Kesänuoren tunnelmia kirjastotyöstä

Moi, mä olen Aino ja kuulun vuoden 2022 kirjaston kesänuoriin. Kaupungilta kesätöitä hakiessa mun ensimmäinen toive oli päästä kirjastolle töihin ja en voi sanoin kuvailla sitä onnen määrää, kun pääsin kirjastolle töihin. Kesätyö täällä kirjastossa on ollut myös sen kaiken odotuksen väärti.

Kokonaisuudessa kesätyökokemus kirjastolla on ollut aivan mahtava enkä voi käsittää, että neljä viikkoa on jo kulunut. Kaikki kirjastolla olleet muut työntekijät ovat tehneet tästä kokemuksesta todella arvokkaan auttamalla esimerkiksi vastaamalla kymmeniin kysymyksiin, joita varsinkin ensimmäisellä viikolla löytyi. Muutenkin ilmapiiri kirjaston kulissien takana on äärettömän ihana ja positiivinen.

Ensimmäinen viikko kului lähinnä ihmetellessä kaikkea mahdollista ja prosessoidessa kaikkea uutta informaatiota. Yllätyksenä tuli, että kirjastossa työskentely ei tarkoita pelkästään kirjojen hyllyttämistä vaan paljon muutakin. Toisena yllätyksenä tuli työn fyysisyys. Parin ensimmäisen päivän jälkeen omat jalat olivat aivan jumissa kaikesta siitä kävelemisestä, kyykistymisestä ja seisomisesta. Ruokatauko tuntui silloin erityisen mukavalta. Toisella viikolla jalat olivat onneksi jo tottuneet siihen kaikkeen kävelyyn, eikä tarvinnut enää ontua paikasta toiseen.

 

Kaksi ensimmäistä viikkoa piti sisällään oikeastaan poistomyynnin ylläpitoa, hyllytystä ja logistiikkavuoroja. Hyllyttäminen on oikein mukavaa hommaa varsinkin aamulla, kun kirjastossa on vielä rauhallista. Poikkeuksen kuitenkin tekee lasten fantasiakirjallisuusosaston puolelta löytyvät Soturikissa-kirjat. Niitä hyllyttäessä luovuttaminen käy mielessä useammin kuin kerran.

Jos pitäisi valita genre, jota on mukavinta hyllyttää, sanoisin ehdottomasti aikuisten jännitys- ja kaunokirjallisuus. Siellä toimii selkeä logiikka. Sen sijaan lasten puolella kaikelle on poikkeuksia, joka tekee hyllyttämisestä välillä niin tuskaisaa. Joka kerta tuli kuitenkin selvittyä. Hyllyttämisessä aakkosia tarvitsee tietysti koko ajan, jotta kirjat löytävät oman paikkansa. Aakkoset opitaan jo ensimmäisellä luokalla, mutta silti päivittäin tulee hetkiä, jolloin pitää miettiä koko rimpsu läpi uudestaan ja hetken päästä taas uudestaan.


Kirjastossa työskennellessä olen pitänyt myös siitä, että se on mukavan selkeätä. Aamulla, kun tulee töihin tietää mitä on luvassa eikä tarvitse arvuutella sen päiväisiä työtehtäviä. Työskentely on myös mukavan joustavaa ja taukoja saa pitää oman tarpeen mukaan.

 

Kirjastossa työskentelyyn kuuluu oleellisesti logistiikkavuorot. Logistiikassa ollessa näkee mitä muut tällä hetkellä lukevat, ja sitä kautta olen saanut näiden neljän viikon aikana mukavasti uusia kirjavinkkejä. Vastavuoroisesti voisin jakaa omia suosikkikirjoja. Yleisesti voin suositella alla olevien kirjailijoiden koko tuotantoa.

1.   Sarah J. Maas: Usvatuulen valtakunta 2016, suom. Sarianna Silvonen 2020 (kirjasarjan ensimmäinen osa Okaruusujen valtakunta 2015, suom. Sarianna Silvonen 2019)

2.       Sally Thorne: Toinen ensivaikutelma 2021, suom. Pirjo Lintuniemi 2021

3.       Katharine McGee: Amerikan kuninkaalliset, suom. Outi Järvinen 2020 (Kirjasarjan ensimmäinen osa, toinen Amerikan kuninkaalliset: majesteetti, suom. Outi Järvinen 2021)

4.    Stephanie Garber: Caraval 2017, suom. Kaisa Kattelus 2018 (sarjan ensimmäinen osa)

(Kaksi ensimmäistä (1–2) suositusta löytyy aikuisten osaston puolelta ja kaksi viimeistä (3–4) löytyy nuorten osaston puolelta)

 Näiden mahtavien kirjasuositusten saattelemana

Aurinkoista kesän jatkoa!

 Aino

 

Kuvat ja teksti Aino


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kilpikonna lemmikiksi?

Tammikuun 2023 vinkatut kirjat

Kirjavinkit helmikuulta 2023