Kirjaston kirjavinkkarien esittelyssä Mintti

 Henkilöt kirjaston somekanavien kirjavinkkien takana. Keitä he ovat, kirjaston kirjavinkkarien esittelyt jatkuvat, tällä kertaa esittelyssä Mintti.

- Hei, kuka olet ja millaista työtä teet kirjastossa?

Olen Mintti ja olen lasten- ja nuortenosastolla töissä, siellä teen asiakaspalvelua, kokoelmanhoitoa, joskus yläkoulujen kirjavinkkausta ja kaikkea muuta mitä lanutyöhön kuuluu. Teen myös kirjaston viestintää, sisältöä kirjaston somekanaviin, kirjoitan kirjavinkkeä ja ylläpidän  blogia.

-        Kauanko olet ollut kirjastoalalla töissä? Entä Järvenpään kirjastossa?

Yhteensä olen ollut kirjastoalalla jo yli 25 vuotta ja tätä nykyistä vakituista työpätkää tulee 23 vuotta täyteen elokuussa. Olen ollut vain Järvenpään kirjastossa töissä, en muissa kirjastoissa. Aloitin 90-luvulla sijaisuuksilla, sitten oppisopimuksella valmistuin kirjastovirkailijaksi ja sen jälkeen opiskelin muita aloja, mutta sitten päädyin 2000-luvun alussa sijaisuuden kautta tänne vakinaiseksi.

-        Millaisia kirjoja itse luet mieluiten?

Luen aika laajasti erilaisia kirjoja, sarjakuvia, nuortenkirjoja, lastenkirjoja, tietokirjoja, elämäkertoja, kaunokirjoja, mutta ehdottomasti mieluiten melko kevyitä hömpäksikin luokiteltuja kirjoja, mutta kuitenkin hyvin kirjoitettuja, ihan kioskikirjallisuus ei iske. Ihmisten elämät, tarinat, tosijutut ja selviytyminen vaikeista jutuista kiinnostaa, sekä hyvin kirjoitettu ja käännetty kirjallisuus.

-        Minkälaiset kirjat saavat sinut kirjoittamaan kirjavinkin kirjaston asiakkaille?

Jos kirja on tehnyt isoon vaikutuksen ja se on herättänyt tunteita ja ajatuksia. Kirja, josta tulee fiilis, että haluaisi tosi monelle suositella kirjaa ja tietää heti tyyppejä ketkä siitä todennäköisesti pitäisivät ja ketkä siitä innostuisivat.  Sellaisista kirjoista tulee helpoiten kirjoitettua vinkkejä kirjaston someen. Joskus myös kirjan kansi saattaa innoittaa vinkkaamiseen, varsinkin jos siitä saa mainion bookface kuvan.

-        Vaikuttaako lukemiesi kirjojen valintaan se, että työnkuvaasi kuuluu myös kirjavinkkien tekeminen?

Mulla ei vaikuta, luen ihan mikä kiinnostaa ja toivon tietenkin, että kohdalle osuu niin hyviä kirjoja, joista haluaisi kirjoittaa vinkin tai vinkata yläkoululaisille kirjavinkkaustapahtumissa. Tänä vuonna onneksi kohdalle on osunut monta tosi hyvää kirjaa. Joskus voi mennä useampikin kuukausi, ettei yksikään kirja oikein nappaa kunnolla eikä houkuta vinkkaamaan.

-        Millaisista kirjavinkeistä itse pidät, ja seuraatko jotain kanavia missä vinkataan kirjoja?

Itse pidän kirjavinkeistä, joissa kuuluu lukijan ääni, ja miten kirja on lukijaan vaikuttanut, mitä se on herättänyt hänessä. Henkilökohtaisuus ja vetävä kirjan ja juonen kuvaus on hienoja asioita. Muutama kollega kirjoittaa niin hienoja vinkkejä, että usein on tullut luettuja heidän vinkkaamansa kirjat. Seuraan meidän kirjastomme omia vinkkejä, ja somessa muutamaa muutakin kirjastoa sekä Instagramissa seuraan joitain kirjatilejä. Luen myös mielelläni eri kustantajien ja aikakauslehtien kirjavinkkejä ja listoja kirjoista, joita suositellaan.

-        Jos saisit vinkata vain yhden kirjan, mikä se olisi?

Oma lempikirjani on L.M. Montgomeryn Sininen linna, se on lohtukirja, jonka hieno tarina kestää aikaa ja on kaunista luettavaa, sitä voisi suositella ihan kaikille. Toki monta muutakin ihanaa tärkeää kirjaa on, joista on vaikea valita vain yhtä. Lempikirjoja minulla on kymmenkunta, sellaisia, joita tulee luettua uudelleen ja joita herkästi suosittelen muille.

-        Mikä kirjavinkkien teossa on mukavinta, entä haastavinta?

On ihanaa sukeltaa lukemisen jälkeen kirjan maailmaan, koettaa noukkia sieltä ne tärkeimmät ja itselle merkityksellisimmät asiat tekstiin ja koettaa saada se kuulostamaan niin houkuttelevalta, että joku muukin haluaisi siihen tarttua. Haastavinta on ottaa kirjasta mielenkiintoinen kuva, se harvoin itseltäni onnistuu. Aina unohdan, että pitäisi se kuva ottaa ja palautan kirjat. Siinä vaiheessa, kun kirjoitan vinkkiä, sitä ei voikaan vielä julkaista, kun pitää se kuva vielä jotenkin saada otettua. Joten se aina viivyttää omien vinkkieni julkaisua. Muutama kollega ottaa niin ihania vinkkikuvia, että voi vain ihailla!

Palkitsevinta kirjavinkkien tekemisessä on, kun joskus tulee kiitosta suoraan asiakkaalta, joka on tykännyt vinkkaamastani kirjasta! Silloin tuntuu, että vinkkien naputtelu kannattaa. Tai kun kysytään lisävinkkejä on oma vinkkaus on mennyt nappiin. Kirjojen suosittelu, kirjoista puhuminen on kirjastotyön mieluisinta antia!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kilpikonna lemmikiksi?

Sattuiko vahinko?

Miki-kirja, mikä se on?