Kesätyöt kirjastolla 2022!

Hei! Me ollaan Enni ja Elsa, Järvenpään kaupunginkirjaston kesänuoria vuosimallia 2022. Meidän osalta kesätyöt on jo loppumaan päin, vaikka osa jatkaa vielä pidemmälle heinäkuuhun. Tänä vuonna Järvenpään kaupunginkirjastossa on ollut huimat seitsemän kesänuorta, joten kaikenlaisia työtehtäviä on saanut kokeilla.


Yleisimmät työtehtävämme ovat olleet kirjojen hyllyttäminen, logistiikkavuorot ja poistokirjojen repiminen kellarissa. Työpäivämme yleensä alkavat juuri hyllyttämisellä, mikä on aika yksinkertaista ja rentoa. Ei sen kummempaa, kuin kirjojen tai muiden aineistojen viemistä palautushyllyistä niiden oikeille paikoille. Logistiikka puolestaan on päivän kohokohta, missä riittää tekemistä. Siinä pääsemme purkamaan muilta kirjastoista tulleita kirjastokasseja, täyttämään varaushyllyjä ja luokittelemaan palautukset eri osastoille. Logistiikka on varmaan työtehtävistämme eniten ajatustyötä vaativaa, koska siinä pitää muistaa niin monta asiaa, jotta aineistot päätyvät oikeille paikoille.   

Perustyötehtäviemme lisäksi olemme päässeet myös päivittämään esimerkiksi Järvenpään kaupunginkirjaston Instagramia, osallistumaan poistomyynteihin, vyöryttämään kirjoja ja muutenkin tekemään pieniä tehtäviä. Nämä kaikki ovat olleet aina erittäin mukavaa vaihtelua normaaliin työpäivään.

Instagramin päivittely on ollut hauskaa ja siinä olemme päässeet tutustumaan kirjaston viestinnälliseen puoleen. Olemme esimerkiksi jakaneet kirjavinkkejä ja mainostaneet epävirallisesti kirjaston Poistoblues-myyntitapahtumaa.



Poistomyynnit ovat olleet iso osa työpäiviämme viimeisinä kahtena työviikkonamme. Ensiksi pääsimme valmistelemaan myyntipöydät ja tuomaan eri aineistoja myytäväksi. Ensimmäisellä viikolla pääsimme myymään kirjoja ja toisella musiikkiaineistoja. Työpäiviimme suureksi osaksi tuli kassanhoitaminen ja asiakaspalvelu. Se oli erittäin mielenkiintoista ja antoi hyvää työkokemusta. Sen lisäksi se oli usein hyvin rentoa ja rauhallista, jos asiakkaita ei ollut.


Vyöryttäminen on ehkä kirjaston yksi fyysisesti raskaimmista työtehtävistä. Se on usein myös melkein koko päivän homma, joka vaatii kärsivällisyyttä. Toisaalta jos on mahdollisuus kuunnella musiikkia, niin työt sujuvat ihan sutjakkaasti.

Muita töitä, mitä pääsimme tekemään oli muun muassa sateenkaari-tarrojen laittaminen lgbtq+-aineistoihin, hyllyjen pyyhkiminen ja siistiminen sekä postin vieminen Järvenpäätalolle.


Ylipäätänsä kirjastossa on meidän mielestämme ollut todella kivaa työskennellä! Se on antanut uusia kokemuksia työstä ja valmistelee meitä kesänuoria tulevaisuuteen. On ollut mahtavaa päästä kokeilemaan niin monipuolisia työtehtäviä. Yksi parhaista asioista kirjastossa työskentelemisessä on myös ollut se, että olemme saaneet tehdä töitämme aika vapaasti. Meillä ei siis ole ollut logistiikka- ja poistomyyntivuorojemme lisäksi mitään tiettyä tarkkaa aikataulua töidemme tekemiseen.


TOP 3 työtehtävät (meidän mielestämme):

1.       Viestinnälliset työtehtävät

2.       Logistiikka

3.       Poistomyyntiin liittyvät tehtävät


 


KUVAT JA TEKSTI: ELSA JA ENNI





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kilpikonna lemmikiksi?

Tammikuun 2023 vinkatut kirjat

Kirjavinkit helmikuulta 2023