Read Hour 2022: rauhan ja ystävyyden kirjoja

Torstaina 8.9. vietetään taas Read Houria! Kääriydytään lämpimään vilttiin, varataan sopivasti lukueväitä ja otetaan mukava asento klo 19, kun lukutunti alkaa.

Read Hour juhlistaa koko Suomen yhteisellä lukutunnilla YK:n lukutaitopäivää. Tänä vuonna teemana ovat erityisesti teokset, joista välittyy rauhan ja ystävyyden sanoma. Siksi mekin täällä kirjastolla olemme koonneet hyviä teemaan liittyviä kirjoja lapsille, nuorille ja aikuisille. Lisää vinkkejä löytyy myös Read Hourin omilta verkkosivuilta, erityissuositukset kirjoille Nelson Tiikeritassu, Kerrostaloponi Kemppainen, Homma hallussa, Keiko Carter ja Toivottavasti huomenna sataa.

Paasto, Kaisa: Anni kaverinkesyttäjä

Neljäsluokkalainen Anni on kekseliäs, energinen ja hauska - siis kotosalla. Koulussa Annin paras kaveri Miisa on ollut heistä se, joka on hankkinut kaikki yhteiset kaverit, ja nyt Miisa on lähtenyt ulkomaille.  Annilla ei ole aavistustakaan, miten niitä kavereita pitäisi itse hankkia. Kotonakaan kaikki ei mene nappiin, kun uusi kaveriksi hankittu lemmikkipossu Vaappu ei suostu kesyyntymään vaan mököttää pöydän alla. Annin on pakko ottaa itseään niskasta kiinni ja ryhtyä kaverinkesyttäjäksi. Eiköhän siihen samaan syssyyn kesyynny yksi vastahakoinen possukin.

Pearson, Jenny: Freddien superihmeellinen seikkailu

Freddie Yates pitää faktoista. Paitsi siitä faktasta, ettei hänen salainen suunnitelmansa lähteä etsimään biologista isäänsä pysy salaisena. Freddiellä on kotona todella mukava oma isä, mutta isoäidin kuoltua on käynyt ilmi, ettei tämä isä olekaan hänen oikea isänsä. On siis lähdettävä Walesiin etsimään uutta biologista isää. Mukaan tunkee Freddien kaksi parasta kaveria, sillä eihän tällaista matkaa voi yksin tehdä! Matkaseura tulee pian tarpeeseen, kun ystävykset päätyvät osallistumaan sipulinsyöntikilpailuun, esiintymään supertytön asussa televisio-ohjelmassa ja pakoilemaan vaarallisia rikollisia. Onneksi yhdessä selvitään kaikesta kahjosta, mitä eteen tulee.

Nelli Hietala: Vuokko Vehma, elämä ja teot

Seiskaluokkalainen Vuokko Vehma on poikkeusyksilö: hänellä on lievästi sanottuna mutkikas perhekuvio, erikoinen (upea!) pukeutumistyyli ja hän on varma siitä, että vielä joskus elämän näennäinen tavanomaisuus paljastuukin petokseksi ja jotain upeaa tulee tapahtumaan. Toistaiseksi Vuokon on kuitenkin tyydyttävä olemaan ihan tavallinen koululainen, jonka kiusaajat jättävät nykyään rauhaan ja jolla on pari tosi hyvää kaveria. Jotain muutosta on kuitenkin jo ilmassa, kun kokkikerhoon saapuu uusi poika ja kuviksen kiusallinen parityöprojektikin tarjoaa uusia haasteita…

Jenny Jägerfeld: Mun huikea elämä

Siggellä on edessään elämänsä mahdollisuus: aloittaa alusta ja luoda Sigge 2.0, joka on supersuosittu eikä todellakaan outo ja erilainen. Siggeä on kiusattu Tukholmassa, mutta nyt perhe on muuttamassa maalle mummon luokse eikä kukaan tunne Siggeä. Hänellä on kesäloma aikaa luoda itsensä uudelleen ja ilmestyä uuteen kouluun tosi coolina ilman mitään kiusaamismahdollisuuksia. Kunhan vain ensin keksisi, miten suosituksi tullaan... Sigge 2.0 -hankkeen lisäksi kesä on täynnä hullunhauskaa ja hölmöä sekoilua, ja jokaisella perheenjäsenellä tuntuu olevan jokin pöhkö projekti meneillään. Jopa puutarhatontulla.

Riina Mattila: Järistyksiä

Eelia ei ole koskaan saanut olla oma itsensä kotonaan, mutta toiselta paikkakunnalta koulusta hän onneksi löytää ihmisiä, yhteisön jossa saa olla sellainen kuin on, löytyy ystäviä ja löytyy rakkautta, löytyy vahvuus olla rohkeasti oma itsensä.

Tinashe Williamson: Nuoren antirastistin käsikirja

Puhuminen on ensiaskel muutokseen. Yksi rasistinen kommentti on kuin vesipisara - se ei vielä kastele. Tuhat vesipisaraa kastelee kuitenkin läpimäräksi. Nuoren antirasistin käsikirja opettaa tunnistamaan rasismin ja puuttumaan siihen. Teos valaisee rasismin isoja kysymyksiä, historiaa ja perusfaktoja. Runsas kuvitus ja konkreettiset esimerkit tekevät aiheista helposti lähestyttäviä ja ymmärrettäviä. Teos myös kannustaa pohtimaan niitä itse ja kavereiden kanssa, koulussa ja kotona.

Tiina Tuppurainen: Sinä olet perheeni

Sinä olet perheeni teoksessa käsitellään erilaisia sateenkaarirakkauksia ja ihmissuhteita, mutta myös esimerkiksi maaseutua ja kaupunkia, erilaisia valintoja ja ikiä. Teos tuo hyvin esiin sen, että kaikenlaisissa ihmissuhteissa ollaan hyvin samanlaisia, vaikka ikää olisi mittarissa millainen numero tahansa. Pareilla on ongelmia, on vallankäyttöä, välillä on vaikeaa keskustella. Mutta lopulta kaikki käy hyvin. Romaani tuo erilaisten ihmisten kohtaloita yhteen ja juhlii perheiden ja ihmissuhteiden moninaisuutta. Koskaan ei ole liian myöhäistä löytää rakkautta tai uutta osaa identiteettiinsä, toteuttaa itseään sellaisena kuin on.



 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kilpikonna lemmikiksi?

Tammikuun 2023 vinkatut kirjat

Kirjavinkit helmikuulta 2023