Huhtikuisia vinkkejä henkilökunnalta vuonna 2023
Huhtikuussa vinkatut kirjat löytyvät nyt tästä postauksesta ja postauksen lopussa vähän erilainen kirjavinkkijuttu!
Victoria Belim: Punaiset seireenit, Tammi 2023, suom. Tero Valkonen
Kuukauden tietokirjana esitellään tänä keväänä ilmestynyt Victoria Belimin Punaiset seireenit. Punaiset seireenit on omaelämäkerrallinen sukellus yhden suvun historiaan Ukrainassa. Teoksesta saattaa aueta omanlaisiaan tasoja, mikäli Ukrainan historia viimeisen sadan vuoden osalta on kursorisesti hallussa, mutta toisaalta kirjaa voi lukea myös kevyenä johdatuksena aiheeseen.Ukrainalainen Victoria Belim on asunut jo vuosia ulkomailla, mutta palaa vuonna 2014 Berihin kylään isoäitinsä luo. Victoria alkaa tutkia sukunsa vaiheita, erityisesti kiinnostaa isoisoisän muistikirjamerkinnöistä löytyvä maininta 1930-luvulla kadonneesta isoisoisän veljestä Nikodimista. Victoria kuitenkin kohtaa vastustusta asian tutkimiseen, eikä vähiten oman isoäitinsä suunnalta.
Punaiset seireenit tutkii muistamisen tärkeyttä ja pelon voimaa. Neuvostoajasta selvinnyt vanhempi polvi tietää, että vaikeneminen on usein ollut selviämisen ehto. Pelko, hiljaisuus ja traumat siirtyvät sukupolvelta toiselle, vaikka ajat muuttuisivat. Samalla muistot ja kokonaiset ihmiselämät häviävät kuin eivät koskaan olisi olleetkaan. Punaiset seireenit avaa koukuttavasti kokonaisen maan historiaa yhden suvun kautta, kun Victoria etenee selvityksessään. Vetävä teos piirtää myös kauniisti ja aistivoimaisesti kuvaa menneen ja nykypäivän ukrainalaiskylistä kuin myös suuremmista kaupungeista. Kirja on kevyt lukea, mutta tuo ikään kuin rivien välistä ymmärrystä Ukrainan historiaan. - Sonja
Mark Crilley: My Last Summer with Cass, 2021
Kuukauden sarjakuvana vielä kausivaloissa kuvattu "My Last Summer with Cass" (Mark Crilley). My Last Summer with Cass on Megan-nimisen nuoren naisen kasvutarina. Megan ja Cass ovat viettäneet lapsuutensa kesät yhdessä järven rannalla tyttöjen perheiden yhdessä vuokraamalla kesämökillä. Pelkän lomakohteen lisäksi tyttöjä yhdistää kiinnostus kuvataiteisiin - kumpikin heistä osoittaa lahjoja taiteen tekemiseen ja ystävykset vannovatkin joskus työskentelevänsä yhdessä. Cassin vanhemmat kuitenkin eroavat ja yhteiset kesälomat kuin myös lapsuus jäävät taakse. Kun Megan aikuisuuden kynnyksellä pääsee viettämään aikaa Cassin luokse New Yorkiin, tuntuu että Cass on pidemmällä niin taiteessa kuin elämässäkin - ja hän haluaa myös Meganin mukaansa. Mutta onko arempi Megan valmis siihen, mitä Cass kutsuu taiteelliseksi tinkimättömyydeksi?Kauniisti nelivärikuvitettu My Last Summer with Cass kuvaa oivaltavasti niin taiteilijaksi kuin aikuiseksikin kasvua. Mistä tunnistaa, onko uskollinen itselleen ja arvoilleen vai pelkästään mukavuudenhaluinen tai pelokas? Vaatiiko omannäköisen elämän eläminen ja taiteen luominen irtiottoja ja radikaaliutta, vai voiko suuria asioita saavuttaa sovinnaisemmin?
Englanninkielinen My Last Summer with Cass löytyy Järvenpään kirjaston nuortenosaston valikoimasta. - Sonja
Leena Lehtolainen: Vihreän lohikäärmeen risteys, Tammi 2022
Kuukauden nuortenkirjana esitellään viime syksynä ilmestynyt Leena Lehtolaisen jännäri Vihreän lohikäärmeen risteys.Selma on huolissaan isommasta sisaruksestaan Savusta, joka ilmestyy kotiin ruhjottuna ja vieras puhelin täynnä uhkaavia viestejä. Selmalla ei ole auktoriteettia selvittää häntä vanhemman Savun asioita, mutta huoli on kova. Toisaalla taas lukion aloittaneen Viggon perhe-elämä on ollut sekavaa jo kaksi vuotta - hänen isoveljensä Joel on kadonnut jälkiä jättämättä, eikä kaksi vuotta myöhemminkään Viggon vanhemmat tai poliisi ole yhtään viisaampia siitä, mitä Joelille olisi voinut tapahtua. Sähkökaapin kylkeen maalattu vihreä lohikäärme on tärkeä niin Selmalle kuin Joelillekin, kummallekin omista syistään, ja liian painavia asioita kantamaan joutuneet nuoret tapaavat lohikäärmeen äärellä.
Leena Lehtolaisen soisi kirjoittavan lisääkin nuorille. Vihreän lohikäärmeen risteyksessä on juuri sillä tavalla koukuttavaa tarinankuljetusta ja mieleen jääviä hahmoja, että tunnistaa asialla olevan konkarikirjailija, joka tietää kuinka rakennetaan vetävä jännityskirja. Lisäksi Vihreän lohikäärmeen risteyksessä sivutaan hahmojen ajatusten ja puheiden kautta erinäisiä ajankohtaisia aiheita, kuten esimerkiksi koronapandemiaa, ympäristöasioita, sukupuoli-identiteettiä ja sotaa. Ajankohtaiset aiheet nivoutuvat luontevaksi osaksi tarinaa ja syventävät kirjaa aihettaan suuremmaksi, mutta saavat kuitenkin kirjan kohderyhmän ikätasoisen käsittelyn. Lisämausteena aikuislukijoille kirjassa vilahtelee Maria Kallio -sarjasta tuttuja hahmoja. - Sonja
Holly Ringland: Alice Hartin kadonneet kukat, Minerva Kustannus 2022, suom. Hanni Salovaara
Eilen vietettiin kirjan ja ruusun päivää ja ruusut vilahtelevat myös kuukauden kaunokirjassa, Holly Ringlandin teoksessa Alice Hartin kadonneet kukat.
Heti alkuun on varoituksena, että kirjassa kuvataan ajoittain rankkaa lähisuhdeväkivaltaa.
Alice Hartin perhettä kohtaa karmiva tragedia hänen ollessaan vasta lapsi. Tämän seurauksena Alice päätyy asumaan isoäitinsä Junen hoiviin Australian maaseudulle ja oppimaan isoäitinsä kukkafarmilla kaiken maan kukista ja siitä, mitä ne merkitsevät. On silti paljon asioita, joista isoäiti ei kerro ja kun salaisuudet hiljalleen näkevät päivänvalon, tuntee Alice itsensä petetyksi. Paetessaan menneisyyttään ja suruaan Alice löytää itsensä keskeltä Australian häikäisevää aavikkoa. Idyllissä kaikki ei kuitenkaan ole sitä miltä näyttää ja Alicen on lopulta päätettävä, antaako hän menneisyyden toistaa itseään vai kykeneekö hän elämään omilla ehdoillaan.
Alice Hartin kadonneet kukat kertoo vahvan kasvutarinan, jossa luonnolla on oma suuri merkityksensä. Varsinkin alkuun tarina tuntuu jopa kauhistuttavalta ja lukijana tekisi mieli halata pientä Alicea ja vakuuttaa, että kaikki tulee järjestymään parhain päin. Kyllähän Alice löytääkin oman paikkansa maailmassa, mutkien ja vastoinkäymisten kautta. Kirjan perhesalaisuudet eivät ole kaikkein omaperäisimpiä, mutta niitä käsitellään kiinnostavasta näkökulmasta. Erityisen onnistunut kirja on luonnon kuvauksessa, niin nimen mukaisten kukkien kuin aavikolta löytyvän kansallispuistonkin osalta. Tässä yhteydessä kirjassa pohditaan myös alkuperäisväestön asemaa ja oikeuksia sekä turismin varjopuolia.
Kirja onnistuu käsittelemään rankkoja teemojaan vaipumatta synkkyyteen tai mässäilemättä kauheuksilla. Harmillisesti kirjan sivuhenkilöt jäävät hieman ohuiksi, monesta hahmosta olisi ollut mielenkiintoista lukea enemmänkin. Holly Ringland kirjoittaa kuitenkin sujuvasti ja koukuttavasti ja jos Lucinda Rileyn kirjat ovat olleet mieleesi tai pidit vaikkapa Suon villistä laulusta, nappaa siinä tapauksessa seuraavaksi Alice Hartin kadonneet kukat luettavaksi. - Jenni
Huhtikuussa vinkattiin kirjoja myös ihan livenä, Tyyni Tuulio-salissa oli 26.4. vinkkaustapahtuma jossa henkilökunta vinkkari värisyttäviä kirjoja. Tapahtuman tallenne löytyy kirjaston You Tube-kanavalta, josta löytyy myös aiemmat meidän livevinkkaukset! Kannattaa katsoa ja kuunnella, sekä syksyllä tulla ihan paikan päälle kuuntelemaan mistä kirjoista me haluamme teille kertoa. Tässä linkki kirjaston kanavalle You Tubeen.
Kommentit
Lähetä kommentti