hoidettavakseen varakkaan myllynomistajan testamentin ja tutkiessaan asiapapereita Perveen huomaan niissä jotakin merkillistä: jokainen menehtyneen miehen leskistä on luovuttanut perintönsä hyväntekeväisyyteen. Yrittääkö joku käyttää muusta maailmasta erillään asuvia naisia hyväkseen? Kun tapahtuu murha, varmistuu, että Perveen on osunut ounasteluissaan oikeaan.

Jos pidät Agatha Christiestä tai muista samantyylisistä rikostarinoista, voi Murha Bombayssa olla rikosromaani juuri sinulle. Kirjan rikosjuoni noudattelee tutuhkoa kaavaa eikä syyllisen arvaaminen lopulta ole kovin vaikeaa. Tämä ei kuitenkaan haittaa lukukokemusta, sillä tarina on hyvin rakennettu ja mielenkiintoiset hahmot ja sadan vuoden takainen, vielä silloin Britannian alaisuudessa ollut Intia luovat kertomukselle oivat puitteet. Tarinan sisällä kulkee toinen tarina, joka valottaa Perveenin menneisyyttä. Sarjan seuraavissa osissa Satapurin jalokivi ja Bombayn prinssi matkataan Bombayn ulkopuolelle ja kohdataan Walesin prinssin vierailun aiheuttamia levottomuuksia. - Jenni

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sattuiko vahinko?

Esittelyssä: Uusi työntekijämme Annu!

Miki-kirja, mikä se on?