Kirjastossa tapahtui: syksy 2022

Aiemmin otettiin katsaus kevään 2022 tapahtumiin, tässä kirjoituksessa muistellaan mitä kaikkea ihanaa syksyn 2022 aikana kirjastossa tapahtuikaan. 

Kesä- ja heinäkuun ajan kirjaston tapahtumat olivat tauolla kesälomien sekä kirjaston lattiaremontin vuoksi. Juhannuksen tienoilla kirjastossa kuitenkin ilahdutti Poistoblues, aineiston poistomyynti, josta moni teki erinomaisia löytöjä.

Elokuussa tapahtumat alkoivat hiljalleen palata kalenteriin ja kausi käynnistyikin upeasti Yökirjastolla. Yökirjastossa villejä yökukkujia saapui Pehmojen yöhön niin paljon, etteivät kaikki henkilökunnan suureksi suruksi mahtuneet mukaan. Pehmot viettivät yötä muun muassa lukien, syöden, hippaa leikkien ja yrittipä osa karata uloskin muun tapahtumahumun sekaan. Lisäksi Yökirjastossa kuultiin pop-up-kirjavinkkejä sekä rauhoituttiin lukemiseen satuhuone Onnelissa. Lavaohjelmassa puolestaan kuultiin neljän nuoren lauluntekijän uutta musiikkia sekä Luonnontieteellisen keskusmuseo Luomuksen johtajan Aino Juslénin luento. Juslén kertoi muun muassa ratkaisuista, jotka lisäävät luonnon monimuotoisuutta ja vievät kohti luontopositiivisuutta.

Elokuun lopulla kirjastossa vietettin Keski-Uudenmaan Priden tunnelmissa pride-etkoja. Etkoilla kirjaston Mintti vinkkasi aikuisille sateenkaarevaa aineistoa, niin aikuisten kuin nuorten kirjoja, tietokirjoja kuin elokuviakin. Löydät sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöistä kertovan kirjallisuuden hyllyistämme helposti, sillä kirjat on merkitty sateenkaaritarroilla. Pride-etkoilla tavattiin myös kirjailija Tiina Tuppurainen, joka kertoi muun muassa viimeisimmästä romaanistaan Sinä olet perheeni (Karisto 2022). Tapahtumassa järjestettiin lisäksi koskettava keskustelu, jossa vanhat ja nuoret sateenkaariaktivistit kohtasivat sekä Tanja Von Knorringin vetämä työpaja sateenkaarisenioreille.


Syyskuussa alussa kirjastossa ihastutti Barokin sävelin! -konsertti. Kyseessä oli juonnettu konserttikokonaisuus, jossa barokkihuilisti Hanna Haapamäki ja barokkiviulisti Anni Elonen esittivät monipuolisen kattauksen barokkimusiikkia. Konserttiin kuului myös osallistava yhteislauluosuus, ja esiintyjä kertoivat lisäksi mielenkiintoista taustatietoa sekä esitetyistä kappaleista että erilaisista barokkisoittimista.

Kirjailijavieraina syyskuussa kävivät Marja Toivio, joka kertoi kirjaston stagella uudesta romaanistaan Lasten takia (Atrain&Nord 2022) ja Tiina Torppa, joka kertoi kylmävesiuinnin ja talven terveysvaikutuksista tietokirjansa Kylmä kutsuu – hyvinvointia talvesta (Gummerus 2021) tiimoilta. Lapsia puolestaan ilahdutti Roope Lipastin vierailu.

Kuun lopulla satuhuone Onnelissa vietettiin rauhaisaa hobitti-teemaista iltapäivää, jonka aikana pääsi tekemään palapelejä, värittämään, askartelemaan omia karttoja ja nauttimaan kiireettömästä tunnelmasta. Kuultiinpa tapahtumassa myös livenä esitettyjä lauluja Keski-Maasta sekä Tom Bombadilin runoja ääneen lausuttuna.

Syyskuussa päästiin nauttimaan myös Sattumia-lukuhetkistä, Open micin runoesityksistä, Parsi ja paikkaa -illan kädentaidoista sekä nukketeatterista. Kuukauden lopuksi päästiin vielä nauttimaan kakkukahvit kirjaston 90-vuotissyntymäpäivien kunniaksi.

Lokakuu oli tuttuun tapaan Ikäkuu ja ohjelmassa oli muun muassa tuolijumppaa ja laulukerhon kokoontumisia. Kuukauden vetonaula oli Juha Hurme, joka kertoili elävästi järvenpääläisestä kulttuurivaikuttajasta Tyyni Tuuliosta. Nimi saattaa olla ahkerille tapahtumakävijöille hyvinkin tuttu, onhan kirjaston Tyyni Tuulio -sali nimetty hänen mukaansa.

Stagella puolestaan villitsi Howlin Bros & Screaming Sister -trio, jonka bluesin historiantunti keräsi salin täyteen innokkaita kuulijoita. Ohjelmassa oli niin yleistä tietoa bluesin historiasta mutta erityisesti keikka keskittyi 1930-59 vuosien Delta ja Chicago bluesiin.

Lapset taas hurmasi Salasaaren salapaja ja Järvenpään kulttuuri-, museo- ja kirjastopalveluiden ja Järvenpään Opiston yhdessä järjestämä Koko perheen festivaali. Ihastuttavan satupolun lisäksi päivän aikana perheen pienimmät pääsivät Umpimähkän valtakuntaan Teatteri Rollon matkassa. Myös satutunnit ja Annen loruhetket ilahduttivat kirjaston nuorimpia asiakkaita.

Marraskuun harmauteen iloa toi Kajos-duon joulukonsertti, joka sai kirjastosalin täyttymään kuulijoista. Ohjelmistossa kuultiin Sini Koskelaisen ja Susanna Syrjäläisen esittäminä suomen-, ruotsin- ja englanninkielisiä herkästi ja villisti sovitettuja joululauluja. Tunnelmallista konserttia kuvailtiin upeaksi ja mielettömäksi ja kuulijat varmasti muistelevat sitä lämmöllä vielä pitkään.

Marraskuun kirjailijavieraana oli Paula Havaste, jonka haastattelussa Järvenpää-talolla käsiteltiin hänen uusinta romaaniaan Laahus (Gummerus 2022) sekä myös vanhempia historiallisia romaaneja. Yleisö osallistui tapahtumaan aktiivisesti kysymyksillä Havasteen kirjoista ja kirjailijantyöstä. Kirjailijavierailu järjestettiin yhteistyössä Järvenpään Opiston kanssa.

Kuun lopulla oli jälleen tarjolla kirjavinkkejä, kun kirjaston henkilökunta vinkkasi vuoden parhaita lukuelämyksiä. Kuulijat saivat vinkkejä niin kotimaisista nuortenkirjoista kuin runoista ja sykähdyttävistä tietokirjoista ja puhuttelevista romaaneista. Voit katsoa vinkkauksen edelleen kirjaston Youtube-kanavalla.

Lapsia ihastutti marraskuussa Nukketeatteri Pikkukulkurin esitys Tuiki joulupuu, joka kauneuden, ystävyyden ja yhteisöllisyyden teemojen matkassa saatteli katsojat lämpöiseen joulun odotuksen tunnelmaan.

Tuttuun tapaan marraskuussa kokoontuivat myös lukupiiri ja Novellikoukku, ja Piristystä Perjantaihin toivat Keskisen Uudenmaan Musiikkiopiston lahjakkaat nuoret muusikot.

Joulukuussa tapahtumat alkoivat hiljalleen jäädä tauolle pyhien ajaksi, mutta ennen sitä päästiin nauttimaan muun muassa joulun yhteislaulutilaisuudesta, joka järjestettiin yhdessä Keskisen Uudenmaan Musiikkiopiston kanssa.

Vuosi 2022 oli tapahtumien osalta kirjastossa erittäin antoisa. Oli ilahduttavaa nähdä, kuinka tapahtumat vetivät tuvan täyteen ja yhdistivät ihmisiä. Kiitos viime vuodesta, nähdään jälleen tapahtumissa tänä keväänä!


Teksti ja kuvat: Järvenpään kirjaston tapahtumaryhmä

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sattuiko vahinko?

Miki-kirja, mikä se on?

Kilpikonna lemmikiksi?